Oldal kiválasztása

Túladagolhatóak a vitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek testünk tökéletes működéséhez. Sokan azonban tévesen úgy gondolják, nem okozhat gondot, ha a kelleténél többet veszünk be, hisz a szervezetünk egyszerűen kiválasztja azt, amire nincs szüksége. A fejlett országok lakosainak körében azonban egyre gyakoribb a túlzott vitaminfogyasztás, ami esetenként ugyanolyan káros lehet, mint egy-egy hiánybetegség.

Mi van az N2 vitaminokban?

Az N2 vitaminokban optimális mennyiségben található meg B1-, B6-, B12-, E-, C-, valamint D-vitamin. Ezek mellett magnéziummal és vassal is támogatja a szervezet működését, valamint a nappali hatékonyságot egy csésze eszpresszónak megfelelő mennyiségű koffeinnel, illetve guaranával, az esti nyugodt pihenést pedig 1 mg melatoninnal támogatja. Azt szinte mindenki tudja, hogy a túlzott koffein-fogyasztás káros, mi épp ezért úgy alkottuk meg az N2 nappali vitaminját, hogy mellette a kedvenc kávédról se kelljen lemondani, de a túladagolást sem a koffeinből, sem jónéhány vitaminból nem tolerálja jól a szervezet.

Túladagolható vitaminok

A vitaminok oldódás szempontjából két csoportra oszthatóak. A túladagolás lehetősége elsősorban a zsírban oldódó vitaminok esetében áll fenn, de érdemes a vízbázisú vitaminoknál is odafigyelni az ajánlott mennyiségre.

Zsírban oldódó vitaminok esetében a szervezet a zsírszövetekben, valamint a májban akár hosszabb ideig is képes elraktározni a vitaminokat, ezért A-, D-, E-, és K-vitaminoknál a legfontosabb, hogy betartsd az előjegyzett mennyiséget. Nézzük sorban azokat a vitaminokat, amelyek az N2 termékekben is megtalálhatók.

D-vitamin

Felelős a csontok megfelelő fejlődéséért, erősíti az immunrendszert, valamint blokkolja a sejtburjánzást. Sokan tudják, hogy a D-vitamin a napfény hatására keletkezik a szervezetben, azt a tényt viszont már kevesen ismerik, hogy ha a bőr takarva van, vagy árnyékban töltjük az időnk, akkor nem fogunk tudni elegendő D-vitamint előállítani, ezért akár nyáron is érdemes pótolni.
Túladagolása esetén a vér kalciumszintje megemelkedik, mely hiperkalcémiához vezet. Jellemző tünete a szájszárazság, szédülés, hányás, izomgyengeség, de hosszútávú, tartós túladagolása érelmeszesedést, vesekövet is eredményezhet.

E-vitamin

A szépség vitaminjaként ismert, felelős a körmök, bőr és a haj egészségéért. Túladagolásához az ajánlott mennyiség 100-szorosát kellene elfogyasztani, így egyáltalán nem egyszerű ezt elérni, de a rend kedvéért itt is megemlítjük a tüneteket: fejfájás, szédülés, izomgyengeség, emésztési zavarok, de akár kettős látás is jelentkezhet.

A vízben oldódó vitaminok esetén könnyebb a helyzet, hisz ezeket a szervezet csak rövid ideig képes tárolni, így jóval nehezebb túladagolni, azonban itt is érdemes tudni néhány lehetséges mellékhatásról.

C-vitamin

Az aszkorbinsavat szinte lehetetlen túladagolni, a fölösleges mennyiség egyszerűen távozik a vizelettel. Azonban egyre elterjedtebb, immunerősítés, betegségmegelőzés céljából a javasolt mennyiség jelentős mértékű túllépése. Fontos tudni, hogy a C-vitamin oxaláttá bomlik le szervezetünkben, mely a vesekövek egyik leggyakoribb alkotóeleme. 

B1-vitamin

Fontos szerepet játszik az idegrendszer, az izmok és a szív normál működésében, azonban napi 3g feletti tartós szedése mérgezési tüneteket vált ki. Ezt szintén nehéz elérni, hisz ez az ajánlott napi adag 2000-szerese, de ha mégis sikerülne, az fejfájást, ingerlékenységet, álmatlanságot okoz.

B6-vitamin

Az idegrendszer támogatójaként is ismert vitamin túladagolása koordinációhiányhoz, nyaknál jelentkező bizsergő érzéshez vezet. Ehhez a hatáshoz napi 1000 mg felett kellene szednünk belőle.

B12-vitamin

A közhiedelemmel ellentétben nem csupán a növényi táplálkozást folytató embereknél jelentkezhet B12-vitamin hiány, ezért mindenkinek ajánlott pótolni az idegrendszer megfelelő működésének érdekében. Túladagolására nincs ismert példa, a fölösleg távozik a szervezetből.

Tedd jobbá az egész napod

Mi a helyzet az ásványi anyagokkal?

Az ásványi anyagok ugyanúgy túladagolhatóak, mint a vitaminok, ráadásul némely igen kellemetlen tüneteket eredményezhet. 

Magnézium

A magnéziumhiány jele valószínűleg mindenki előtt ismert: gyengeség, izomgörcsök formájában már igen korán észre lehet venni. Erős igénybevétel, rendszeres testmozgás esetén érdemes lehet egy kicsivel nagyobb adagot fogyasztani, ám a túladagolás első jelei nagyon hasonlóak a hiány tüneteihez, ezért, ha annak ellenére érzel izomgörcsöt, hogy magnéziumot fogyasztottál nem érdemes további adagért nyúlni. A túladagolás hányingerként, hányásként, légzési nehézség formájában, de akár szívritmuszavarként is megnyilvánulhat.

Vas

A vashiány népbetegségnek számít, melynek tünete lehet fáradtság, de akár gyengeség, hajhullás, szédülés is. Túladagolása azonban legalább olyan kellemetlen, mint a hiánya. Elsősorban az emésztőrendszerben okoz problémákat, zavarokat, de a vasmérgezés a szabadgyökök képződését is segíti, mely hosszútávon akár daganatos elváltozásokat is okozhat.

Habár a túladagolás valós problémát jelent, a vitaminok és ásványi anyagok korántsem az ellenségeink. Megfelelő adagolás mellett hatékonyan segítik a tápanyagok felszívódását, a napi produktív munkavégzést, valamint a nyugodt és pihentető alvást is. Ha a címkék olvasgatása helyett inkább egy jól összeállított multivitamint keresel, az N2 nappali és esti vitaminját éppen Neked fejlesztettük. 

Itt csomagban is megvásárolhatod!

Hasonló bejegyzések

Idegrendszer egészsége

Idegrendszer egészsége

Az idegrendszer egy olyan sejthálózat, mely információkkal lát el mind a környezetedről, mind a saját testi működésedről. Szerepet játszik az izmok mozgatásában, az idegsejtek közötti kommunikációban, gyakorlatilag az emberi szervezet minden működési folyamatában,...

Alvási tippek a kánikula idejére!

Alvási tippek a kánikula idejére!

Már 10 óra is elmúlt, de mintha még mindig tűzne a nap, az éjszaka semmilyen enyhülést nem hoz. Bekapcsolnád a ventilátort, de akkor meg az állandó zaj mellett nem tudnál aludni. Érzed, hogy leragad a szemed az álmosságtól, de a tested nem engedelmeskedik, a meleg miatt szinte minden kényelmetlen. Letusolsz még egyszer, hátha abban az öt percben majd sikerül elaludnod, amíg a hideg víz hűsítő hatása tart… Ismerős? Összeszedtünk néhány hasznos tippek, hogy nyáron is könnyebben menjen az elalvás.

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stresszesnek érzed magad mostanában? Nem vagy egyedül. Életünk nem a legnyugodtabb a XXI. században. Folyton rohanunk, és nem, vagy nehezen érjük utol magunkat. Kinek a munka, kinek a család, vagy a párkapcsolat, kinek a pénz, kinek az egészsége okoz szorongást. Az...

Így legyen több energiád

Így legyen több energiád

Gyakran hallod ahogy az ismerősök panaszkodnak, hogy le vannak szívva, nincs elég energiájuk? Esetleg Te érzed magadat így időről-időre? Nem csoda. Világunk arra van berendezkedve, hogy csinálj többet, gyorsabban, és minél rövidebb idő alatt. Ez egy ideig működhet is,...

Ne félj a kékfénytől

Ne félj a kékfénytől

Manapság egyre nagyobb figyelem fordul a kékfény hatásaira, a monitorok, kijelzők és lámpák által kibocsájtott és károsnak titulált fényspektrum egy részére. Valóban igaz, egyre nagyobb mennyiségben vagyunk kitéve kijelzők és mesterséges fényforrások fényének,...

Mire jó a melatonin?

Mire jó a melatonin?

Azt már bizonyára tudod, hogy a jó alváshoz kiegyensúlyozottan működő cirkadián ritmusra és melatoninra van szükséged. Ez az a hormon, ami a fény hiányára kezd el termelődni a szervezetben és egészen addig bocsájt ki melatonin hormont a tobozmirigy, amíg a fény nem...

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

A vitaminok és ásványianyagok elsősorban a bevitt táplálékkal kellene, hogy bekerüljenek szervezetünkbe, de manapság ez egyre nehézkesebben valósul meg. Egyes kutatások szerint a zöldségek és gyümölcsök jelentősen veszítettek tápanyagtartalmukból az elmúlt 50 évben....

Miért álmodunk?

Miért álmodunk?

Az ősidők óta foglalkoztatja az embereket az álmok rejtélye, mégis csupán teóriák tucatjai léteznek arról, miért álmodunk. Tudd meg Te is!