Oldal kiválasztása

Tudatos álmodás: álmok a te javadra

tudatos álmodás

Korán van, a nap éppen most kel fel. Te a kristálytiszta türkiz tenger partján, a tökéletesen porhanyós fehér homokban sétálsz. A nap fénye és a horizonton úszó felhők játéka káprázatos, csak gyönyörködsz a pillanatban. Hirtelen halk berregést hallasz, egy kis kétfedelű repülőgép elsuhan feletted. Gondolsz egyet, és egy ugrással a levegőben teremsz. Tied az ég, felfelé repülsz, egyre magasabbra. Egy pillanattal később minden eltűnik, sötétség vesz körül. Súlytalan vagy. Mi több, zuhansz! Eszeveszett kapálózásba kezdesz, próbálsz tenni valamit, de nem sikerül, végül az ágyadban ébredsz. Se tengerpart se repkedés. Csak egy álom volt.

Álmaid lehetnek szépek, zavarosak, de akár ijesztőek is. Egy biztos: ha emlékszel rájuk, ha nem, akkor is álmodsz. 

Gondoltál rá valaha, hogy az álmaidat irányíthatod is? Duplán a hasznodra fordíthatnád az alvással töltött időt. Mi több, saját világodban azt tehetsz, amit akarsz, következmények nélkül. A módszer neve: tudatos álmodás. 


Amikor alszol agyad éber marad, feldolgozza, elraktározza mindazt, amit az előző nap átéltél. 

A REM szakasz alatt történő álmaidra emlékszel a legjobban, hiszen ilyenkor a legkevésbé mély az alvás. Álmodás közben akár pár másodperc alatt átélhetsz egészen hosszú jeleneteket, akár napok, hetek, évek hosszúságú élményeket is. 

Mi az a tudatos álmodás?

A tudatos álmodás azt jelenti, hogy az álmodban ráébredsz arra, hogy ez egy álom. Álmaidban legtöbbször csak sodródsz a történettel, és a hirtelen helyszínváltások, teljesen logikátlan dolgok, akkor ott tökéletesen helyénvalóak tűnnek. Nem kérdőjelezed meg őket, mivel az élmény, a látvány, tökéletesen élethűnek és valóságosnak tetszik. Ha viszont ráébredsz arra, hogy ez egy álom, az ajtók kinyílnak.

Lehet neked is volt már ilyen élményed, a tudatos álmodás spontán is létre jöhet. Bizonyos technikákkal, ezek az álombeli felébredések rendszeressé tehetőek, és gyakori tudatos álmodás is elérhető velük. 

A tudatos álmodás nem valami újkeletű dolog. Ősidők óta használják a sámánizmusban, mágiában, keleti vallásokban, úgy, mint a tibeti buddhizmusban, sőt, napjainkban a pszichoterápia részeként is.  A tudatos álmodás hatásai, előnyei tudományosan bizonyítottak. 

A tudatos álmodás értelme és haszna

A tudatos álmodás lényegében bármire felhasználható. Felhasználhatod kreativitásod növelésére, ihlet, vagy épp ötlet szerzésre. Mennyire fantasztikus lenne találkozni mondjuk a példaképeddel, legyen az élő vagy holt, és tanácsot, motivációt kérni tőle?

Tudatos álmodás alatt legyőzheted félelmeidet, jobban megértheted önmagad és életed eseményeit. Álmaidban a Te világodban vagy, így Te vagy az úr. Az lesz, amit akarsz, az lesz, amit érzel. Félelmeidet nevetségessé teheted, felül kerekedhetsz rajtuk. Ha legyőztél egy félelmet a tudatos álom alatt, azt a valóságban is le fogod győzni. A tudatos álmodás egész egyszerűen egy virtuális játszóteret nyit előtted, amit arra használhatsz amire akarsz. Igen, akár arra is, hogy örömteli élményekben legyen részed, elutazz valahova, találkozz valakivel, vagy tanulj valami újat.

Kipróbálnád? Első lépések a tudatos álmodás felé

Az első lépés, hogy emlékezned kell arra, hogy mit álmodtál. A leghatásosabb mód, az álom napló vezetés. Tarts egy kis füzetet és tollat az éjjeli szekrényeden és amikor felkelsz – akár az éjszaka közepén is – írj le mindent, amire emlékeztél. Az eleinte zavaros és rövid leírások hamar hosszabb oldalakká nőnek.
A leírásoknál engedd el a logikát és inkább azt írd le, hogy mit éreztél egy-egy szituációban az álmodás alatt. Nem kell értelmezned őket. (tipp: ha írni nem szeretsz ilyen álmosan, használd a telefonod hangrögzítőjét és mondd fel azt, amire emlékszel.) Leírt álmaidat reggel, teljes ébredés után olvasd fel, de ne üsd fel a jövendő mondó álmos könyveket, azok nem lesznek a segítségedre. Idővel valami rendszerfélét fedezhetsz fel benne, visszatérő érzések, események vagy helyszínek. 

Lefekvés előtt tudatosítsd: emlékezni akarsz az álmodra. Nem kell, és nem is egyszerű egyenesen a tudatos álmodás felé venni az irányt, ezek az első kis lépések. 

A tudatosság, amitől létrejön a tudatos álmodás

Ez a második lépés a tudatos álmodás felé. Fontos tudni, hogy az álom, amikor benne vagy – bármilyen szürreális is éppen – épp olyan valóságos, mint az ébrenlét. Kritikusnak kell lenned a tudatállapotoddal kapcsolatban.  Kezdd el akár most! Tedd fel a kérdést: vajon álmodban olvasod ezt a cikket? Hogy ezt ellenőrizd egy úgynevezett valóságtesztet kell csinálnod, ahol maximális kritikussággal válaszolsz a következő kérdésekre:

  • Ki vagyok én? (sokszor nem tudjuk mi a nevünk, honnan jöttünk stb.)
  • Mit csináltam ez előtt, és mit fogok csinálni később? (az álomban többnyire nem emlékszel hol voltál és hová tartasz)
  • Mennyi az idő, milyen nap, hányadika van?
  • Fel tudom kapcsolni a villanyt? (álmodban nem fogod tudni, vagy csak nagyon kicsi fénye lesz)

Ha bármi furcsa történik veled éber állapotodban, azonnal csinálj egy ilyen valóság tesztet, mert könnyen lehet, hogy álmodsz! Innen már csak egy ugrás a tudatos álmodás! 

Ezt a tesztet naponta akár 10-20 alkalommal is el kell végezni, szokássá tenni, és mivel a valós szokásinkat átviszed az álmaidba így előbb-utóbb ott is csinálsz majd egy ilyen tesztet, és akkor eljön a nagy pillanat: az első tudatos álmodás élményed! 

Egyéb tudatos álmodás segítő módszerek

A következő kis praktikák segítenek a nappali tudatosságod növelésében, és abban, hogy emlékezz álmaidra:

  • Határozd el lefekvés előtt, hogy tudatosan fogsz álmodni, legyen ez az utolsó aznapi gondolatod.
  • Ébredéskor maradj mozdulatlan, csukott szemmel! Ez segít abban, hogy jobban emlékezz arra, hogy mit álmodtál aznap este. 
  • Elalvás előtt 2-3 órával ne egyél nehéz ételeket, de a legjobb, ha semmit se, és 1 órával alvás előtt már ne böngéssz! Se monitor, se telefon, se tévé. 
  • Használj olyan mobil applikációt, ami segít „jókor” kelni, így több esélyed van egy álom után ébredni, arra frissen, élénken emlékezve.
  • Fogd be az orrod és próbálj meg lélegezni azon keresztül – ha sikerül akkor álmodsz!

Tudatos álmodás a gyakorlatban

Eleinte előfordulhat, hogy amint rájössz, hogy álmodsz, felébredsz. Ez teljesen normális, hiszen hirtelen olyan izgatott leszel az élménytől, hogy az kizökkent. De idővel megtanulsz nyugodt maradni, és szépen, kis lépésekkel kihasználni az álom teredet. Ha már az álomban tudsz maradni, eleinte szórakozz! Ez a világ a Tied. A repülés az egyik legelterjedtebb ilyen élvezet. Pár lépés és már repülsz is. 

Később, ahogy egyre jobb leszel a tudatos álmodás kontrollálásában, nagyobb fákba is vághatod a fejszéd. Tételezzük fel, hogy a nyilvános beszéd feszélyez. Ennek ellensúlyozása érdekében hozz létre olyan álmot, ahol ezt kell megtenned, akár egy hatalmas tömeg előtt. Magabiztos leszel (hisz ez egy álom és Te uralod), beszéded sikeres, a tömeg imád, hatalmas tapsot kapsz. Csupán néhány ilyen alkalom után már sokkal kevésbé fog feszélyezni a valóságban a tömeg. Egy német kutató, Kaleb Utecht – tudatos álmodás kutató arról számolt be, hogy egy fizikai képességet próbált fejleszteni az álmában, és áttörő sikert ért el. Ő a gördeszkázást választotta, és ezt gyakorolta álmában. Elképzelte az adott gyakorlatokat, trükköket és tudatos álmodás alatt ismételte őket. A fejlődése fiatalokat meghazudtoló tempóban történt.

Az álomkutatás bebizonyította, hogy amikor az álmunkban felemeljük az egyik kezünket, akkor az idegpályák, melyek a kéz emeléséért felelősek, aktívak lesznek, épp úgy, mint mikor ébren tesszük azt. Ha például edzést végzünk álmunkban, futunk vagy nehéz súlyokat emelünk, a pulzusunk növekszik, épp úgy, mint amikor azt éberen csináljuk.

Mint látod a tudatos álmodás fantasztikus ajtókat tár ki bárki előtt, aki szeretné életét tudatosabban élni, megérteni, és fejleszteni önmagát. Mindez csupán a jéghegy csúcsa

Szép, produktív és tudatos álmokat!

Hasonló bejegyzések

Idegrendszer egészsége

Idegrendszer egészsége

Az idegrendszer egy olyan sejthálózat, mely információkkal lát el mind a környezetedről, mind a saját testi működésedről. Szerepet játszik az izmok mozgatásában, az idegsejtek közötti kommunikációban, gyakorlatilag az emberi szervezet minden működési folyamatában,...

Túladagolhatóak a vitaminok?

Túladagolhatóak a vitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek testünk tökéletes működéséhez. Sokan azonban tévesen úgy gondolják, nem okozhat gondot, ha a kelleténél többet veszünk be, hisz a szervezetünk egyszerűen kiválasztja azt, amire nincs szüksége. A fejlett országok...

Alvási tippek a kánikula idejére!

Alvási tippek a kánikula idejére!

Már 10 óra is elmúlt, de mintha még mindig tűzne a nap, az éjszaka semmilyen enyhülést nem hoz. Bekapcsolnád a ventilátort, de akkor meg az állandó zaj mellett nem tudnál aludni. Érzed, hogy leragad a szemed az álmosságtól, de a tested nem engedelmeskedik, a meleg miatt szinte minden kényelmetlen. Letusolsz még egyszer, hátha abban az öt percben majd sikerül elaludnod, amíg a hideg víz hűsítő hatása tart… Ismerős? Összeszedtünk néhány hasznos tippek, hogy nyáron is könnyebben menjen az elalvás.

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stresszesnek érzed magad mostanában? Nem vagy egyedül. Életünk nem a legnyugodtabb a XXI. században. Folyton rohanunk, és nem, vagy nehezen érjük utol magunkat. Kinek a munka, kinek a család, vagy a párkapcsolat, kinek a pénz, kinek az egészsége okoz szorongást. Az...

Így legyen több energiád

Így legyen több energiád

Gyakran hallod ahogy az ismerősök panaszkodnak, hogy le vannak szívva, nincs elég energiájuk? Esetleg Te érzed magadat így időről-időre? Nem csoda. Világunk arra van berendezkedve, hogy csinálj többet, gyorsabban, és minél rövidebb idő alatt. Ez egy ideig működhet is,...

Ne félj a kékfénytől

Ne félj a kékfénytől

Manapság egyre nagyobb figyelem fordul a kékfény hatásaira, a monitorok, kijelzők és lámpák által kibocsájtott és károsnak titulált fényspektrum egy részére. Valóban igaz, egyre nagyobb mennyiségben vagyunk kitéve kijelzők és mesterséges fényforrások fényének,...

Mire jó a melatonin?

Mire jó a melatonin?

Azt már bizonyára tudod, hogy a jó alváshoz kiegyensúlyozottan működő cirkadián ritmusra és melatoninra van szükséged. Ez az a hormon, ami a fény hiányára kezd el termelődni a szervezetben és egészen addig bocsájt ki melatonin hormont a tobozmirigy, amíg a fény nem...

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

A vitaminok és ásványianyagok elsősorban a bevitt táplálékkal kellene, hogy bekerüljenek szervezetünkbe, de manapság ez egyre nehézkesebben valósul meg. Egyes kutatások szerint a zöldségek és gyümölcsök jelentősen veszítettek tápanyagtartalmukból az elmúlt 50 évben....

Miért álmodunk?

Miért álmodunk?

Az ősidők óta foglalkoztatja az embereket az álmok rejtélye, mégis csupán teóriák tucatjai léteznek arról, miért álmodunk. Tudd meg Te is!