Oldal kiválasztása

Te hogy alszol? Ez történik a rem alvás alatt!

Rem alvás

A hétköznapok során sokszor az alvásból csípünk le, pedig a hatékonyság kulcsa a mély alvás, mely igazán pihentetőleg hat a szervezetre. Az elegendő és jó alvás segít megőrizni egészségünket, erősíti az immunrendszert és produktívabbá is tesz.

Csökkenő alvásigény?

Egy egészséges felnőttnek 7-9 óra alvásra van szüksége. Ugyanakkor ez nem igaz a család minden tagjára. Míg az újszülöttek és csecsemők a nap legnagyobb részét alvással töltik, kisiskoláskorra az alvásigény 9-11 órára csökken. Mire elérjük a 60 év feletti kort, akár napi 6-8 óra alvással is beérjük. Az ideális alvásigényhez azonban érdemes hozzászámolni azt a 10-20 percet is, amíg az ébrenlétből az alvás fázisába érkezünk. Ha Neked általában 8 óra alvásra van szükséged és szeretnél reggeli 6-kor felkelni, akkor este 9:45-kor már érdemes ágyban lenned.

Hogyan jutunk el a mély alváshoz?

Az alvás alatt nagyjából 90 perces ciklusok váltják egymást és felébredni mindig egy ilyen ciklus végén a legkönnyebb. Egy alvási ciklus 5 részből áll, mely kezdetben elsősorban a testi pihenésre fókuszál, majd átvált a rem alvás fázisába, amely az agyat revitalizálja.

 1. (non REM alvás) – Ez az a szakasz, amikor még tudatában vagy a külvilágnak, de már egy mélyebb pihenési fázisba léptél. A szerencsésebbeknél ez akár rögtön lefekvés után bekövetkezik.
 2. (non REM alvás) – Felületes alvás, a test regenerálódni kezd.
 3. (non REM alvás) – A légzés és a szívverés fokozatosan lassul, áttérünk a mély alvás állapotába.
 4. (non REM alvás) – Folytatódik a 3. fázis egy még mélyebb pihenéssel. A test teljesen mozdulatlan, az izmok elernyednek, testünk, sejtjeink, szöveteink regenerálódnak.
 5. (REM alvás) – A mély alvás állapotából kilépve erősödik az agyi aktivitás.

Ahogy az éjszaka folyamán ismétlődnek az alvási ciklusok, úgy váltakozik az egyes ciklusok hossza. Míg kezdetben a 3. és 4. fázisból van szükségünk többre, amint testünk kellőképp regenerálódott, a rem alvásból kapunk hosszabb szakaszokat, egészen addig, míg végül fel nem ébredünk, frissen, kipihenten, készen egy újabb napra.

Mi történik a REM alvás alatt?

Ahogy ébrenlétből az alvás fázisain át eljutsz a REM alvás állapotába, a szívritmus és a légzésszám is fokozatosan csökken. A REM fázis alatt a légzés üteme szabálytalan és kevésbé mély, az izomtónus pedig átmenetileg megszűnik. Míg a szemek gyors mozgást végeznek, az izmaid nem mozdulnak. Ez az álmodás ideje.

Habár a test szinte teljesen mozdulatlan, az agyi területek aktivizálódnak, az agyi vérkeringés megduplázódik. A tanulásért, a gondolkodásért és a szervezőkészségért felelős területek válnak ilyenkor igazán aktívvá – ami arra enged következtetni, hogy az aktív alvás alatt, vagyis a REM alvás időszakában valamilyen fajta tanulás történik. Az ébren töltött idő alatt gyűjtött információk rendszereződnek, rögzülnek, a helyükre kerülnek. Gyakorlatilag a rem alvás alatt az agy nem pihen – de ezekből a szakaszokból csak az alvási időszak vége felé lesznek hosszabb etapok, amikor már a pihentetőbb nem-rem fázisokra kevésbé van szüksége a szervezetnek. Rem alvás nélkül viszont ködös fejjel ébrednénk, kusza gondolatokkal.

A REM alvás és a tudomány

Átlagosan egy 8 órás alvás alatt összesen másfél órát töltünk a rem alvás állapotában, de az alváskutatók mind a mai napig egyfajta sötét területként tekintenek a REM-fázisra.

Annyi bizonyos, hogy nem csupán az embereknél figyelhető meg rem alvás – talán Te is láttál már kutyát vagy macskát álmodni. Bizony, mind az emlősök, mind a madarak megtapasztalnak valamilyen fajta álmodást, rem alvást a pihenésük alatt.

Magyar kutatóknak sikerült két külön részt definiálni a rem alvás szakasza alatt: tónusos és fázisos alvási szakaszt különböztetnek meg. Habár a rem fázis az, amikor a legkönnyebb felébredni, a kutatók azt is megállapították, hogy a rem alvás alatt sem mindig egyszerű. Amikor a szemmozgás aktív, sokkal nehezebb felébreszteni valakit, még ebben az éberebb állapotban is, mint amikor a szemmozgás megszűnik, vagyis az álom véget ér. A szemmozgás nélküli szakaszban könnyebben beérkeznek a külső ingerek, az alvó valamiképp a környezete felé nyitottá válik. Ez a tónusos REM-szakasz, míg a fázisos szakasz alatt az alvó inkább magába merül, zártabb állapotba kerül.

A mély alvás alatt pihen a test

Ahogy az éjszaka folyamán egyik alvási szakaszból a másikba lépünk, szervezetünk más és más területei válnak aktívvá. Az alvás első felében sokkal jellemzőbb, hogy hosszabb mély alvási szakaszok segítik a pihenést. A mély alvás alatt az agy hullámainak frekvenciája lelassul, úgynevezett delta hullámokra.

Az a személy, aki a mély alvás fázisában van, nagyon nehezen ébred, nagyon nehéz felébreszteni is. A szemmozgás ebben a szakaszban megszűnik, a test szinte teljes egészében mozdulatlanná válik, a test hőmérséklete is leesik. Ebben a szakaszban történik meg a test regenerációja: új szövetek épülnek, cserélődnek a sejtek. A mély alvás fizikai szinten pihentet igazán, ugyanakkor ez az alvási idő csupán kis százalékát teszi ki

Kerülj a mély alvás állapotába!

A mély alvás tehát az, amikor a szervezeted valóban a megújulásra fókuszál alvás közben, ugyanakkor ennek elérését sokszor mi magunk gátoljuk meg. Ha sikerül alvásod nagyobb százalékát a mély alvás állapotában töltened, lényegében alvásigényed fog csökkenni, miközben energikusabb, frissebb, kiegyensúlyozottabb és nem utolsó sorban egészségesebb leszel. Jól hangzik? Így tehetsz szert több mély alvásra:

 • Alakíts ki egy lefekvési, alvási rutint. 
 • Csökkentsd a stresszt. Ha a munkahelyed során ezt nehezen tudod megtenni, hazaérkezés után vonulj el 10-20 percre, relaxálj, meditálj, töltődj fel. Engedd el a nap során felhalmozódott negatív energiákat, hogy azok ne zavarják sem a családi életed, sem a kikapcsolódásod, sem a mély alvásod.
 • Töltsd fel vitamin-raktáraid! A pihentető alváshoz A-vitaminra, B6-vitaminra és D-vitaminra van szükséged. Gondoskodj róla, hogy ezeket étrended tartalmazza, ha másképp nem megy, egy jól kialakított multivitamin formájában.
 • Délután kerüld a koffeint. Ha nehezen mondasz le az ebéd utáni meleg italról, próbálj ki valamilyen gyógynövényes teát. A citromfű vagy a menta például nyugtatólag hat az idegrendszerre és hozzájárul a pihenésedhez is.
 • Pörgesd fel az anyagcseréd. Iktass be valamilyen mozgást a napirendedbe. Ez nem csupán a mély alváshoz segít majd hozzá, de az emésztésed és egészséged és egész szervezeted meghálálja majd.
 • Vigyél be elegendő magnéziumot. A magyar népesség több mint fele alacsony magnéziumszinttel rendelkezik, pedig a magnézium (többek közt) segít a megszakítás nélküli mély alvás elérésében is, valamint az izmok ellazulásához.

Hasonló bejegyzések

Idegrendszer egészsége

Idegrendszer egészsége

Az idegrendszer egy olyan sejthálózat, mely információkkal lát el mind a környezetedről, mind a saját testi működésedről. Szerepet játszik az izmok mozgatásában, az idegsejtek közötti kommunikációban, gyakorlatilag az emberi szervezet minden működési folyamatában,...

Túladagolhatóak a vitaminok?

Túladagolhatóak a vitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek testünk tökéletes működéséhez. Sokan azonban tévesen úgy gondolják, nem okozhat gondot, ha a kelleténél többet veszünk be, hisz a szervezetünk egyszerűen kiválasztja azt, amire nincs szüksége. A fejlett országok...

Alvási tippek a kánikula idejére!

Alvási tippek a kánikula idejére!

Már 10 óra is elmúlt, de mintha még mindig tűzne a nap, az éjszaka semmilyen enyhülést nem hoz. Bekapcsolnád a ventilátort, de akkor meg az állandó zaj mellett nem tudnál aludni. Érzed, hogy leragad a szemed az álmosságtól, de a tested nem engedelmeskedik, a meleg miatt szinte minden kényelmetlen. Letusolsz még egyszer, hátha abban az öt percben majd sikerül elaludnod, amíg a hideg víz hűsítő hatása tart… Ismerős? Összeszedtünk néhány hasznos tippek, hogy nyáron is könnyebben menjen az elalvás.

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stresszesnek érzed magad mostanában? Nem vagy egyedül. Életünk nem a legnyugodtabb a XXI. században. Folyton rohanunk, és nem, vagy nehezen érjük utol magunkat. Kinek a munka, kinek a család, vagy a párkapcsolat, kinek a pénz, kinek az egészsége okoz szorongást. Az...

Így legyen több energiád

Így legyen több energiád

Gyakran hallod ahogy az ismerősök panaszkodnak, hogy le vannak szívva, nincs elég energiájuk? Esetleg Te érzed magadat így időről-időre? Nem csoda. Világunk arra van berendezkedve, hogy csinálj többet, gyorsabban, és minél rövidebb idő alatt. Ez egy ideig működhet is,...

Ne félj a kékfénytől

Ne félj a kékfénytől

Manapság egyre nagyobb figyelem fordul a kékfény hatásaira, a monitorok, kijelzők és lámpák által kibocsájtott és károsnak titulált fényspektrum egy részére. Valóban igaz, egyre nagyobb mennyiségben vagyunk kitéve kijelzők és mesterséges fényforrások fényének,...

Mire jó a melatonin?

Mire jó a melatonin?

Azt már bizonyára tudod, hogy a jó alváshoz kiegyensúlyozottan működő cirkadián ritmusra és melatoninra van szükséged. Ez az a hormon, ami a fény hiányára kezd el termelődni a szervezetben és egészen addig bocsájt ki melatonin hormont a tobozmirigy, amíg a fény nem...

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

A vitaminok és ásványianyagok elsősorban a bevitt táplálékkal kellene, hogy bekerüljenek szervezetünkbe, de manapság ez egyre nehézkesebben valósul meg. Egyes kutatások szerint a zöldségek és gyümölcsök jelentősen veszítettek tápanyagtartalmukból az elmúlt 50 évben....

Miért álmodunk?

Miért álmodunk?

Az ősidők óta foglalkoztatja az embereket az álmok rejtélye, mégis csupán teóriák tucatjai léteznek arról, miért álmodunk. Tudd meg Te is!