Oldal kiválasztása

Tanácsok a világ leggazdagabb emberétől – Jeff Bezos sikerszokásai

Gondolkoztál már valaha azon, hogy milyen lehet a leggazdagabb embernek lenni a földön? Jeff Bezos – az Amazon alapítója – biztosan gondolt már rá, hisz ő maga a leggazdagabb földi halandó napjainkban. Valaha az Amazon egy kicsi internetes könyváruház volt, mára pedig – a korral haladva – szinte bármit meg lehet vásárolni rajta, ruhákat, élelmiszereket, elektronikai eszközöket, arany étkészletet. Jeff Bezos vagyona 185 billió dollárra rúg, ami minimum felfoghatatlanul sok, de legyen annyi elég, hogy sok olyan ország van, ahol az éves GDP ennek az összegnek a töredéke.

Akár szeretnénk ilyen gazdagok lenni akár nem, Jeff Bezos-tól mindenkinek van mit tanulnia.
Felmerül a kérdés: hogy sikerülhetett neki mindez? Mi lehet a különbség közte, és közted?

Kapcsolatok? Időzítés? Szerencse? Ennyire jó ötletei vannak? Ezek talán kevésbé megfogható dolgok, ezért érdemes egyszerűbb praktikákra és szokásokra figyelnünk, hátha eltanulhatunk egyet s mást.

Korán-kelők-klubja


Sokan vallják, hogy a reggeli rutin, a koránkelés az egyik alappillére az ilyen sikeres embereknek.
Ez Bezos-nál sincs másképp, ő is korán kel, viszont egy kis csavarral.
Mielőtt viszont előre rohannánk, van még valami, ami talán még fontosabb a reggelnél: az előző este. Mert hogy ő korán is fekszik, és talán ez teszi lehetővé neki, hogy a korán kelés már csak egy egyszerű szokás legyen.
A csavar pedig a következő: Jeff Bezos azt mondja, hogy szeret pepecselni reggelente, nem sietni sehova, szereti átnézni a napi sajtót egy finom kávé mellett. Egy kiadós reggeli a családdal, és utána indulhat a nap. A reggeleket szerinte fontos gondtalan feladatokkal kitölteni. Ez segít abban, hogy kreatív elméje magasabbra szárnyaljon később a nap folyamán, amikor munkára kerül a sor.

Szokatlan rutin ugye? Nincs benne se fárasztó edzés, se könyvek tanulmányozása, egyszerűen nem rohan sehova. Talán Te is gyakran kapkodsz reggelente, és próbálsz mindent megtenni még munka előtt, hogy hazaérve kevesebb várjon.

Bármikor is indítod a reggeled, Bezostól megtanulhatsz egy fontos leckét arról, hogy élvezni kell a dolgokat, hátra dőlni és a jelen pillanatban lenni, nem pedig a rohanásban – hisz az már-már a jövő. Ha kora reggel nem is teheti meg mindenki, a nap egy későbbi szakaszába Neked is érdemes beilleszteni egy kis énidőt, legyen az egy kávé élvezete, fél óra olvasás, vagy egy rövid séta a napsütésben.

Az üzlet az üzlet

Később, a nap folyamán Jeff Bezos életében már nyoma sincs ennek a könnyed reggeli élménynek, nap közben az üzlet az első. Szükségesnek tartja a fontosabb, nagyobb kapacitást igénylő feladatok és meetingek megtartását még ebéd előtt, a munkanap elején. 

Emlékszel, mikor a nehéz feladatokat csak halogatod, és minden apróságot megcsinálsz helyettük? Erre a legtöbben hajlamosak vagyunk, pedig talán Te is tudod, hogy ez a legjobb módszer az azonnali cselekvés. Ugyanakkor ha azt is próbáltad már, hogy milyen, ha a legnehezebb feladattal kezded a napod, megtapasztalhattad már Jeff Bezos munkarendjének egyik kulcsfontosságú elemét. Ugye, így az egész nap hatékonyabb? Ha a nehéz feladaton már túl vagy, a kisebb feladatok szinte maguktól megoldódnak. 

A nap vége

Mikor az elménk elfárad, hajlamosak vagyunk rossz döntéseket hozni, akár csak impulzusok hatására is, és ez nagyban befolyásolja a sikerünket. Bezos e gondolat nyomán már nem foglalkozik fontos döntésekkel a nap vége felé. Azokat szánt szándékkal áttolja a következő napra, hogy tiszta fejjel tudjon dönteni róluk. 

Manapság rengeteg döntés meghozatalára vagyunk kényszerítve. Legyenek azok egyszerűek, mint hogy mit egyek reggelire, mit vegyek fel, milyen útvonalon jussak be a munkahelyemre, vagy bonyolultabbak és életedet, jövődet erősen meghatározóak, minthogy milyen munkahelyet válasszak, vagy milyen módon kérjek fizetésemelést. Miután rengeteg döntést hozunk a nap folyamán, a nap végére ítélőképességünk, éberségünk lankad, ezért hajlamosabbak lehetünk kevésbé átgondolni a választási lehetőséget. Amikor a siker a cél, akkor minden fontos, a tiszta fej és a jó döntések a lista elején szerepelnek.

Jó alvás

Jeff Bezos kritikus fontosságúnak tartja a jó alvást. Kínosan figyel arra, hogy napi minimum nyolc órát aludni tudjon. Erről így nyilatkozik: „Ha eleget alszok akkor jobb a gondolkodásom, több az energiám, jobb a kedvem. Ezek mind nagyon lényegesek. Kipihenten sokszorosát vagyok képes hozni annak, amit fáradtan tudnék.”

Ez talán nem az, amit a világ leggazdagabb emberétől elvárnál ugyan, mégis érezni, hogy van benne igazság. Üdén, kipihenve mi is könnyebben érjük el a célunkat, kedvesebben kommunikálunk, türelmesebbek vagyunk, és ezek mind hozzájárulnak a sikerhez.

Amit mindenképp megtanulhatunk Bezostól

A legnagyobb dolog, amit megtanulhatunk tőle, az az, hogy nincs szükség folyton az időnk beosztásán aggódni ahhoz, hogy nagy dolgokat érjünk el. Több idő helyett egyszerűen csak legyünk jobban jelen, produktívabbak a munkánkra fordított idő alatt, és ezzel már önmagában sokszorozzuk teljesítményünket. 

Manapság sokan esnek abba a hibába, hogy egyszerre rengeteg dolgot akarnak megcsinálni. E helyett sokkal jobb, ha egy-egy dologra fókuszálunk de azt teljes odaadással elvégezzük. Csak ez után nyúlj újabb feladatok és kihívások után, ha az előzővel már végeztél.

Az életben van néhány dolog, amit kontrollálni tudunk és rengeteg olyan dolog, amit nem. Szélmalomharc helyett Jeff Bezos inkább azt ajánlané, figyelj azokra, amikre van befolyásod, a többit pedig fogadd el. A produktivitás, helyes időbeosztás, jelen elfogadása éppen valami olyasmi amire teljes kontrollunk van.

Hasonló bejegyzések

Idegrendszer egészsége

Idegrendszer egészsége

Az idegrendszer egy olyan sejthálózat, mely információkkal lát el mind a környezetedről, mind a saját testi működésedről. Szerepet játszik az izmok mozgatásában, az idegsejtek közötti kommunikációban, gyakorlatilag az emberi szervezet minden működési folyamatában,...

Túladagolhatóak a vitaminok?

Túladagolhatóak a vitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek testünk tökéletes működéséhez. Sokan azonban tévesen úgy gondolják, nem okozhat gondot, ha a kelleténél többet veszünk be, hisz a szervezetünk egyszerűen kiválasztja azt, amire nincs szüksége. A fejlett országok...

Alvási tippek a kánikula idejére!

Alvási tippek a kánikula idejére!

Már 10 óra is elmúlt, de mintha még mindig tűzne a nap, az éjszaka semmilyen enyhülést nem hoz. Bekapcsolnád a ventilátort, de akkor meg az állandó zaj mellett nem tudnál aludni. Érzed, hogy leragad a szemed az álmosságtól, de a tested nem engedelmeskedik, a meleg miatt szinte minden kényelmetlen. Letusolsz még egyszer, hátha abban az öt percben majd sikerül elaludnod, amíg a hideg víz hűsítő hatása tart… Ismerős? Összeszedtünk néhány hasznos tippek, hogy nyáron is könnyebben menjen az elalvás.

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stresszesnek érzed magad mostanában? Nem vagy egyedül. Életünk nem a legnyugodtabb a XXI. században. Folyton rohanunk, és nem, vagy nehezen érjük utol magunkat. Kinek a munka, kinek a család, vagy a párkapcsolat, kinek a pénz, kinek az egészsége okoz szorongást. Az...

Így legyen több energiád

Így legyen több energiád

Gyakran hallod ahogy az ismerősök panaszkodnak, hogy le vannak szívva, nincs elég energiájuk? Esetleg Te érzed magadat így időről-időre? Nem csoda. Világunk arra van berendezkedve, hogy csinálj többet, gyorsabban, és minél rövidebb idő alatt. Ez egy ideig működhet is,...

Ne félj a kékfénytől

Ne félj a kékfénytől

Manapság egyre nagyobb figyelem fordul a kékfény hatásaira, a monitorok, kijelzők és lámpák által kibocsájtott és károsnak titulált fényspektrum egy részére. Valóban igaz, egyre nagyobb mennyiségben vagyunk kitéve kijelzők és mesterséges fényforrások fényének,...

Mire jó a melatonin?

Mire jó a melatonin?

Azt már bizonyára tudod, hogy a jó alváshoz kiegyensúlyozottan működő cirkadián ritmusra és melatoninra van szükséged. Ez az a hormon, ami a fény hiányára kezd el termelődni a szervezetben és egészen addig bocsájt ki melatonin hormont a tobozmirigy, amíg a fény nem...

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

A vitaminok és ásványianyagok elsősorban a bevitt táplálékkal kellene, hogy bekerüljenek szervezetünkbe, de manapság ez egyre nehézkesebben valósul meg. Egyes kutatások szerint a zöldségek és gyümölcsök jelentősen veszítettek tápanyagtartalmukból az elmúlt 50 évben....

Miért álmodunk?

Miért álmodunk?

Az ősidők óta foglalkoztatja az embereket az álmok rejtélye, mégis csupán teóriák tucatjai léteznek arról, miért álmodunk. Tudd meg Te is!