Oldal kiválasztása

Találd meg a munka magánélet egyensúlyt!

munka magánélet egyensúly

Fel tudod idézni, mivel telt a tegnapi munkanapod? Esetleg elgondolkoztál közben, hogy az adott dolog tegnap, ma, vagy tegnapelőtt történt? Ha úgy érzed, összefolynak a napok, akkor ideje egy kicsit a kikapcsolódásra is odafigyelned. Találd meg a tökéletes munka magánélet egyensúlyt, mely nem csak egy stresszmentesebb életet biztosít majd, de a hobbidra is időt teremt.

Hobbi? Milyen hobbi?

A munkahelyi elvárások és a családi kötelezettségek mellett nehéz egy plusz emberre is időt szánni, pedig ez az ember lenne a legfontosabb az életedben: Te magad! Ha úgy érzed, hogy tényleg nem fér bele az életedbe, hogy egy kicsit magadra is áldozz, érdemes alaposan átgondolni, hogy merre tartasz – persze, arra is időre lenne szükség. De valóban időhiányban szenvedsz vagy csupán nincs semmi, ami annyira magával ragadna, hogy lecseréld rá az esti filmezést? A munka magánélet egyensúly megteremtésében talán nem is az időhiány jelenti a legnagyobb kihívást, hanem az, hogy megtaláld, mit csinálnál, ha lenne rá időd!

Mit csinálnál, ha nem kéne dolgozni? Most vajon azért nem csinálod, mert nincs rá időd, hanem azért, mert túl nagy áldozatot jelent, túl sok időt emésztene fel, esetleg nehéz lenne? Szabadidős tevékenységet találni manapság azért sem könnyű, mert rászoktunk a kényelmes, egyszerű, instant megoldásokra. A munka adott, azt követően pedig természetesnek vesszük, hogy le vagyunk szívva, és a családi kötelezettségek után már tényleg semmi energiánk nincs. De vajon, hogy csinálják mások? Másoknál, hogy alakul ki a tökéletes munka magánélet egyensúly? 

Szeretnél megtanulni zongorázni, de unod, hogy folyton mellé ütsz? Szívesen táncolnál, de nem mindig jön ki a ritmus? Bútorokat újítanál fel, de macerás lecsiszolni a felületet? Lelkesedve gondolsz a futásra, de ma pont hideg van, esik és már az első 100 méter után úgy érzed kifulladtál?

Nincs olyan tevékenység, munka vagy hobbi, ahol nem kell megküzdeni akadályokkal. Ez nem azt jelenti, hogy az adott dolog nem Neked való, csupán azt, hogy meg kell találnod magadban, hogy miért folytasd. Ha a munka magánélet egyensúly megteremtése a célod és úgy érzed, semmi időd magadra, az épp elég fontos jelzés arra, hogy egy kicsit most magadra fókuszálj! Ahhoz, hogy harmóniában legyél önmagaddal, kulcsfontosságú, hogy rátalálj egy olyan tevékenységre, mely önmagában értéket ad. Ahol nem az idő számít, hanem maga a tevékenység.

Billentsd helyre a munka magánélet egyensúlyt

Divat lett pörögni. Divat lett az időhiány, a rohanás, a kapkodás. Divat lett nem figyelni magunkra és nem figyelni másokra. Az, hogy az életben nincs mindig tökéletes egyensúly, természetes, hisz folyamatos mozgásban vagyunk. De ahogy a rohanásnak is megvan az ideje, úgy szükségünk van befelé, önmagunk felé fordulásra is. Olyan időre, amikor egy bögre teával csak nézzük a tájat. Olyan időre, amikor valami kreatív, alkotó folyamatot gyakorolhatunk. Olyan tevékenységre, ami képes megteremteni a munka magánélet egyensúlyt, hogy ne csupán kötelezettségekből álljon az élet.

Ha szeretnéd megtalálni a számodra tökéletes szabadidős tevékenységet, több szempontot is érdemes megvizsgálnod.

  1. Mi érdekel?

Talán a legfontosabb kérdés és az egyik legnehezebb is. Ne állj meg egyetlen válasznál, sorolj fel legalább 15-20 dolgot, ami érdekel. Lehetnek átfedések, a lényeg, hogy gondold át alaposan.

  1. Mire van időd?

Mikor érnél rá? Csak hétvégén? Esetleg minden nap? Reggel, amíg még mindenki alszik? Este? Mikor tudsz egy kis énidőt kiszakítani magadnak?

  1. Mennyi pénzed van?

Ha horgolni szeretnél, online is megtanulhatod és a hobbi fenntartása sem különösen költséges. Ha lovagolni vágysz, nem csupán a lovaglóórák árát kell kalkulálnod, hanem a helyszínre utazás kiadásait is.

  1. Miről mondanál le cserébe?

Akár annak érdekében, hogy előteremts a szükséges mennyiségű pénzt, akár a szabadidőd megteremtésére. Hajlandó vagy például egy órával kevesebbet aludni?

Ne félj új dologba kezdeni, és ne hátrálj meg a kezdeti nehézségektől. A siker hamarabb jön majd, mint várnád és cserébe egy sokkal kiegyensúlyozott, nyugodtabb és stresszmentesebb életet élhetsz.

Ha borul az egyensúly

Nem elég, hogy a munkahelyen töltjük napjaink legnagyobb részét, a szabadidőnk is sokszor tele van feladatokkal, kötelezettséggel, ami kihat személyes és családi terünkre is. Az állandó készenléti helyzet felborítja a munka magánélet egyensúlyt is, melynek következménye az alacsony produktivitás mellett a stressz, alvászavar és a kiégés is. Ha úgy érzed, hogy nehéz számodra fenntartani a munka magánélet egyensúlyt, az már önmagában egy intő jel arra, hogy megállj és átgondold a lehetőségeid. A hosszútávú stressz és állandó megfelelési kényszer nem csupán mentális problémákat idéz elő, de komoly testi betegségekhez is vezethet, mint például a szív- és érrendszeri problémák, emésztési rendellenességek.

Azok az emberek, akik képesek megőrizni a munka magánélet egyensúlyt, kivétel nélkül kiegyensúlyozottabbak, produktívabbak és elégedettebbek az életükkel.

Egy jó hobbi előnyei

A hobbinak egy olyan tevékenységnek kell lennie, mely képes megteremteni az úgynevezett flow-élményt. Ne azt keresd, aminek értelme van, hanem azt, ami örömöt okoz, ami kikapcsol, ami elfeledteti az aktuális problémáid. Számíts rá, hogy az eleje frusztráló is lehet (például megtanulni valamilyen hangszeren), de ha elengeded az azonnali siker iránti vágyad, egy olyan kikapcsolódási formára lelsz, mely során kifejezheted önmagad, relaxálhatsz és megteremheted a munka magánélet egyensúlyt. 

Egy jó hobbinak viszont nem csupán annyi előnye van, hogy Téged kikapcsol, feltölt és kreatív energiákkal lát el, de még a CV-dben is jól mutathat.

Ha például maratonfutó vagy, elárulja, hogy kitartó vagy, céltudatos, jó a monotonitástűrő képességed és hajlandó vagy kimozdulni a komfortzónádból.

Ha valamilyen hangszeren játszol, biztos, hogy képes vagy a nagyfokú koncentrációra, türelemre és precizitásra.

Az önkénteskedés elárulja rólad, hogy hajlandó vagy az időd, szaktudásod, energiád egy közös célért felajánlani, és remekül dolgozol csapatban.

Egy kreatív tevékenység, például a rajzolás, festés, fotózás, videógyártás az apró részletek iránti fogékonyságról árulkodik.

Általánosságban elmondható, hogy akinek van valamilyen hobbija, rendelkezik egy hatékony stresszoldóval, kész az új kihívásokra, és jobban terhelhető. Bátran írd bele tehát az önéletrajzodba is, hogy mivel töltöd szívesen a szabadidőd.

Hobbiból munka?

Ha valamiben kiemelkedően jó vagy, talán felmerül benned a gondolat, hogy pénzt is kereshetnél vele. Érdemes-e vajon összekeverni a munkát a hobbival? Nem okoz-e gondot a munka magánélet egyensúly tengelyén, ha a hobbidból kreálsz magadnak munkát? 

Szinte bármilyen szabadidős tevékenységgel lehet pénzt keresni. Azonban, ha a hobbidból kívánsz megélni, azzal egyfelől fel is szabadítasz időt a tevékenység végzésére, de kötelezővé is teszed. Sőt, sokszor pont azok az elemek vesznek ki a munka során, amiért beleszerettél az adott tevékenységbe. Ha felmerül benned a váltás gondolata, a legfontosabb kérdés, hogy akkor is szeretnéd-e a hobbid, ha kötelező lenne? Ha megrendelők igényei szerint kellene végezned? Ha annyira sok időt vesz el a munka része, hogy az élvezetből szinte alig maradna?

A hobbi egy remek eszköz arra, hogy fentarts a munka magánélet egyensúly kényes harmóniáját. Rengeteg példát olvashatunk arról, hogy valaki a hobbijából épített karriert, ahogy arról is, hogy megutálta, mert hirtelen a megélhetése függött tőle. Azt a kérdést, hogy érdemes-e feladni a jelenlegi munkád, hogy a hobbidból keress pénzt, csakis Te válaszolhatod meg. A lényeg, hogy mindig szánj elegendő időt arra, hogy olyan tevékenységet végezz, ami örömöt okoz.

Hasonló bejegyzések

Idegrendszer egészsége

Idegrendszer egészsége

Az idegrendszer egy olyan sejthálózat, mely információkkal lát el mind a környezetedről, mind a saját testi működésedről. Szerepet játszik az izmok mozgatásában, az idegsejtek közötti kommunikációban, gyakorlatilag az emberi szervezet minden működési folyamatában,...

Túladagolhatóak a vitaminok?

Túladagolhatóak a vitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek testünk tökéletes működéséhez. Sokan azonban tévesen úgy gondolják, nem okozhat gondot, ha a kelleténél többet veszünk be, hisz a szervezetünk egyszerűen kiválasztja azt, amire nincs szüksége. A fejlett országok...

Alvási tippek a kánikula idejére!

Alvási tippek a kánikula idejére!

Már 10 óra is elmúlt, de mintha még mindig tűzne a nap, az éjszaka semmilyen enyhülést nem hoz. Bekapcsolnád a ventilátort, de akkor meg az állandó zaj mellett nem tudnál aludni. Érzed, hogy leragad a szemed az álmosságtól, de a tested nem engedelmeskedik, a meleg miatt szinte minden kényelmetlen. Letusolsz még egyszer, hátha abban az öt percben majd sikerül elaludnod, amíg a hideg víz hűsítő hatása tart… Ismerős? Összeszedtünk néhány hasznos tippek, hogy nyáron is könnyebben menjen az elalvás.

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stresszesnek érzed magad mostanában? Nem vagy egyedül. Életünk nem a legnyugodtabb a XXI. században. Folyton rohanunk, és nem, vagy nehezen érjük utol magunkat. Kinek a munka, kinek a család, vagy a párkapcsolat, kinek a pénz, kinek az egészsége okoz szorongást. Az...

Így legyen több energiád

Így legyen több energiád

Gyakran hallod ahogy az ismerősök panaszkodnak, hogy le vannak szívva, nincs elég energiájuk? Esetleg Te érzed magadat így időről-időre? Nem csoda. Világunk arra van berendezkedve, hogy csinálj többet, gyorsabban, és minél rövidebb idő alatt. Ez egy ideig működhet is,...

Ne félj a kékfénytől

Ne félj a kékfénytől

Manapság egyre nagyobb figyelem fordul a kékfény hatásaira, a monitorok, kijelzők és lámpák által kibocsájtott és károsnak titulált fényspektrum egy részére. Valóban igaz, egyre nagyobb mennyiségben vagyunk kitéve kijelzők és mesterséges fényforrások fényének,...

Mire jó a melatonin?

Mire jó a melatonin?

Azt már bizonyára tudod, hogy a jó alváshoz kiegyensúlyozottan működő cirkadián ritmusra és melatoninra van szükséged. Ez az a hormon, ami a fény hiányára kezd el termelődni a szervezetben és egészen addig bocsájt ki melatonin hormont a tobozmirigy, amíg a fény nem...

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

A vitaminok és ásványianyagok elsősorban a bevitt táplálékkal kellene, hogy bekerüljenek szervezetünkbe, de manapság ez egyre nehézkesebben valósul meg. Egyes kutatások szerint a zöldségek és gyümölcsök jelentősen veszítettek tápanyagtartalmukból az elmúlt 50 évben....

Miért álmodunk?

Miért álmodunk?

Az ősidők óta foglalkoztatja az embereket az álmok rejtélye, mégis csupán teóriák tucatjai léteznek arról, miért álmodunk. Tudd meg Te is!