Oldal kiválasztása

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stresszesnek érzed magad mostanában? Nem vagy egyedül. Életünk nem a legnyugodtabb a XXI. században. Folyton rohanunk, és nem, vagy nehezen érjük utol magunkat. Kinek a munka, kinek a család, vagy a párkapcsolat, kinek a pénz, kinek az egészsége okoz szorongást. Az elmúlt év erre rátett egy extra lapáttal, még inkább megnehezítve mindennapi életünket.
A COVID-19 vírus tombolása, az azt övező hosszú lezárások és karantén, valamint ennek következményei mind növelte bennünk a stresszt. Az APAS (egy amerikai Stressz kutató szervezet) felméréséből kiderül, hogy a stressz csökkentése a ma élő emberek mindegyike számára fontos feladat. 

A felmérésben szereplők válaszai:

-78% szerint a COVID-19 szignifikáns stresszforrás életükben
-67% élt át megnövekedett stresszt az elmúlt évben
-65% szerint a jövő bizonytalansága a stressz legfőbb oka

Hasonló felmérések készültek már korábban is, például a 2009-es válság után is, de úgy látszik a mostani helyzet sokkal komolyabb. A stressz csökkentése már nem várhat tovább!

A legtöbb külső stresszort nem tudjuk kontrollálni. Szerencsére a stressz csökkentése érdekében ma már több bizonyítottan működő módszer létezik. Tudatosság mellett a testedzés, sőt még a vitaminok és ásványi anyagok is komoly szerepet játszanak abban, hogy a minket ért stresszre hogyan reagálunk rövid, és hosszútávon.

A stressz hatása az egészségünkre

A stresszre hajlamosak vagyunk szörnyetegként tekinteni, és a stressz csökkentése fő célunkká válik egy idő után. Pedig a stressz nem feltétlenül rossz, ugyanis stresszből több „fajta” is létezik. Mi több, létezik egészséges stressz is! Ilyen például a testedzés. Amikor testünk és idegrendszerünk kimozdul a komfortzónájából és ez stresszt kelt bennünk, akkor ez hosszútávon jó hatással van ránk. Persze csak akkor, ha regenerálódunk és pihenünk utána. A kulcs ebben rejlik. Amíg annyi stressz ér minket, amit el tudunk viselni, és van időnk a regenerálódásra, addig a stressz nem egy ördögi dolog. A gondok akkor jönnek, amikor a stressz állandósul és a stresszhatások között nem marad idő arra, hogy a szervezet visszaálljon alaphelyzetbe. 

Amikor szervezetünket stressz fenyegeti, egy sor hormonális és idegrendszeri változás megy végbe. Ezek közül az adrenalin kiválasztás az egyik legfontosabb, a másik, hogy szívverésünk felgyorsul, vércukorszintünk megemelkedik. A stressz hatására szervezetünk minden erejét az izmokba csoportosítja át, hogy reagálni tudjon rá, ezért ilyenkor az immunrendszer is sokkal kevésbé működik aktívan! Ma már a legtöbb stresszre nem kell fizikálisan reagálnunk. Egy borús hír a híradóban is okozhat stresszt! Ha ezek a hírek állandósulnak, akkor a bennünk lévő szorongás is. Beláthatjuk, hogy ennek hosszútávon idegrendszeri és egészségkárosító következményei lehetnek, ezért is nagyon fontos a stressz csökkentése, hiszen mostanában mindannyian extra dózisban kapjuk a nyomasztó híreket.  

A stressz csökkentése vitaminokkal

A vitaminok és ásványi anyagok rendkívül fontosak a kiegyensúlyozott élethez, és jó testi és mentális egészséghez. Antioxidánsok, és egyes vitaminok segítenek csökkenteni a sejtszintű károsodás hatásait, azt a károsodást, melyet akár a stressz is okozhat. Ezek az értékes tápanyagok számos ételben megtalálhatóak, melyek aktívan segítenek a stressz csökkentés folyamataiban. Azok az ételek, melyeknek feltűnő színük van, mint piros, sárga, narancssárga, zöld, kék vagy lila, magas az antioxidáns tartalmuk, így a stressz csökkentésén dolgoznak! Ezért már napi egy tál gyümölcs, vagy saláta nagyban segíteni fog neked abban, hogy a napi stressz adagodat ellensúlyozd a táplálkozásoddal. A legtöbb növényi alapú étel hozzájárul ehhez a hatáshoz, így érdemes ezt kiegészíteni még egy marék egészséges maggal is.

Persze, könnyű ezt mondani, viszont napi szinten véghez vinni már sokkal nehezebb, főleg most, amikor extra stressznek vagyunk kitéve. 

Szükséges vitaminokat szedned a stressz csökkentése végett?

A stressz csökkentés érdekében rendkívül hasznos extra egy jól összerakott multivitamin tabletta. Igen, a stressz csökkentése lehetséges pusztán vitaminokkal is! De ne gondoljuk azt, hogy minden káros hatásnak vége pár kapszula beszedésével. Tudatosan kell felépítenünk életünket, melybe bele tartozik a sport, az elegendő pihenés, és a megfelelő táplálkozás is. Ezt tudják csak sikerrel kiegészíteni az említett táplálékkiegészítő vitaminok. 

Ha tudjuk, iktassuk be életünkbe a jóga és a meditáció rendszeres gyakorlását. Ezek, a hosszútávon csodákra képes ősi technikák remekül kiegészítik majd a táplálkozásunkat, és a multivitaminokat, amiket fogyasztunk.

Napi két jól összeállított multivitaminnal a stressz okozta hatások szignifikánsan csökkennek! Az N2 reggeli vitaminjában megtalálod a B vitamint, ami több kutatás által igazoltan javítja a kedélyállapotot, növeli az energiaszintet, és csökkenti a vérben a stressz hatására megnövekedett kémiai anyagok mennyiségét. Az esti vitaminban megtalálható magnézium, vas és melatonin segít neked könnyebben elaludni egy stresszes nap után, hogy álmod mély és pihentető legyen.

A stressz csökkentése más módszerekkel

A stressz csökkentése, mint láthatjuk komplex feladat. Ha jól csináljuk, akkor az életmódunkat tereljük abba az irányba, hogy redukáljuk a stressz hatását. A következő lista ebben segít:

  • Reggel kezd a napot hidratálással – egy nagy pohár tiszta vízzel!
  • Mozogj, nyújts vagy jógázz a nap elején! 
  • Gyakorold a hálát, és mosolyogj sokat!
  • Étkezz egészségesen, étrended tartalmazzon sok zöldséget és gyümölcsöt!
  • Egyél rendszeresen, minden nap ugyanabban az időben!
  • Megfelelő táplálékkiegészítőkkel támogasd szervezeted!
  • Este meditálj, és szakadj el a kijelzőtől az elalvás előtti órákban!

Hasonló bejegyzések

Idegrendszer egészsége

Idegrendszer egészsége

Az idegrendszer egy olyan sejthálózat, mely információkkal lát el mind a környezetedről, mind a saját testi működésedről. Szerepet játszik az izmok mozgatásában, az idegsejtek közötti kommunikációban, gyakorlatilag az emberi szervezet minden működési folyamatában,...

Túladagolhatóak a vitaminok?

Túladagolhatóak a vitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek testünk tökéletes működéséhez. Sokan azonban tévesen úgy gondolják, nem okozhat gondot, ha a kelleténél többet veszünk be, hisz a szervezetünk egyszerűen kiválasztja azt, amire nincs szüksége. A fejlett országok...

Alvási tippek a kánikula idejére!

Alvási tippek a kánikula idejére!

Már 10 óra is elmúlt, de mintha még mindig tűzne a nap, az éjszaka semmilyen enyhülést nem hoz. Bekapcsolnád a ventilátort, de akkor meg az állandó zaj mellett nem tudnál aludni. Érzed, hogy leragad a szemed az álmosságtól, de a tested nem engedelmeskedik, a meleg miatt szinte minden kényelmetlen. Letusolsz még egyszer, hátha abban az öt percben majd sikerül elaludnod, amíg a hideg víz hűsítő hatása tart… Ismerős? Összeszedtünk néhány hasznos tippek, hogy nyáron is könnyebben menjen az elalvás.

Így legyen több energiád

Így legyen több energiád

Gyakran hallod ahogy az ismerősök panaszkodnak, hogy le vannak szívva, nincs elég energiájuk? Esetleg Te érzed magadat így időről-időre? Nem csoda. Világunk arra van berendezkedve, hogy csinálj többet, gyorsabban, és minél rövidebb idő alatt. Ez egy ideig működhet is,...

Ne félj a kékfénytől

Ne félj a kékfénytől

Manapság egyre nagyobb figyelem fordul a kékfény hatásaira, a monitorok, kijelzők és lámpák által kibocsájtott és károsnak titulált fényspektrum egy részére. Valóban igaz, egyre nagyobb mennyiségben vagyunk kitéve kijelzők és mesterséges fényforrások fényének,...

Mire jó a melatonin?

Mire jó a melatonin?

Azt már bizonyára tudod, hogy a jó alváshoz kiegyensúlyozottan működő cirkadián ritmusra és melatoninra van szükséged. Ez az a hormon, ami a fény hiányára kezd el termelődni a szervezetben és egészen addig bocsájt ki melatonin hormont a tobozmirigy, amíg a fény nem...

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

A vitaminok és ásványianyagok elsősorban a bevitt táplálékkal kellene, hogy bekerüljenek szervezetünkbe, de manapság ez egyre nehézkesebben valósul meg. Egyes kutatások szerint a zöldségek és gyümölcsök jelentősen veszítettek tápanyagtartalmukból az elmúlt 50 évben....

Miért álmodunk?

Miért álmodunk?

Az ősidők óta foglalkoztatja az embereket az álmok rejtélye, mégis csupán teóriák tucatjai léteznek arról, miért álmodunk. Tudd meg Te is!