Oldal kiválasztása

Reggeli rutin egy sikeresebb napért – így adj lendületet magadnak!

reggeli rutin

Mind jártunk már úgy, hogy nehezen indult a reggel, legalább ötször nyomtuk le a szundit és csak egy gyors kávéra volt idő indulás előtt és egy kakaós csigára útközben. Ha viszont a mindennapjaid is így néznek ki, itt az ideje, hogy egy jól megszervezett reggeli rutin köré építsd az ébredés utáni idődet. A reggeli rutin nem azt jelenti, hogy órákkal korábban felkelsz és a fél óra jóga mellett a mosást is elintézed, majd királyi lakomával indítod a napod. Mérd fel reálisan, hogy mennyi időd van és oszd be úgy, ahogy számodra a legideálisabb. Ha szeretnél, kelj fel 15 perccel hamarabb, de egyszerre ennél többet ne akarj magadra erőszakolni. A reggeli rutin kulcsa, hogy jól érezd magad.

Alakíts ki egy fenntartható reggeli rutint

A reggeli rutin hiánya, a kapkodás és rohanás jelentős stresszforrás az életben. Egy jól működő reggeli rutin megalapozza a napod további részét is, olyan, mint egy erős kezdés, melynek lendülete segít a célegyenesbe érkezni. A reggeli rutin kialakítása során a legfontosabb szempont, hogy hosszútávon betartsd. Ha jelenleg nincs semmilyen reggeli rutinod, a legjobb tipp az lehet, hogy listát készítesz azokról a tevékenységekről, amit szívesen beiktatnál a reggeledbe és kiválasztasz közülük néhányat. Lehet az az ágy bevetése vagy egy pohár víz elfogyasztása ébredés után. A legkisebb tétel is számít, hiszen a feladat elvégzése endorfinnal tölti el az agyat, ami máris boldogabb, kiegyensúlyozottabb napot tesz lehetővé, ráadásul erőt ad ahhoz, hogy a nap folyamán később hasznosabb, egészségesebb döntéseket hozz.

A rutin kialakításáról sokan talán úgy vélekednek, hogy nem ad lehetőséget a rugalmasságra és a spontaneitásra, viszont tapasztalatok szerint ez éppen ellenkezőleg van. A rutin a kellemes biztonságot adja, tudjuk, hogy ide mindig vissza lehet térni és azt is, hogy keretet ad arra, hogy elvégezzük a kitűzött feladatokat. Ám ha valami miatt némi változtatásra van szükség, az is bele fér, hiszen a gondos tervezés megengedi, hogy eltérjünk tőle.

A reggeli rutin előnyei

“Ha nincs egy szilárd reggeli rutinod, akkor a véletlenre bízod azt, hogy milyen napod lesz” mondja a Sikerre Hangolva csatorna készítője. Hidd el, hogy azok az emberek, akik sikeres reggeli rutint alakítottak ki, ugyanúgy szívesen visszafeküdnének az ágyba, mint kevésbé sikeres társaik. A különbség csupán annyi, hogy kitartanak elhatározásuk mellett, hogy kihozzák önmagukból a legjobbat. A reggeli rutin nem csupán hosszútávon térül meg, a produktivitás már az első naptól megjelenik. Ha reggel hatkor azokat a döntéseket hozod, ami a kényelmetlenebb, vagyis kikelsz az ágyból, majd kávé helyett egy pohár vízzel hidratálod a tested és csokis-meggyes pite helyett átmozgatod a tested, az olyan hormonokat szabadít fel benned, melyek egész nap segítenek abban, hogy a kényelmetlen helyett a hasznos döntéseket hozd meg. De ha reggel egyetlen feladatra sem tudod azt mondani, hogy jól csináltad, könnyen úgy érezheted, hogy ez a nap már úgyis mindegy, hiába van hátra még belőle a legnagyobb része. Halmozd el a reggeled kipipált feladatokkal és meglátod, sokkal produktívabb leszel a nap során.

Nem véletlen, hogy enyhe vagy közepes depresszió esetén kulcsfontosságú a reggeli rutin kialakítása. Hangulatunkat jelentősen befolyásolja, ha már a nap elején pozitívan gondolkozunk magunkról.

Amivel időt spórolhatsz a reggeli rutinhoz

Ha úgy alakítod a reggeled, hogy ne kelljen döntéseket hozni, könnyen terelheted magad az egészséges választások felé. Ilyen lehet például, ha este kikapcsolod a telefonodon az internetet, tehát a reggeled semmilyen üzenet nem zavarhatja meg és talán abban is segít, hogy ne is kapcsold be rögtön. Az ágyban töltött mobilozás átlagosan 15 percet rabol el a reggeledből – ugye el tudod tölteni hasznosabban is ezt az időt?

Előző este bekészítheted a reggeli hozzávalóit, egy citromot és egy jókora poharat a reggeli hidratáltság megalapozásához, sőt, akár az ágyad mellé készítheted az edzős ruhád is, ha testedzéssel indítanád a napod. Ha már rajtad van, nagyobb valószínűséggel neki is kezdessz.

Gyors reggeli énidő a produktivitásért

A siker alapja a gondos tervezés, anélkül csakis a bukás garantálható. Ugyanilyen fontos viszont az is, hogy feltöltsd magad a napra. Válassz ki egy 5-10-15 perces énidő tevékenységet és dobd fel vele a reggeli rutinod. Hallgasd meg a kedvenc számod és táncolj rá, miközben készül a reggeli. Esetleg meditálj, ülj csendben és hagyd, hogy kitisztuljanak a gondolataid. Vagy készíts listát arról, miért vagy hálás az életedben. Esetleg olvass a reggeli kávé mellett. Igen, jól olvasod – nem tilos kávézni!

Mindegy, hogy milyen énidős tevékenységet választasz a reggeli rutinod részeként, garantáltan vidámabb és kiegyensúlyozottabb nap elé nézel, ha foglalkozol magaddal.

Reggeli rutin tippek

Nincs kőbe vésett, mindenkinek beváló reggeli rutin, ahogy nincs két ugyanolyan ember sem, van azonban néhány tipp, mely mindannyiunknak növelheti a produktivitását.

  1. Feküdj le időben – Egy jó reggel a pihentető és elegendő alvással kezdődik. Alakítsd úgy az estéd, hogy időben ágyba kerülj és ne nyomogasd lefekvés előtt a telefonod. Ha pedig elegendő alvás után is fáradtan ébredsz, könnyen előfordulhat, hogy itt megtalálod az okokat.
  2. Hagyd el a szundit – A szundi gomb módszeres használata a lehető legrosszabb, amit tehetsz a reggeleddel. Az ismétlődő ébresztő akkor is zavarja az alvásod minőségét, ha annyira magadon kívül vagy, hogy észre sem veszed, hogy lenyomod, és végeredményben csak azt éred el vele, hogy a tervezettnél később kelj fel, kapkodásra és feladatok kihagyására ítélve magadat.
  3. Ágyazz be – egy perces feladat, amit, ha elvégeztél, máris kipipáltál valamit a listádról. 
  4. Indítsd a napot hidratálással! – igyál egy pohár citromos vizet és tölts fel raktáraid C-vitaminnal, vagy egyél néhány falat friss és lédús gyümölcsöt, mielőtt bármi máshoz kezdenél.
  5. Engedd be a napfényt, szellőztess – a napfény és a friss levegő segít a test ébredésében.
  6. Mozogj – a reggeli rutin során bármi belefér, ami valamilyen formában átmozgatja a tested, kezdve egy hatalmas nyújtózkodástól egy húsz-harminc perces futásig. Ha lábujjhegyen állsz, amíg bekészíted a kávét, máris tettél valamit, hogy átmozgasd a bokád – ennyire egyszerű!
  7. Készíts napi céllistát – válassz ki a feladatait közül (lehet munka, de magánélet jellegű cél is) maximum hármat, mely elégedetté tenne a nap végén, ha kipipálhatnád és fókuszálj arra, hogy ezeket el is végezd.
  8. Adj időt a reggelinek – a nyugalomban elfogyasztott étel nem csak a tested, hanem a lelked is táplálja.

Legyen finom, de egészséges is

A reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése. Az angol breakfast szó tulajdonképpen az éjszakai böjt (fast) megtörését (break) jelenti. Ha egy mód van rá, ne a kávéval kezdd, de nyugodtan iktasd be a reggeli részeként. Válassz egészséges, frissítő ételeket reggelire, és mindenképp legyen finom és szívesen fogyaszd. Ha valamit csak azért erőltetsz magadba, mert egészséges, aligha érzed majd jól magad tőle. Ha szívesen fogyasztasz friss gyümölcsöket, valódi vitamin bombával látod el a tested és a hidratáltságot is kellően biztosítod. De ugyanilyen jó választás lehet egy zöldséges rántotta is, mely kitűnő arányban tartalmaz egészséges zsírokat, fehérjét és rostokat. Fontos, hogy lakj jól, hogy később ne az éhségre, hanem a feladataidra tudj koncentrálni.

A reggeli rutin kialakítása a megszokottól, a kényelmestől való eltérést vonja magával, ami gyakran megerőltetőnek tűnhet, de ne add fel, mert az előnyei már nagyon rövid távon megmutatkoznak. Ha jelenleg semmilyen reggeli rutinnal nem rendelkezel, ne a tökéletes reggeli rutint akard holnaptól megvalósítani, mert a különbség óriási lehet és csupán frusztráltságot és stresszt okoz, ha nem sikerül betartanod. Kezd apró változtatásokkal, építsd fel napról napra, hétről hétre azokat a szokásokat, melyek kiegyensúlyozott és produktív napokat biztosítanak majd mind a munkádban, mind magánéleted során.

Hasonló bejegyzések

Idegrendszer egészsége

Idegrendszer egészsége

Az idegrendszer egy olyan sejthálózat, mely információkkal lát el mind a környezetedről, mind a saját testi működésedről. Szerepet játszik az izmok mozgatásában, az idegsejtek közötti kommunikációban, gyakorlatilag az emberi szervezet minden működési folyamatában,...

Túladagolhatóak a vitaminok?

Túladagolhatóak a vitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek testünk tökéletes működéséhez. Sokan azonban tévesen úgy gondolják, nem okozhat gondot, ha a kelleténél többet veszünk be, hisz a szervezetünk egyszerűen kiválasztja azt, amire nincs szüksége. A fejlett országok...

Alvási tippek a kánikula idejére!

Alvási tippek a kánikula idejére!

Már 10 óra is elmúlt, de mintha még mindig tűzne a nap, az éjszaka semmilyen enyhülést nem hoz. Bekapcsolnád a ventilátort, de akkor meg az állandó zaj mellett nem tudnál aludni. Érzed, hogy leragad a szemed az álmosságtól, de a tested nem engedelmeskedik, a meleg miatt szinte minden kényelmetlen. Letusolsz még egyszer, hátha abban az öt percben majd sikerül elaludnod, amíg a hideg víz hűsítő hatása tart… Ismerős? Összeszedtünk néhány hasznos tippek, hogy nyáron is könnyebben menjen az elalvás.

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stresszesnek érzed magad mostanában? Nem vagy egyedül. Életünk nem a legnyugodtabb a XXI. században. Folyton rohanunk, és nem, vagy nehezen érjük utol magunkat. Kinek a munka, kinek a család, vagy a párkapcsolat, kinek a pénz, kinek az egészsége okoz szorongást. Az...

Így legyen több energiád

Így legyen több energiád

Gyakran hallod ahogy az ismerősök panaszkodnak, hogy le vannak szívva, nincs elég energiájuk? Esetleg Te érzed magadat így időről-időre? Nem csoda. Világunk arra van berendezkedve, hogy csinálj többet, gyorsabban, és minél rövidebb idő alatt. Ez egy ideig működhet is,...

Ne félj a kékfénytől

Ne félj a kékfénytől

Manapság egyre nagyobb figyelem fordul a kékfény hatásaira, a monitorok, kijelzők és lámpák által kibocsájtott és károsnak titulált fényspektrum egy részére. Valóban igaz, egyre nagyobb mennyiségben vagyunk kitéve kijelzők és mesterséges fényforrások fényének,...

Mire jó a melatonin?

Mire jó a melatonin?

Azt már bizonyára tudod, hogy a jó alváshoz kiegyensúlyozottan működő cirkadián ritmusra és melatoninra van szükséged. Ez az a hormon, ami a fény hiányára kezd el termelődni a szervezetben és egészen addig bocsájt ki melatonin hormont a tobozmirigy, amíg a fény nem...

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

A vitaminok és ásványianyagok elsősorban a bevitt táplálékkal kellene, hogy bekerüljenek szervezetünkbe, de manapság ez egyre nehézkesebben valósul meg. Egyes kutatások szerint a zöldségek és gyümölcsök jelentősen veszítettek tápanyagtartalmukból az elmúlt 50 évben....

Miért álmodunk?

Miért álmodunk?

Az ősidők óta foglalkoztatja az embereket az álmok rejtélye, mégis csupán teóriák tucatjai léteznek arról, miért álmodunk. Tudd meg Te is!