Oldal kiválasztása

Ki bírja jobban az éjszakai műszakot?

Kétféle ember létezik. Aki korán kel, és aki későn fekszik. Reggeli pacsirta vagy éjjeli bagoly. Ezeket hívjuk kronotípusoknak. A kettő egyszerre nem működik, legalábbis hosszútávon biztosan nem, mindenképp tartozol valamelyikbe Te is. 

Éjszakai műszak szerint dolgozni önmagában is megterhelő, mind az elme mind a test számára, sőt tudományos kutatások sora bizonyítja annak káros hatásait. De vajon nem mondható el ugyanaz a nappali munkarendhez alkalmazkodó éjszakai baglyokról is?

Genetikailag kódolt

A legtöbb koránkelő úgy véli, hogy az éjszakai baglyok csupán lusták és némi erőfeszítéssel és elhatározással bárkiből vállhatna koránkelő. Kutatások sora igazolja viszont az ellenkezőjét, a cirkadián ritmusunk működése genetikailag kódolt, sőt az éjszakai baglyok korábban is halnak, mint a korán kelők. Ennek oka viszont már nem az eltérő bioritmusban keresendő, hanem az azonos munkarendben. Azok az éjszakai baglyok, akik a korán kelők világában kívánnak élni, majdhogynem hasonló egészségügyi kockázatot vállalnak, mint az éjszakai műszak dolgozói.

A nagyobb halálozási ráta és egészségügyi kockázat tehát épp azért alakul ki, mert az éjszakai baglyok éjszaka aktívak a saját belső órájuk szerint korainak számító reggeli munkakezdés miatt folyamatosan saját ritmusuk ellen küzdve élnek.

Speciális bánásmód

Szakértők szerint, ha az éjszakai baglyoknak lehetőségük lenne saját bioritmusuk szerint élni, sokkal kiegyensúlyozottabbak, aktívabbak, egészségesebbek és energikusabbak lennének. Egyeseknek elegendő lehet, ha reggel helyett kora délután kezdhetné a munkát, míg másoknak akár az éjszakai műszak is ideális megoldást jelenthet.

Az éjszakai műszak legjobbjai

A cirkadián ritmusunk egyéni eltérései egész életvitelünkre kihatnak. A koránkelők nem csupán testileg, de mentálisan is a korai órákban aktívabbak, beszédesebbek. Előfordul, hogy hajnalban támadnak a legjobb ötleteik, ilyenkor megy nekik jobban az edzés, viszont délután 2-3 felé már el is álmosodnak és este 10 körül már szinte biztos, hogy ágyban vannak. Az éjszakai műszak ilyen adottságokkal lehetetlen kihívásnak tűnik. Számukra ideális lehet akár a reggel 7 órás munkakezdés is, a hagyományos nappali munkarendet egyértelműen a pacsirtáknak találták ki.

Velük szemben a baglyok maguktól csak jóval később kelnének fel, ha pedig mégis muszáj, nehezen indul a napjuk. Bár a reggeli órákban kevésbé produktívak, délutánra belelendülnek a munkába és akár késő estig is hajlandóak túlórázni. Általában jól bírják a délutáni de még az éjszakai műszakot is.

Te bagoly vagy, vagy pacsirta?

Ha úgy érzed, hogy nem tudod egyértelműen meghatározni, hogy melyik csoportba tartozol, nem vagy egyedül. A legfrissebb kutatások szerint a cirkadián ritmusok egyedi eltérései akár 10 órában is mérhetőek, mely az életünk során akár még változhat is. Ez akár egy óriási lehetőséget is biztosíthatna számunkra, ha nem ragaszkodnánk a fix nappali munkarendhez. A csúsztatott, lépcsőzetes munkakezdést biztosító munkahelyek, az éjszakai munkák mind ideálisak lehetnek az éjszakai bagoly kronotípusú embereknek.

A baglyok sem védtelenek

Habár az éjszakai munkát leginkább a hajnali pacsirták szenvedik meg, a tartós, éveken át végzett éjszakai műszak mindenkire hatással van. A mesterséges fény megzavarja a melatonintermelést és bár az éjszakai baglyokat kevésbé terheli az éjszakai műszak, az egészségügyi kockázat számukra is fennáll.

Hasonló bejegyzések

Idegrendszer egészsége

Idegrendszer egészsége

Az idegrendszer egy olyan sejthálózat, mely információkkal lát el mind a környezetedről, mind a saját testi működésedről. Szerepet játszik az izmok mozgatásában, az idegsejtek közötti kommunikációban, gyakorlatilag az emberi szervezet minden működési folyamatában,...

Túladagolhatóak a vitaminok?

Túladagolhatóak a vitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek testünk tökéletes működéséhez. Sokan azonban tévesen úgy gondolják, nem okozhat gondot, ha a kelleténél többet veszünk be, hisz a szervezetünk egyszerűen kiválasztja azt, amire nincs szüksége. A fejlett országok...

Alvási tippek a kánikula idejére!

Alvási tippek a kánikula idejére!

Már 10 óra is elmúlt, de mintha még mindig tűzne a nap, az éjszaka semmilyen enyhülést nem hoz. Bekapcsolnád a ventilátort, de akkor meg az állandó zaj mellett nem tudnál aludni. Érzed, hogy leragad a szemed az álmosságtól, de a tested nem engedelmeskedik, a meleg miatt szinte minden kényelmetlen. Letusolsz még egyszer, hátha abban az öt percben majd sikerül elaludnod, amíg a hideg víz hűsítő hatása tart… Ismerős? Összeszedtünk néhány hasznos tippek, hogy nyáron is könnyebben menjen az elalvás.

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stresszesnek érzed magad mostanában? Nem vagy egyedül. Életünk nem a legnyugodtabb a XXI. században. Folyton rohanunk, és nem, vagy nehezen érjük utol magunkat. Kinek a munka, kinek a család, vagy a párkapcsolat, kinek a pénz, kinek az egészsége okoz szorongást. Az...

Így legyen több energiád

Így legyen több energiád

Gyakran hallod ahogy az ismerősök panaszkodnak, hogy le vannak szívva, nincs elég energiájuk? Esetleg Te érzed magadat így időről-időre? Nem csoda. Világunk arra van berendezkedve, hogy csinálj többet, gyorsabban, és minél rövidebb idő alatt. Ez egy ideig működhet is,...

Ne félj a kékfénytől

Ne félj a kékfénytől

Manapság egyre nagyobb figyelem fordul a kékfény hatásaira, a monitorok, kijelzők és lámpák által kibocsájtott és károsnak titulált fényspektrum egy részére. Valóban igaz, egyre nagyobb mennyiségben vagyunk kitéve kijelzők és mesterséges fényforrások fényének,...

Mire jó a melatonin?

Mire jó a melatonin?

Azt már bizonyára tudod, hogy a jó alváshoz kiegyensúlyozottan működő cirkadián ritmusra és melatoninra van szükséged. Ez az a hormon, ami a fény hiányára kezd el termelődni a szervezetben és egészen addig bocsájt ki melatonin hormont a tobozmirigy, amíg a fény nem...

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

A vitaminok és ásványianyagok elsősorban a bevitt táplálékkal kellene, hogy bekerüljenek szervezetünkbe, de manapság ez egyre nehézkesebben valósul meg. Egyes kutatások szerint a zöldségek és gyümölcsök jelentősen veszítettek tápanyagtartalmukból az elmúlt 50 évben....

Miért álmodunk?

Miért álmodunk?

Az ősidők óta foglalkoztatja az embereket az álmok rejtélye, mégis csupán teóriák tucatjai léteznek arról, miért álmodunk. Tudd meg Te is!