Oldal kiválasztása

Mit tehetsz az álmatlanság ellen?

álmatlanság

Egy-egy izgalmas nap előtt már mindannyian találkozhattunk azzal a paradoxonnal, hogy bár majd leragad a szemünk mégis képtelenek vagyunk elaludni. Szerencsére az ilyen alkalmi alvási nehézségek a kiváltó okot követően megszünnek, de mit tehetsz akkor, ha az álmatlanság gyakori vendég nálad? 

Az álmatlanság nem csak fáradtságot okoz

A hosszútávú kialvatlanság mentális és testi tüneteket is produkálhat. Már rövidtávon csökken a koncentrációs készség, a reakcióidő, de akár a memória is romlik. Az álmatlanság növeli a stresszt, a szorongást, mely akár depressziót is okozhat. Testi síkon pedig összefügg az elhízással, magas vérnyomással, cukorbetegséggel is.

9 tipp az álmatlanság ellen

Talán nehéz elhinni, de az álmatlanság oka a túl sok alvás is lehet. Fontos, hogy megtaláld azt az ideális alvásmennyiséget, mely számodra megfelelő minőségű pihenést nyújt. Egy felnőtt ember alvásigénye átlagosan napi 7-9 óra, de ettől kisebb, sőt nagyobb eltérések is lehetnek. Elon Musk például hat óra alvás után érzi a legjobban magát.

Találd meg a legjobb időpontot a lefekvéshez

Míg a felkelés időpontját sokszor meghatározza a másnapi teendők sora, a lefekvést gyakran halogatjuk, hisz az alvásból könnyűnek tűnik lecsippenteni. Álmatlanságot okozhat az is, ha előre tudod, hogy kevés időd maradt az alvásra, ahogy az is, ha nem álmosan fekszel le. Bármilyen egyszerű indoknak is tűnik, sokan elkövetik ezt a hibát, főleg, ha nem ismerik az ideális alvásmennyiségüket.

Olvass

Ha már legalább fél órája az ágyban forgolódva szenvedsz az álmatlanságtól, akkor érdemes valamilyen lazító technikát bevetni. Az olvasás kitűnő választás lehet, de semmiképp ne a telefonodon kezdj neki, hisz a monitorok által kibocsátott kék fény éppen az alvási nehézségek okozója lehet. 

Zárd ki a fényeket

Van, akit nem zavarnak a külső fények, hangok, de gyakoribb az, hogy valaki csakis tökéletes sötétségben tud csak aludni. Ha álmatlanság kínoz, fontos, hogy minden zavaró tényezőt kizárj. Ha más megoldás nincs, sötétítsd el az ablakot, de a legjobb, ha csak a mesterséges fényektől szabadulsz meg. Az álmatlanság, valamint az alvás-ébrenlét ciklus megfelelő működésében nagy szerepet játszik a melatonin hormon, mely a felkelő nap fényeire, de akár a hold és a csillagok halványabb árnyalataira reagálva termelődik szervezetedben.

Mozogj

Ha az álmatlanság fáradtsággal társul, annak gyakran mozgáshiány az oka. Ellentmondásnak tűnik, de mai modern világunkban a fizikai testet jóval kisebb mértékben használjuk, mint a szellemünket, így könnyen előfordulat, hogy az álmatlanság mögött az áll, hogy valójában nem is vagyunk fáradtak. Mozogj rendszeresen és elaludni is könnyebben tudsz majd.

Relaxálj

Sokat segíthet az álmatlanságon, ha megtanulod ellazítani a tested. Ha úgy érzed, nem tudsz elaludni, próbáld ki, hogy fejtetődtől a lábujjadig figyelmed egyes testrészeidre fókuszálod, majd az adott testrész izmait először megfeszíted, majd egy kilégzéssel ellazítod.

Igyál egy gyógynövényes teát

Ahogy a reggeli felkelés rutinjába beletartozik a kávéfogyasztás, úgy a lefekvés előtti időszakhoz is rengeteg ital közül választhatsz. Az álmatlanság ellen jó választás lehet a kamilla vagy a levendula virágjából főzött tea, míg nyugtalanság esetén hatékony segítséget nyújthat a citromfű, de akár a mentatea is.

Ne félj az elalvástól

Ha már egy ideje álmatlanság gyötör, könnyen abba a hibába eshetsz, hogy tudat alatt félni kezdesz az elalvástól. A „nehezen tudok elaludni” „Ma sem fogok tudni aludni” szófordulatok csak még nehezebbé teszik az elalvás folyamatát, hiszen épp arra trenírozza az agyat, amitől félünk.

Rendezd a teendőid

Az álmatlanság egyik leggyakoribb oka, hogy a másnapi teendők miatt nem tudunk elaludni. Ha az elvégzendő feladatok okozta stressz nem hagy aludni, sokat segít, ha lefekvés előtt a feladatok rendszerezésének is szentelsz egy kis időt. Ez lehet 10 perc, de akár fél óra is, attól függően, hogy milyen részletességgel szeretnéd átgondolni a következő napodat. Van akinek már egy egyszerű lista is elegendő ahhoz, hogy rendezettnek lássa a feladatait, míg mások szeretik óráról-órára megtervezni a másnapot.

Kelj minden nap ugyanakkor

Míg a lefekvés időpontját érdemes fáradtságod szintjéhez igazítani, sokat segíthet az álmatlanságon, ha rendszeresen ugyanabban az időpontban kelsz fel. Ez segít abban is, hogy egy rendezett rutint alakíthass ki, de azért is hatékony segítség, mert ha függetlenül a lefekvés időpontjától mindig korán kelsz fel, már néhány napot követően ténylegesen elfáradsz estére.

Hasonló bejegyzések

Idegrendszer egészsége

Idegrendszer egészsége

Az idegrendszer egy olyan sejthálózat, mely információkkal lát el mind a környezetedről, mind a saját testi működésedről. Szerepet játszik az izmok mozgatásában, az idegsejtek közötti kommunikációban, gyakorlatilag az emberi szervezet minden működési folyamatában,...

Túladagolhatóak a vitaminok?

Túladagolhatóak a vitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek testünk tökéletes működéséhez. Sokan azonban tévesen úgy gondolják, nem okozhat gondot, ha a kelleténél többet veszünk be, hisz a szervezetünk egyszerűen kiválasztja azt, amire nincs szüksége. A fejlett országok...

Alvási tippek a kánikula idejére!

Alvási tippek a kánikula idejére!

Már 10 óra is elmúlt, de mintha még mindig tűzne a nap, az éjszaka semmilyen enyhülést nem hoz. Bekapcsolnád a ventilátort, de akkor meg az állandó zaj mellett nem tudnál aludni. Érzed, hogy leragad a szemed az álmosságtól, de a tested nem engedelmeskedik, a meleg miatt szinte minden kényelmetlen. Letusolsz még egyszer, hátha abban az öt percben majd sikerül elaludnod, amíg a hideg víz hűsítő hatása tart… Ismerős? Összeszedtünk néhány hasznos tippek, hogy nyáron is könnyebben menjen az elalvás.

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stresszesnek érzed magad mostanában? Nem vagy egyedül. Életünk nem a legnyugodtabb a XXI. században. Folyton rohanunk, és nem, vagy nehezen érjük utol magunkat. Kinek a munka, kinek a család, vagy a párkapcsolat, kinek a pénz, kinek az egészsége okoz szorongást. Az...

Így legyen több energiád

Így legyen több energiád

Gyakran hallod ahogy az ismerősök panaszkodnak, hogy le vannak szívva, nincs elég energiájuk? Esetleg Te érzed magadat így időről-időre? Nem csoda. Világunk arra van berendezkedve, hogy csinálj többet, gyorsabban, és minél rövidebb idő alatt. Ez egy ideig működhet is,...

Ne félj a kékfénytől

Ne félj a kékfénytől

Manapság egyre nagyobb figyelem fordul a kékfény hatásaira, a monitorok, kijelzők és lámpák által kibocsájtott és károsnak titulált fényspektrum egy részére. Valóban igaz, egyre nagyobb mennyiségben vagyunk kitéve kijelzők és mesterséges fényforrások fényének,...

Mire jó a melatonin?

Mire jó a melatonin?

Azt már bizonyára tudod, hogy a jó alváshoz kiegyensúlyozottan működő cirkadián ritmusra és melatoninra van szükséged. Ez az a hormon, ami a fény hiányára kezd el termelődni a szervezetben és egészen addig bocsájt ki melatonin hormont a tobozmirigy, amíg a fény nem...

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

A vitaminok és ásványianyagok elsősorban a bevitt táplálékkal kellene, hogy bekerüljenek szervezetünkbe, de manapság ez egyre nehézkesebben valósul meg. Egyes kutatások szerint a zöldségek és gyümölcsök jelentősen veszítettek tápanyagtartalmukból az elmúlt 50 évben....

Miért álmodunk?

Miért álmodunk?

Az ősidők óta foglalkoztatja az embereket az álmok rejtélye, mégis csupán teóriák tucatjai léteznek arról, miért álmodunk. Tudd meg Te is!