Oldal kiválasztása

Mire jó a melatonin?

mire jo a melatonin

Azt már bizonyára tudod, hogy a jó alváshoz kiegyensúlyozottan működő cirkadián ritmusra és melatoninra van szükséged. Ez az a hormon, ami a fény hiányára kezd el termelődni a szervezetben és egészen addig bocsájt ki melatonin hormont a tobozmirigy, amíg a fény nem jelentkezik. A melatonin önmagában nem okoz álmosságot ugyan, de segíti a könnyebb álomba merülést és a mély, pihentető alvást. Gondoltad volna, hogy az alvás támogatásán kívül is vannak jótékony hatásai?

A melatonin hiány jelei

Ha a szervezeted valamilyen okból kevés melatonint termel, azt azonnal észreveszed. Nehéz elalvás, felületes pihenés, álmatlanság jelzi. Mivel a melatonin a fény hiányára kezd el termelődni, ha a természettel eltérő ritmusban élsz, például éjszakai, vagy váltott műszakban dolgozol, a melatoninhiány szinte garantáltan jelentkezni fog.

De nem kell éjszaka dolgoznod ahhoz, hogy kialakuljon a melatonin hiány. Az úgynevezett társadalmi idő, – mely meghatározza, a nappali munkarend alakulását – sem mindig van összhangban a természettel: gondoljunk csak a téli és nyári napok közötti különbségekre.

Minél több mesterséges fényt használunk, annál nagyobb eséllyel tolódik el cirkadián ritmusunk a természet harmóniájától. Gyakran sötétedés után kezdünk el sportolni, sőt sokan még a késő esti órákban is dolgoznak. Ezek a fajta tevékenységek egyébként is pörgetik testünk működését, vagyis segítik ébren tartani szervezetünket, amire az erős mesterséges fény csak rátesz egy lapáttal. A lelassult melatonin termelődés, alacsony melatonin szint rövid távon is alvási gondokat, álmatlanságot és kialvatlanságot okoz. Jól tudjuk, hogy már egy rosszul töltött éjszaka is hatással van a következő napra, ám a kialvatlanság növeli a stresszt, hosszútávon szív- és érrendszeri megbetegedéseket, daganatos elváltozásokat, túlsúlyt, cukorbetegséget is okozhat.

Ahogy az alvás minősége összefügg a melatoninszinttel, úgy a melatonin hiányának jelei is nagyon hasonlóan az alváshiány tüneteihez. Feszültség, koncentrációképesség csökkenése, fáradtság, sebgyógyulás lassulása, döntésképtelenség, betegeskedés – ha ezek a tünetek ismerősek, akkor nagy eséllyel az alvásoddal nem stimmel valami.

Mivel a melatonin egy olyan hormon, amit a szervezeted is képes előállítani, mesterséges módon is jól pótolható, mellékhatások nélkül, ráadásul függőséget sem okoz. 

A melatonin pozitív hatásai

Egy tanulmány kimutatta, hogy a mesterséges melatoninpótlás segíthet a cirkadián ritmus kiegyensúlyozásában még az éjszakai műszakban dolgozóknál is. De nem csak az állandó problémák esetében hatásos, ha például hosszabb nyugati vagy keleti repülőűtra indulsz, a jet lag tünetei is kivédhetőek egy kis melatonin pótlással.

Néhány kutatás során összefüggést találtak a mellrák illetve a prosztatarák, valamint az alacsony melatoninszint között, és ezzel párhuzamosan azt is megállapították, hogy a melatonin képes megkötni a szabadgyököket, vagyis gátolja a daganatos sejtek terjedését. Antioxidáns hatásának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással bír, így a melatonin kedvezően hat a szív és érrendszerben megjelenő gyulladásokra, javíthatja a szívműködést, csökkenti a koleszterinszintet.

A melatonin képes enyhíteni a depressziós tüneteket, megakadályozni az úgynevezett szezonális depresszió (pl. téli időszakban) kialakulását. Ez a fajta kedélyállapot romlás a világ népességének akár 10 százalékát is érintheti, különösen azokon a területeken, ahol az évszakok váltakozásával jelentősen módosul a napsütéses órák száma. Hogy elkerüld a kellemetlen tüneteket és letargiát érdemes késő ősszel megkezdeni a melatonin pótlást.

Csökkenti a stressz okozta kellemetlen tüneteket és szorongás esetén is segítségedre lehet a melatonin.

Arról talán már hallottál, hogy a növekedés, sejtek regenerálódása és az izomépítés is mind alvás közben történnek. Nos, a melatonin ebben is adhat egy kis extra löketet, javítja a szervezet regenerálódási képességét, gyorsítja az anyagcserefolyamatokat és megelőzi a zsírlerakódást is. Persze csak akkor, ha többnyire kiegyensúlyozottan táplálkozol.

A melatonin képes javítani a reflux kellemetlen tüneteit is.

Túladagolható a melatonin?

Ennyi jó tulajdonság mellett vajon okozhat-e problémát, ha túl sok melatonin kerül a szervezetedbe? Mivel a melatonin egy természetes hormon, így hozzászokni nem lehet és elvonási tüneteket sem okoz a mesterséges pótlás szüneteltetése vagy abbahagyása. Túladagolni azonban lehet, ilyenkor képes megzavarni, elnyújtani az alvási ciklust. Az általános javasolt adag 0,2 és 5 mg között van, melynek mértéke függ egyéni életritmusunktól, illetve, hogy szervezetünk milyen mértékben képes megfelelő időben melatonint termelni. Annak, aki éjszakai műszakban dolgozik, a nappali alvás támogatásához érdemes közel 5 mg-ot fogyasztani.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a bevétel időpontja van leginkább hatással a melatonin hatékonyságára, nem megfelelő szedése akár álmatlanságot is okozhat. A legjobb időpont a melatoninpótlásra a napnyugta, vagy 2-3 órával a tervezett lefekvés időpontja előtt. Így hagyunk időt arra, hogy a melatonin természetes módon kifejtse kedvező hatásait.

Ez is segíthet a jó alvásban!

Ha nehezedre esik az elalvás, érdemes komolyabban foglalkozni a kiváltó okokkal. Okozhatja munkahelyi stressz, de akár a testmozgás hiánya is. Ha egy egész napos irodai munka után otthon is csak a tévé előtt ücsörgünk, a testünk „kihasználatlan” marad és ez komoly problémákat okozhat mind az alvás, mind az egészségünk területén. A szervezet melatonin utánpótlása mellett érdemes C-vitaminnal, magnéziummal és akár gyógynövényes teákkal (pl. citromfű, levendula) segíteni az izmok és immurendszer megfelelő működését. Ezekkel támogathatod a gyors álomba merülést, valamint a mély és pihentető alvást.

Hasonló bejegyzések

Idegrendszer egészsége

Idegrendszer egészsége

Az idegrendszer egy olyan sejthálózat, mely információkkal lát el mind a környezetedről, mind a saját testi működésedről. Szerepet játszik az izmok mozgatásában, az idegsejtek közötti kommunikációban, gyakorlatilag az emberi szervezet minden működési folyamatában,...

Túladagolhatóak a vitaminok?

Túladagolhatóak a vitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek testünk tökéletes működéséhez. Sokan azonban tévesen úgy gondolják, nem okozhat gondot, ha a kelleténél többet veszünk be, hisz a szervezetünk egyszerűen kiválasztja azt, amire nincs szüksége. A fejlett országok...

Alvási tippek a kánikula idejére!

Alvási tippek a kánikula idejére!

Már 10 óra is elmúlt, de mintha még mindig tűzne a nap, az éjszaka semmilyen enyhülést nem hoz. Bekapcsolnád a ventilátort, de akkor meg az állandó zaj mellett nem tudnál aludni. Érzed, hogy leragad a szemed az álmosságtól, de a tested nem engedelmeskedik, a meleg miatt szinte minden kényelmetlen. Letusolsz még egyszer, hátha abban az öt percben majd sikerül elaludnod, amíg a hideg víz hűsítő hatása tart… Ismerős? Összeszedtünk néhány hasznos tippek, hogy nyáron is könnyebben menjen az elalvás.

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stresszesnek érzed magad mostanában? Nem vagy egyedül. Életünk nem a legnyugodtabb a XXI. században. Folyton rohanunk, és nem, vagy nehezen érjük utol magunkat. Kinek a munka, kinek a család, vagy a párkapcsolat, kinek a pénz, kinek az egészsége okoz szorongást. Az...

Így legyen több energiád

Így legyen több energiád

Gyakran hallod ahogy az ismerősök panaszkodnak, hogy le vannak szívva, nincs elég energiájuk? Esetleg Te érzed magadat így időről-időre? Nem csoda. Világunk arra van berendezkedve, hogy csinálj többet, gyorsabban, és minél rövidebb idő alatt. Ez egy ideig működhet is,...

Ne félj a kékfénytől

Ne félj a kékfénytől

Manapság egyre nagyobb figyelem fordul a kékfény hatásaira, a monitorok, kijelzők és lámpák által kibocsájtott és károsnak titulált fényspektrum egy részére. Valóban igaz, egyre nagyobb mennyiségben vagyunk kitéve kijelzők és mesterséges fényforrások fényének,...

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

A vitaminok és ásványianyagok elsősorban a bevitt táplálékkal kellene, hogy bekerüljenek szervezetünkbe, de manapság ez egyre nehézkesebben valósul meg. Egyes kutatások szerint a zöldségek és gyümölcsök jelentősen veszítettek tápanyagtartalmukból az elmúlt 50 évben....

Miért álmodunk?

Miért álmodunk?

Az ősidők óta foglalkoztatja az embereket az álmok rejtélye, mégis csupán teóriák tucatjai léteznek arról, miért álmodunk. Tudd meg Te is!