Oldal kiválasztása

Mikor jó edzeni? – Találd meg a legjobb időszakot számodra!

futás, reggeli edzés, edzés

A testmozgás nem csupán a fogyás vagy a testépítés eszköze lehet, hanem a mentális egészség, valamint jobb és minőségibb pihenés támogatója is. Hogy kinek mikor jó edzeni azt egyéni preferenciák mellett a cirkadián ritmus is befolyásolja. Cikkünkben körbejárjuk, hogy melyik edzéstípust melyik napszakban a legideálisabb végezni, illetve milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal jár a reggeli vagy az esti edzés.

Mikor jó edzeni?

Az edzés időpontjának ideális megválasztásához a belső biológiai óránk, vagyis a cirkadián ritmus ad támpontot. A belső órád befolyásolja a szellemi és fizikai aktivitásod, bizonyos hormonok termelődését, az anyagcseréd működését, tehát a teljes szervezeted működését. Erre a folyamatra a világosság és a sötétség váltakozása van a legnagyobb hatással. Arra a kérdésre, hogy mikor jó edzeni, általánosan elmondható, hogy a legjobb időpont az lesz, melyet rendszeresen tudsz majd tartani. Az edzés szempontjából sokkal lényegesebb ugyanis a következetesség, mint egy zsírégetésre vagy izomépítésre hatékonyabbnak kijelölt időintervallum. Ha nem végezzük el a munkát, gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy mikor jó edzeni.

Természetesen minden napszaknak vannak előnyei és hátrányai. Amikor jó edzeni neked, nem biztos, hogy másnak is megfelel majd. Általánosságban elmondható, hogy azok, akik reggel edzenek, a nap folyamán hatékonyabbak, fókuszáltabbak és sikerorientáltabbak. 

Reggeli edzés előnyei

A reggeli edzés felér egy jó kávéval. Felpörgeti az anyagcseréd, a gondolkodásod, ezáltal produktívabbá válsz a nap hátralévő részére. Ráadásul azzal a tudattal lát el, hogy egy komoly feladatot máris kipipáltál arról a listáról, ami csakis rólad szól, ez pedig a további helyes és egészséges döntések meghozatalában is támogatni fog. Tehát reggel jó edzeni? Ha megteheted, hogy rendszeresen egy órát magadra szánj, igen. Bár tartja magát az a hit, hogy az éhgyomorra végzett edzés a legjobb zsírégetés, jobb, ha ennek nem dőlsz be. Az edzéshez testednek energiára, leginkább cukorra van szüksége, melyet szénhidrátokból állít elő. Ha mást nem, legalább egy pohár frissen facsart narancslével pótolt a vizet és az energiát. Még jobb, ha a reggeli edzés előtt egy könnyű reggelire is jut időd, mely gyors energiát biztosít ahhoz, hogy az ideális formádat nyújtsd az edzés során.

Azoknak, akik elkezdeni szeretnék a rendszeres testmozgást, a legjobb időpont az edzésre a reggel. Ilyenkor még ritkán jöhet közbe valami, szervezetüket egész napra ellátják endorfinnal, ami jóleső érzést ad a nap hátralévő részére is és nem stresszel a tudat, hogy még edzeni is kell.

További plusz motivációt adhat a reggeli edzéshez, ha valaki a fogyást tartja szem előtt. Mivel gyorsabb a szervezet anyagcseréje, zsírégetésre a reggeli edzés a leghatékonyabb. 

Fontos azonban, hogy testünk és izmaink ilyenkor még merevek, nem érdemes ellógni a bemelegítést. A reggeli időszak kiváló lehet futásra, kardió gyakorlatok végzésére, de akár egy erősebb, pl. ashtangha jellegű jógagyakorlásra is.

Ha nem vagy oda a reggelikért, akkor viszont számodra nem ez az ideális időpont az edzésre, hisz a szervezet megterhelése után elengedhetetlen az energiák visszapótlása is. Egy gyümölcsös zabkását előre is elkészíthetsz és ha valóban hatékony volt az edzésed, garantáltan jóízűen fogyasztod majd el.

A legjobb időszak

Testedzéssel foglalkozó szakértők a kutatók is vizsgálták, hogy a szervezet számára mikor jó edzeni és bár találtak választ, ez kevesek számára tartható hosszútávon. Kutatások szerint a legjobb időszak az edzésre a kora délutáni időszak. Ha mégis a szerencsések között vagy, érdemes kipróbálni. Ha délután 3-5 közöttre időzíted a napi edzést, a fizikai teljesítményed csúcspontján tudod azt elvégezni. Ezzel az időponttal ráadásul ketté tudod választani a munkát és pont abban az időszakban pörgeted fel magad és fárasztod le a tested, amikor az agyad pihenésre szorul. Ilyenkor a legjobb egy erősebb intervall edzést időzíteni, kick boxot, gyors termpójú futást, súlyzós edzés. 

A legtöbben délután, kora este edzenek

Az, hogy mikor jó edzeni leginkább a mindennapos ritmusunk határozza meg. A legnépszerűbbek, a munkaidőt közvetlenül követő órák – ez az edzőtermek telítettségén is jól látható. Ha a szabadtéri esti futásra szavazol, könnyű dolgod van, de ha a súlyzós edzéseket egy teremben tervezed, a legjobb elkerülni ezt az időpontot. Természetesen a testesre nézve óriási előnye is van ennek az idősávnak. A munka utáni edzés a legalkamasabb arra, hogy levezesd a nap során felhalmozódott feszültséget, stresszt és ezt követően már egy békésebb, nyugodtabb hangulatban indulj haza. Arról a jóérzésről nem is szólva, hogy önmagad egészségéért is tettél valamit. Ha tehát stresszes munkahelyes van, talán ez a legalkalmasabb időpont számodra az edzésre, ugyanakkor ha gyakoriak a túlórák érdemes mégis a munka előtt elvégezni. Stresszoldás szempontjából hatékonyak a csapatsportok, aerobic órák, boksz típusú edzések.

Ekkor semmiképp ne edz

Fontos, hogy 3 órával a lefekvés időpontja előtt már ne kezdj el edzeni, hacsak nem lazító, nyújtó, relaxáló gyakorlatokról van szó. Jöhet egy mélyizmokra fókuszáló yin jóga, hosszú és mély nyújtásokkal, amik nem csak az izmokat nyújtják, de a gondolkodást is az alvás felé hangolják. Ha felpörgeted a tested a gyorsabb anyagcserére és oxigénfelvételre, időre van szüksége, hogy visszaálljon, vagyis egy este 9-kor kezdődő edzés ténylegesen akadályozni fog az elalvásban.

Habár tudományosan megállapítható, hogy melyik a leghatékonyabb időszak az edzésre, az, hogy Neked mikor jó edzeni csakis tőled függ. Az időszakkal való játékot hagyd meg profiknak, Neked elég csupán arra koncentrálni, hogy edzésed rendszeres és célodnak megfelelő legyen. Ha ülő munkát végzel vagy jelentősebb túlsúlytól akarsz megszabadulni, esetleg izmot építeni, ne álltasd magad heti egy alkalommal – ez éppen arra elég, hogy azt mondhasd szoktál edzeni. Heti 4×30 perc többet ér, mint heti 2×1 óra. Ne azt keresd, hogy mikor jó edzeni, hanem azt, hogy mikor tudsz rendszeresen magadra fordítani időt és hamar meglátod majd az eredményét.

Hasonló bejegyzések

Idegrendszer egészsége

Idegrendszer egészsége

Az idegrendszer egy olyan sejthálózat, mely információkkal lát el mind a környezetedről, mind a saját testi működésedről. Szerepet játszik az izmok mozgatásában, az idegsejtek közötti kommunikációban, gyakorlatilag az emberi szervezet minden működési folyamatában,...

Túladagolhatóak a vitaminok?

Túladagolhatóak a vitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek testünk tökéletes működéséhez. Sokan azonban tévesen úgy gondolják, nem okozhat gondot, ha a kelleténél többet veszünk be, hisz a szervezetünk egyszerűen kiválasztja azt, amire nincs szüksége. A fejlett országok...

Alvási tippek a kánikula idejére!

Alvási tippek a kánikula idejére!

Már 10 óra is elmúlt, de mintha még mindig tűzne a nap, az éjszaka semmilyen enyhülést nem hoz. Bekapcsolnád a ventilátort, de akkor meg az állandó zaj mellett nem tudnál aludni. Érzed, hogy leragad a szemed az álmosságtól, de a tested nem engedelmeskedik, a meleg miatt szinte minden kényelmetlen. Letusolsz még egyszer, hátha abban az öt percben majd sikerül elaludnod, amíg a hideg víz hűsítő hatása tart… Ismerős? Összeszedtünk néhány hasznos tippek, hogy nyáron is könnyebben menjen az elalvás.

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stresszesnek érzed magad mostanában? Nem vagy egyedül. Életünk nem a legnyugodtabb a XXI. században. Folyton rohanunk, és nem, vagy nehezen érjük utol magunkat. Kinek a munka, kinek a család, vagy a párkapcsolat, kinek a pénz, kinek az egészsége okoz szorongást. Az...

Így legyen több energiád

Így legyen több energiád

Gyakran hallod ahogy az ismerősök panaszkodnak, hogy le vannak szívva, nincs elég energiájuk? Esetleg Te érzed magadat így időről-időre? Nem csoda. Világunk arra van berendezkedve, hogy csinálj többet, gyorsabban, és minél rövidebb idő alatt. Ez egy ideig működhet is,...

Ne félj a kékfénytől

Ne félj a kékfénytől

Manapság egyre nagyobb figyelem fordul a kékfény hatásaira, a monitorok, kijelzők és lámpák által kibocsájtott és károsnak titulált fényspektrum egy részére. Valóban igaz, egyre nagyobb mennyiségben vagyunk kitéve kijelzők és mesterséges fényforrások fényének,...

Mire jó a melatonin?

Mire jó a melatonin?

Azt már bizonyára tudod, hogy a jó alváshoz kiegyensúlyozottan működő cirkadián ritmusra és melatoninra van szükséged. Ez az a hormon, ami a fény hiányára kezd el termelődni a szervezetben és egészen addig bocsájt ki melatonin hormont a tobozmirigy, amíg a fény nem...

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

A vitaminok és ásványianyagok elsősorban a bevitt táplálékkal kellene, hogy bekerüljenek szervezetünkbe, de manapság ez egyre nehézkesebben valósul meg. Egyes kutatások szerint a zöldségek és gyümölcsök jelentősen veszítettek tápanyagtartalmukból az elmúlt 50 évben....

Miért álmodunk?

Miért álmodunk?

Az ősidők óta foglalkoztatja az embereket az álmok rejtélye, mégis csupán teóriák tucatjai léteznek arról, miért álmodunk. Tudd meg Te is!