Oldal kiválasztása

Mi történik a testünkkel miközben alszunk? Az alvás fázisai

alvás fázisai

„Majd alszom, ha meghaltam” – szoktuk mondani rohanó hétköznapjainkban. Hisz kinek van ideje henyélésre ebben a világban? Korán kelünk, rohanunk egész nap, és bármi, amit nem aktívan, produktívan, vagy hasznosan töltünk az már-már felesleges időpazarlásnak tűnhet. Pedig az alvás nem az, hisz hatalmas szerepet játszik abban, hogy életünket jól, egészségesen, tiszta tudattal éljük. Az alvás az egyik legfontosabb biológiai igényünk, az oxigén, és az egészséges ételek mellett.

Alvás alatt regenerálódunk, testünk feltöltődik, hasonlóan, mint ahogy a telefonunkat egy hosszú nap után – teljesen lemerülve – estére felrakjuk tölteni. E nélkül nem használhatnánk másnap. Gondoljunk hát testünkre és elménkre is éppen így. Ha szükségünk van rá másnap, jobb, ha hagyjuk, hogy kipihenje magát, hogy feltöltődön. Az éjjel folyamán az alvás fázisai előbb testünket nyugtatják meg, majd az idegrendszerünket, hogy másnap ismét készen álljunk az újabb kihívásokra.

Mi történik alvás közben – az alvás fázisai

Az alvástudomány rengeteget fejlődött az elmúlt 50 évben. Többek között, felfedezték, hogy a nem megfelelő, megzavart, vagy túl rövid alvás előbb kognitív, majd hosszú távon testi zavarokat szül. A mennyiség mellett az alvás minősége is fontos szerepet játszik. Egy átlagos felnőttnek 7-9 óra alvásra van szüksége naponta. Ennél kevesebb alvás már mérhető változásokat okoz az emberi agyban, amit kutatások is igazolnak.

Az alvás minősége az alvás fázisai alatt tapasztalt zavartól (jó esetben zavartalanságtól) függ. Ha valami folyton felébreszt az éjszaka folyamán, legyen az zaj, fény, vagy esetleg a hőmérséklet, azt az alvás fázisai és végül a szervezetünk sínyli meg.

Lássuk mik is az alvás fázisai:

 • 1. szakasz NON-REM – Ez a szakasz egy átvezető periódus, az ébrenlétből az alvás felé. Ez az, amikor már lefeküdtünk, és elkezdünk sodródni, el a valóságtól, el a napi gondolatoktól. Egyfajta szendergés. Izmaink kezdenek ellazulni, a tónusuk csökken, Szemmozgásunk lelassul. Az alvás fázisai közül ez egy sekély állapot, innen még könnyen felébredhetünk egy hirtelen zaj, érzés vagy akár éles álomkép láttán.
 • 2. szakasz NON-REM – Itt már valódi alvásról beszélünk, bár felületes ugyan, de testünk regenerálódni kezd. Légzésünk lelassul, ahogy szívverésünk és az agyhullámok. Az alvás fázisai közül ez tart a legtovább – közel 50% át teszi ki az alvással töltött időnek.
 • 3. és 4. szakasz NON-REM – Az alvás fázisai közül ez a szakasz felelős a leginkább a kipihentségért. Ezen a ponton érjük el a legmélyebb állapotot. Légzésünk és szívverésünk ekkor a leglassabb, izmaink teljesen ernyedtek.  A test teljesen mozdulatlan kívül, belül pedig fontos folyamatok veszik kezdetüket: a hormonok, mint a növekedési hormon is ekkor termelődik. Ettől lesznek a fáradt izmok újra frissek. A harmadik és negyedik szakasz ciklusonként egyre rövidebb lesz, ideje folyamatosan csökken, ahogy kipihenjük magunkat.
 • 5. szakasz REM – Az alvás fázisai közül ez a szakasz a legérdekesebb, hirtelen agyunk aktivitása kiugróan magas lesz, közel olyan, mint az ébrenlét alatt. Légzésünk rendszertelen lesz, kevésbé mély, és ezzel egyetemben a vérnyomásunk is emelkedik. Az álmaink nagy részét ilyenkor látjuk. Ez a szakaz revitalizálja az agyat, segítve a másnapi éberségünket, kreativitásunkat, logikus gondolkodásunkat. 

Az 5 szakasz együttesét hívjuk egy alvási ciklusnak, mely nagyjából 90 percig tart. Ebből egyszerűen kiszámolhatjuk, hogy 5-6 ilyen ciklusra szükségünk van ahhoz, hogy másnap ne morcosan, hanem kipihenten, üdén, készen az új napra keljünk fel az ágyunkból.

Az alvás fázisai és a tudomány

Az alvástudomány még fiatal, kevés tapasztalatunk és referenciánk van. Az alvás fázisai viszont könnyen elkülöníthetőek, hiszen az egyes állapotoknak mérhető testi (vérnyomás, légzés) jelei. Azt tudjuk, hogy ha a szakaszokat nem hagyjuk rendesen végbe menni – például valakit folyton felébresztünk a 3. szakasz előtt majd hagyjuk vissza aludni és ezt tesszük vele egész este – azzal már rövid távon is negatív hatással leszünk az egyén testi erőnlétére, kognitív, logikus, és kreatív képességeire. 

Csupán az, hogy mikor, melyik szakasz alatt ébredünk fel, hatással lesz az ébredésünkre és az egész napunkra. Felfedezték, hogy ha például rövidebb időt alszik az egyén, viszont egy teljes ciklus után ébred fel az alvás fázisai után, akkor sokkal kipihentebben és frissebben ébred, mint akkor, ha például a 3. szakasz közepén egy alvási ciklus közepén ébredne fel. 

Tudományos kutatások alátámasztják, hogy a rossz minőségű, megzavart, vagy nem megfelelő idejű alvás igen komoly negatív hatásokat hoz magával már egészen rövid időn belül. 

Persze éjszakázni egy vizsga miatt, vagy kimaradni estére egy baráti találkozó miatt néha- néha még nem a világ vége. Ha hagyjuk magunkat kipihenni a következő napokon, az alvásdeficit szépen ledolgozható. A problémák akut, kitartó alvásmegvonás, vagy kitartó rossz minőségű alvás esetén jelentkeznek majd.

Mi zavarja az alvásunkat, az alvás fázisai a modern időkben

Hogyan lehetnek az alvás fázisai a mi szolgálatunkban? És mit teszünk, amivel megzavarjuk azokat?

Az első szakasz, a váltó szakasz az ébrenlét és az alvás között. Sokaknak egyszerű gyorsan elaludni, de mások akár órákig forgolódnak. Gondoljunk bele, segítenek szokásaink abban, hogy jobban elaludjunk? Hogy segítsük ezt a szakaszt, érdemes lefekvés előtt erre a néhány dologra tudatosan odafigyelni, akár egy esti rutint kialakítani: https://n2vitamin.hu/mit-tehetsz-az-almatlansag-ellen/

 • Lefekvés előtt 1-2 órával már ne együnk, de főleg nehéz ételeket ne
 • Kerüljük az alkoholt – még ha úgy is tűnik, hogy egy pohár bortól könnyebb elaludni, az a teljes alvást negatívan fogja befolyásolni
 • Csökkentsük a monitorhasználatot a lefekvés előtti órában – XXI. században talán ez a legnehezebb az összes dolog közül
 • Kerüljük a késői edzéseket – növelik a vérnyomást, és a pulzust, ami pont az ellentétje annak, ami esténként jól jönne
 • Koffein és nikotin – ha lehet mellőzzük őket teljesen, de délután 2 után mindenképpen
 • Olvassunk, teázzunk! Hagyjuk a nyüzsgést, a napi sajtót a következő napra
 • A hálószoba legyen teljesen sötét és zajmentes
 • Az esti fürdő vagy tusolás segít a jobb, mélyebb alvásban
 • Rendszeresség – feküdj le mindig azonos időben és kelj ugyanabban az időben hétvégén is. Ez segít beállítani a belső órád.

Ezek az apróságnak tűnő praktikák igen nagy hatással lesznek arra, hogy jobban, mélyebben aludj, és kipihenten ébredj. Akár pár nap alatt jelentős javulást észlelhetsz.

A rossz alvás következményei

Az alvás fázisai megzavarása, ahogy írtuk, következményekkel jár. Elsők között koncentrációnk, éberségünk csökken. Memóriazavarok léphetnek fel, nem emlékszünk egyes dolgokra, esetleg máshogy emlékszünk, mint ahogy voltak. Idővel ingerlékenyebbek leszünk, minden és mindenki zavarni, idegesíteni fog. Ha éppen így érzed magad, próbálj figyelni a következő 2-3 napban, hogy az összeszedett alvásdeficitet, minden nap 1-2 óra plusz pihenéssel ledolgozd. 

Ha hosszabb távon is kiteszed magad olyan alvásnak, ahol az alvás fázisai nincsenek rendben – akár azzal, hogy túl keveset alszol, akár azzal, hogy rendszertelenül – akkor már komolyabban veszélyezteted az egészséged. A nem megfelelő alvás növeli a magas vérnyomás, a diabétesz, az elhízás esélyét és még sok már lehetséges következményt is ide sorolhatnánk

Ha 4 órára csökkentjük napi alvásunkat, sejtjeink aktivitása 70%-kal csökken!  Az immunrendszer is alvás közben a legaktívabb, ezért is alszunk sokat akkor amikor betegek vagyunk.

Az alvás fázisai egyszerűen felhasználhatóak

Az alvás fázisainak ismerete lehetőséget biztosít számodra, hogy megérts és alakítsd alvási szokásaid annak érdekében, hogy a legtöbbet hozd ki a pihenésből. Lényegében az alvás ciklusai közül figyelj kettőre – az elsőre és az utolsóra!  A többit bízd a testedre, jól tudja mi a dolga. Találd ki a saját esti, nyugtató rutinod és a reggeli ébredő rutinod. Próbáld ezeket időzíteni minden nap ugyanakkorra, és csak néha-néha térj el ettől a rendszertől. Tested, elméd, memóriád és gondolkodásod fogja meghálálni a törődést, már rövid távon is.

Hasonló bejegyzések

Idegrendszer egészsége

Idegrendszer egészsége

Az idegrendszer egy olyan sejthálózat, mely információkkal lát el mind a környezetedről, mind a saját testi működésedről. Szerepet játszik az izmok mozgatásában, az idegsejtek közötti kommunikációban, gyakorlatilag az emberi szervezet minden működési folyamatában,...

Túladagolhatóak a vitaminok?

Túladagolhatóak a vitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek testünk tökéletes működéséhez. Sokan azonban tévesen úgy gondolják, nem okozhat gondot, ha a kelleténél többet veszünk be, hisz a szervezetünk egyszerűen kiválasztja azt, amire nincs szüksége. A fejlett országok...

Alvási tippek a kánikula idejére!

Alvási tippek a kánikula idejére!

Már 10 óra is elmúlt, de mintha még mindig tűzne a nap, az éjszaka semmilyen enyhülést nem hoz. Bekapcsolnád a ventilátort, de akkor meg az állandó zaj mellett nem tudnál aludni. Érzed, hogy leragad a szemed az álmosságtól, de a tested nem engedelmeskedik, a meleg miatt szinte minden kényelmetlen. Letusolsz még egyszer, hátha abban az öt percben majd sikerül elaludnod, amíg a hideg víz hűsítő hatása tart… Ismerős? Összeszedtünk néhány hasznos tippek, hogy nyáron is könnyebben menjen az elalvás.

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stresszesnek érzed magad mostanában? Nem vagy egyedül. Életünk nem a legnyugodtabb a XXI. században. Folyton rohanunk, és nem, vagy nehezen érjük utol magunkat. Kinek a munka, kinek a család, vagy a párkapcsolat, kinek a pénz, kinek az egészsége okoz szorongást. Az...

Így legyen több energiád

Így legyen több energiád

Gyakran hallod ahogy az ismerősök panaszkodnak, hogy le vannak szívva, nincs elég energiájuk? Esetleg Te érzed magadat így időről-időre? Nem csoda. Világunk arra van berendezkedve, hogy csinálj többet, gyorsabban, és minél rövidebb idő alatt. Ez egy ideig működhet is,...

Ne félj a kékfénytől

Ne félj a kékfénytől

Manapság egyre nagyobb figyelem fordul a kékfény hatásaira, a monitorok, kijelzők és lámpák által kibocsájtott és károsnak titulált fényspektrum egy részére. Valóban igaz, egyre nagyobb mennyiségben vagyunk kitéve kijelzők és mesterséges fényforrások fényének,...

Mire jó a melatonin?

Mire jó a melatonin?

Azt már bizonyára tudod, hogy a jó alváshoz kiegyensúlyozottan működő cirkadián ritmusra és melatoninra van szükséged. Ez az a hormon, ami a fény hiányára kezd el termelődni a szervezetben és egészen addig bocsájt ki melatonin hormont a tobozmirigy, amíg a fény nem...

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

A vitaminok és ásványianyagok elsősorban a bevitt táplálékkal kellene, hogy bekerüljenek szervezetünkbe, de manapság ez egyre nehézkesebben valósul meg. Egyes kutatások szerint a zöldségek és gyümölcsök jelentősen veszítettek tápanyagtartalmukból az elmúlt 50 évben....

Miért álmodunk?

Miért álmodunk?

Az ősidők óta foglalkoztatja az embereket az álmok rejtélye, mégis csupán teóriák tucatjai léteznek arról, miért álmodunk. Tudd meg Te is!