Oldal kiválasztása

Korunk szokása – a kialvatlanság

Míg a zsiráfoknak napi 2 óra is elég az alvásból a macskák életük kétharmadát átalusszák. És mi emberek, életünk egyharmadát alvással töltjük. Bár ez sok időnek tűnik, megéri minden percét, hisz egészségünk egyik kulcsa a jó alvás.

Kialvatlanság – ma már elfogadott? 

Cikkünk az kialvatlansággal, és a kialvatlanság tüneteivel foglalkozik. Ez a téma sajnos aktuálisabb, mint valaha. Rohanó világunkban már-már alig jut időnk valamire, nemhogy önmagunkra. A legegyszerűbb elvenni a pihenésből, ezért legtöbb ember nem alszik eleget. ”Majd alszunk hétvégén kicsit többet” – gondoljuk, pedig az ilyen jellegű hozzáállás; az alvás értékének lebecsülése, és a szokásos napi hajtás együtt komoly veszélyekhez vezethet hosszútávon. Kialvatlanságunk hatással lesz előbb-utóbb a teljesítményünkre, és nem utolsó sorban a hangulatunkra, így a családi életünkre is. 

Napi rutin és a kialvatlanság

Esténként 11-12 óra körül vagy még később alszol el, másnap fáradtan ébredsz, úgy érzed, mintha nagyon keveset aludtál volna, a reggeleket fejfájás kíséri, és kávé nélkül el se tudod képzelni az ébredést? Később napközben álmosnak és aluszékonynak érzed magad? – Ez könnyen lehet az alváshiány miatt. Szerencsére nem kell egyből megijedni, hosszú napjai néha mindenkinek vannak, egy-egy kialvatlansággal kísért nap néhány óra plusz alvással pótolható. De ha ehhez hasonló tünetek hosszabb ideje meghatározzák a napjaid, akkor ott már a kialvatlanság gyanúja áll fenn, amit érdemes időben elcsípni. Ha napközben gyakran ingerlékeny vagy, és vérnyomásod is magasabb a szokásosnál, olvas tovább, mert ezek már intő jelek.

Alvás, belső óra, és a cirkadián ritmus

Manapság a passzívitásra, egy pihenőre, és így az alvásra is úgy tekintünk, mint valami kötelező rosszra. Pedig az esti, mély, és jó minőségű alvás alapvetően hozzá tartozik a fittséghez és a jó egészséghez. Az elmúlt évtizedekben a tudomány is felismerte az alvás élettani fontosságát; ma már egyre több kutatás jelenik meg a témában, melyek kimondják, hogy ha valaki napi hat óránál kevesebb időt szán az alvásra, komoly kockázatot vállal.

Forrás: https://www.origo.hu/tudomany/20190915-nagy-kerdes-hogy-meddig-birhatjuk-ki-alvas-nelkul.html nem jelöl meg konkrét kutatásokat

Az alvás az egyetlen valódi energia feltöltési időszakunk, ahol testünk időt és energiát kap arra, hogy sejtszinten regenerálódjon. Alvás közben történik az izom növekedés, és számos fontos hormon termelése is. Szervezetünknek nincs más dolga: magára tud figyelni. Ezért is különösen fontos, hogy lefekvés előtt ne fogyasszunk megterhelő ételeket, ne az emésztéssel kelljen szervezetünknek foglalkoznia. A test élettani funkciói mellet agyunk ebben az időben rendezi újra a neuronokat és az idegi sejteket. Ez hihetetlenül fontos a megfelelő agyműködéshez, emlékezethez, kreativitáshoz és probléma megoldáshoz. Ettől tudunk másnap koncentrálni, és helyes döntéseket hozni.
A cirkadián ritmus egy fizikális, mentális és viselkedésváltozási ütem, ami napi ciklust követ. Leegyszerűsítve ez az a ritmus testünkben, ami a sötét és világos váltakozására épül: este alszunk, nappal pedig ébren vagyunk. Ilyen ritmus minden élőlényben van, az állatok cirkadián ritmusa jól kifejlett, és hallgatnak rá, nem odázzák el az alvást.  Érdekes, hogy az ember az egyetlen emlős, aki akaratlagosan szokta késleltetni a pihenőidőt.

Az átlag embernek 7-9 óra alvás szükséges ahhoz, hogy frissen, és lendületesen ébredjen, de a hossz mellett a minőség épp oly meghatározó. Ha nem alszunk mélyen, folyton felébredünk, és nehezen alszunk el, akkor egy-egy ilyen éjszaka után a végeredmény megegyezik a kevés alvással.

Kialvatlanság ellen a pihenés a legjobb védekezés. Ha a következő bekezdésekben felsorolt tünetek közül 3-4 is igaz rád 2 hétnél hosszabb távon, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy mit változtass az életedben.

A kialvatlanság tünetei mentális síkon

A mentális tünetek már rövid távon jelentkeznek, de szerencsénkre könnyen felismerhetőek és így megakadályozhatjuk, hogy komolyabb problémákat okozzon a kialvatlanság.

1.Ingerlékenység

Tipikusan a kialvatlanság esete, amikor mi magunk se tudjuk miért, de a legkisebb dologra is zsigerből ugrunk. Munkatársaink értetlenkedve kérdezik, hogy “minden rendben?” de minket ez még jobban ingerel, már nem is látjuk a jó szándékot. Mindebben a legrosszabb, hogy ezt haza is visszük, kedvesünknek és gyermekünknek is juthat belőle.

2. Levertség, fáradtság, közömbösség

Ha reggel úgy ébredsz, mintha semmit nem aludtál volna, a nap lassan vánszorog, miközben szinte elalszol, biztos, hogy nem aludtál eleget. Ha mindeközben semmi sem tud igazán lázba hozni, és úgy érzed, mintha egy fátylon keresztül szemlélnéd a világot, a kialvatlanság tüneteit észleli.

3. Memória zavar

Korai tünet, ha elindulsz valahová és mire odaérsz, elfelejtetted, hogy miért is vagy ott. A kialvatlanság rövid távon megnyilvánulhat abban is, ha már nem látod át az egyszerűbb dolgokat sem, úgy érzed nem pörög jól az agyad. 

4. Koncentrációs zavar és hosszabb reakcióidő 

Ezek már veszélyesebb tünetei a kialvatlanságnak. Míg az, hogy koncentráló képességed nem túl jó a munkában és meetingeken, talán el is törpül amellett, amit a hosszabb reakcióidő okozhat vezetés közben. A kialvatlanság itt válik másokra is veszélyessé.

5. Alkohol fogyasztás és depresszió

Ha pár pohár borral segítünk elaludni magunknak, azzal sajnos nem javítjuk az alvás minőségét, sőt, a reggeli kialvatlanságot erősítjük. Ez könnyen egyre gyakoribb iváshoz, emiatt még rosszabb alváshoz és végső soron akár depresszióhoz is vezethet.
Még egy okkal több, hogy időben felismerjük a tüneteket és tegyünk ellenük.

A kialvatlanság testi tünetei

A fizikai jelek közül néhány már viszonylag korán kisérője lehet mindennapjainknak, bár a kialvatlanság testi tünetei főleg idővel alakulnak ki. Szinte láthatatlan csapda, ha a munkahelyi, baráti társaságot követve gyengébb, de folyamatos kialvatlanságban szenvedünk. Hisz mindenki ezt csinálja, nemigaz? A kialvatlanság viszont mindannyiunkra hat, ha komolyabb tüneteket észlelsz, az azonnali változtatást kíván.

A kialvatlanság könnyen vezet reggeli fejfájáshoz, ami kitart egész nap, égő szemekhez, és szép lassan magasabb vérnyomással is társul. 

Izomfeszültség
A nem megfelelő pihenés, a test regenerálódásának hiánya gátolja a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő felszívódását. A kialvatlanság túlterheli a testünket, így nem hagy minket igazán lazítani. 

Sápadtság, karikás szemek
A rossz vérkeringés miatt ez a tünet már egészen korán felbukkanhat. Az alvás mennyiségének egyik első nyoma az arcunkon jelenik meg.

Lassú sebgyógyulás
Mivel a sejtek regenerálódása a pihentető alvás alatt történik, így ez is lelassul, kialvatlanság esetén sokáig megmaradhatnak az apróbb sérülések nyomai is.

A krónikus kialvatlanság egészségügyi kockázata rendkívül magas. A fentiek csak figyelmeztető jelek, ha hónapokig, évekig nem alszunk eleget, növekszik az elhízás, daganatos betegségek, cukorbetegség kockázata is. A kialvatlanság hatással lesz vérnyomásunkra, amitől megnő a szívinfarktus és agyvérzés veszélye is. Immunrendszerünk legyengül ezért a kisebb fertőzésekre is sokkal érzékenyebbek leszünk, és sokkal lassabban gyógyulunk ki belőlük. 

Egyszerű a megoldás

Mint a legtöbb betegséget, ezt is megelőzni a legegyszerűbb, figyeljünk a jelekre, ne hagyjuk a kialvatlanság tüneteit felbukkanni életünkben. Végső soron egészen élvezhető tevékenység a pihentető alvás. Ha ez a kulcsa annak, hogy másnap még produktívabbak legyünk, adjuk meg azt testünknek, ami jár neki.

Hasonló bejegyzések

Idegrendszer egészsége

Idegrendszer egészsége

Az idegrendszer egy olyan sejthálózat, mely információkkal lát el mind a környezetedről, mind a saját testi működésedről. Szerepet játszik az izmok mozgatásában, az idegsejtek közötti kommunikációban, gyakorlatilag az emberi szervezet minden működési folyamatában,...

Túladagolhatóak a vitaminok?

Túladagolhatóak a vitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek testünk tökéletes működéséhez. Sokan azonban tévesen úgy gondolják, nem okozhat gondot, ha a kelleténél többet veszünk be, hisz a szervezetünk egyszerűen kiválasztja azt, amire nincs szüksége. A fejlett országok...

Alvási tippek a kánikula idejére!

Alvási tippek a kánikula idejére!

Már 10 óra is elmúlt, de mintha még mindig tűzne a nap, az éjszaka semmilyen enyhülést nem hoz. Bekapcsolnád a ventilátort, de akkor meg az állandó zaj mellett nem tudnál aludni. Érzed, hogy leragad a szemed az álmosságtól, de a tested nem engedelmeskedik, a meleg miatt szinte minden kényelmetlen. Letusolsz még egyszer, hátha abban az öt percben majd sikerül elaludnod, amíg a hideg víz hűsítő hatása tart… Ismerős? Összeszedtünk néhány hasznos tippek, hogy nyáron is könnyebben menjen az elalvás.

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stresszesnek érzed magad mostanában? Nem vagy egyedül. Életünk nem a legnyugodtabb a XXI. században. Folyton rohanunk, és nem, vagy nehezen érjük utol magunkat. Kinek a munka, kinek a család, vagy a párkapcsolat, kinek a pénz, kinek az egészsége okoz szorongást. Az...

Így legyen több energiád

Így legyen több energiád

Gyakran hallod ahogy az ismerősök panaszkodnak, hogy le vannak szívva, nincs elég energiájuk? Esetleg Te érzed magadat így időről-időre? Nem csoda. Világunk arra van berendezkedve, hogy csinálj többet, gyorsabban, és minél rövidebb idő alatt. Ez egy ideig működhet is,...

Ne félj a kékfénytől

Ne félj a kékfénytől

Manapság egyre nagyobb figyelem fordul a kékfény hatásaira, a monitorok, kijelzők és lámpák által kibocsájtott és károsnak titulált fényspektrum egy részére. Valóban igaz, egyre nagyobb mennyiségben vagyunk kitéve kijelzők és mesterséges fényforrások fényének,...

Mire jó a melatonin?

Mire jó a melatonin?

Azt már bizonyára tudod, hogy a jó alváshoz kiegyensúlyozottan működő cirkadián ritmusra és melatoninra van szükséged. Ez az a hormon, ami a fény hiányára kezd el termelődni a szervezetben és egészen addig bocsájt ki melatonin hormont a tobozmirigy, amíg a fény nem...

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

A vitaminok és ásványianyagok elsősorban a bevitt táplálékkal kellene, hogy bekerüljenek szervezetünkbe, de manapság ez egyre nehézkesebben valósul meg. Egyes kutatások szerint a zöldségek és gyümölcsök jelentősen veszítettek tápanyagtartalmukból az elmúlt 50 évben....

Miért álmodunk?

Miért álmodunk?

Az ősidők óta foglalkoztatja az embereket az álmok rejtélye, mégis csupán teóriák tucatjai léteznek arról, miért álmodunk. Tudd meg Te is!