Oldal kiválasztása

Ismerősek a stressz tünetei? Vedd észre, mielőtt megbetegít!

Stressz tünetei

A stressz mindenki életében jelen van és bár létezik inspiráló, pozitív stressz, a negatív, vagyis distressz komoly kellemetlenségeket okozhat az életünkben. Veszélyhelyzet esetén a szervezet túlélő-üzemmódra kapcsol: lehalkítja az immunrendszert és adrenalint pumpál a véráramba. A stressz tünetei, hogy az izmok megfeszülnek, a légzés szaporábbá válik és felgyorsul a szívverés is. Ezek vészhelyzetben jól jönnek, de mi történik, ha nem múlik el a vészhelyzet? Felgyorsult életünkben szinte állandó készenlétben élünk, túl sok információt kell feldolgoznunk, túl sok feladatot vállalunk el és túl sok személynek próbálunk megfelelni. Ha a stressz tünetei tartósan fennállnak, komoly betegség kialakulásához vezethet, mely tovább mélyíti a tartós stresszt, ezáltal egy ördögi kört teremtve.

Miért stresszelünk?

Habár a stresszt tipikusan menedzserbetegségnek tekintik, fontos leszögezni, hogy stressz mindenkit ér, gyakran csupán arra ösztönöz, hogy változtassunk a helyzeten. A stressz nem ördögtől való, akár kihívásként is tekinthetünk rá.

Ha a stressz szót említjük, leggyakoribb kiváltó okaként bizonyára sokan a munkahelyet említenék. A stressz tünetei valóban itt jelentkeznek legnagyobb számban, ez az a hely, ahol a legtöbb kihívásnak kell megfelelni.

Ezt általánosan életkörülményből fakadó stressznek nevezik, de léteznek más helyzetek is.

Pszichológiai stresszt okoz, ha a belső és külső elvárások nem passzolnak, ami nagyon gyakran hosszú távon jelen van és kizárólag úgy szabadulhatunk meg tőle, ha elfogadjuk önmagunk.

A stressz oka akár egy családon, baráti körön belüli konfliktus, tartós betegség, vagy gyászeset is lehet, ilyenkor érzelmi stresszről beszélünk.

Egy másik stressz típus, amit bizonyára mindannyian tapasztaltunk már, a mentális stressz, ami vizsga, vagy más megmérettetés előtt jelentkezhet. Ez utóbbi a legkevésbé kártékony, hiszen a kiváltó ok megszűnésével maga a stressz is elmúlik.

Veszélyeztetett vagy?

A túl sok stressz akár öt évvel is megrövidítheti életünket – áll a házipatika cikkjében.

A tartós stressz tünetei azoknál jelentkeznek a leggyakrabban, akik számára fontosabb a karrier, folyamatosan újabb és újabb célok elérését tűzik ki célul, nem tudnak megpihenni a már megszerzett eredményekkel. A határozott, agresszív fellépésű emberek is nagyon magas szinten élik meg a mindennapos stresszt. Érhet azonban valakit sok stressz, ha könnyedén megbirkózik vele, elkerülheti e kellemetlen tüneteket is.

Mi történik stressz hatására?

A stressz önmagában véve teljesen ártalmatlan jelenség, problémává akkor válik, ha feszültséget szül. A szervezetünket hirtelen elöntő adrenalin a probléma gyors megoldására sarkall, viszont hatása hamar elmúlik. A kortizolszint megemelkedése ugyanakkor blokkolja az immunrendszert, így idéz elő a tartós stressz fizikai megbetegedést.

A stressz elsődleges tünetei

Ahogy a veszélyhelyzet beáll egyből testi tüneteket is produkál, mely teljesen ártalmatlan, ha hamar el is múlik. Ha a stressz tünetei hosszútávon velünk vannak, a felgyorsult szívverés szív és érrendszeri problémákhoz vezethet, a szapora légzés légszomjhoz, a megfeszült izmok pedig merev, görcsös testtartáshoz. 

A stressz tünetei az emésztőrendszerben is nagyon hamar jelentkezhetnek: a szorongás, aggódás a belek kiürítését sürgetik, illetve több tényező mellett az agy-gyomor kommunikációba is belenyúl és arra ösztönzi a gyomrot, hogy több gyomorsavat termeljen, mely gyomorégéshez, refluxhoz vezethet.

Tartós stressz tünetei mentális szinten

Stressz hatására ingerlékenynek, türelmetlennek érezzük magunkat. Gyakori kísérőtünet a szorongás, aggódás is. Ha nem tudjuk megoldani a stresszt kiváltó tényezőt, a kudarcélmény önértékelési problémákhoz, depresszióhoz is vezethet.

A stressz tünetei jelentkezhetnek döntéshozatali nehézségek formájában, de növelheti az alkohol vagy a drogok használatát is. 

Fizikai tünetek

Ha úgy érzed, hogy már megint elkaptál valamit, gyakran vagy náthás, ez akár a stressz jele is lehet. Ahogy korábban említettük a stressz mellékhatása az immunrendszer gyengülése, a tartós stressz tünetei közül az egyik leginkább szembetűnő, ha valaki állandóan vagy legalábbis gyakran betegnek érzi magát.

A hosszútávú stressz minden testi folyamatban kárt okoz; stressz tünetei megmutatkozhatnak egyszerű fejfájástól kezdve akár kardiológiai problémák formájában is.

A stressz leggyakoribb tünetei

Láthatjuk, hogy a stressz tünetei szellemei és testi szinten egyaránt jelentkezhetnek. Az alábbi hatások már komoly figyelmeztetések.

1, Emésztési problémák

Stressz tüneteiként gyakran jelentkezik puffadás, hányinger, hasmenés, gyomorégés, de akár IBS (irritábilis bél szindróma) is kialakulhat.

2, Alvási nehézségek

Szintén egy önmagát gerjesztő folyamat: a tartós stressz elalvási nehézségeket okoz, e mellett a kevés alvás növeli a szervezet stressz szintjét. Ha úgy érzed, nehezen tudsz elaludni, érdemes kipróbálni valamilyen melatonint tartalmazó táplálékkiegészítőt. Melatonint termel a szervezet, amikor eljön a lefekvés ideje – ezt az egyensúlyt viszont könnyen megzavarhatja akár csak az elalvás előtti számítógépezés is.

3, Fokozott izzadás

A stressz tünetei az ingen is gyakran meglátszódnak. A test szorongásra adott reakciója azonban szerencsére kellemetlen szagokkal ritkán jár.

4, Állandó fejfájás

A rendszeres feszültség könnyen migrénes fejfájást okoz, amin igazán csak a pihenés tud segíteni. A stressz tünetei között az egyik legismertebb jelenség.

5, Feszült vállizmok

Úgy érzed, a problémák a válladat nyomják? Találó mondás: a stressz az izmok megfeszülésével jár, gyakran megtelepszik a csuklyásizmokban. A jógázás, sportolás segíthet az izmok fellazításában, de instant megoldásként a magnézium is segítséget nyújthat.

+1 Csökkent szexuális képességek

A krónikus szív-, és érrendszeri problémák egyik leggyakoribb kiváltó oka a tartós stressz. Ha a szervezetben ilyen problémák vannak, az minden szinten megmutatkozik. Az erekciós problémák (nőknél, férfiaknál egyaránt – ne felejtsük, hogy a csikló is képes kell legyen az erekcióra) már nagyon korán jelezhetik az érelmeszesedést vagy más keringési problémákat.

Hasonló bejegyzések

Idegrendszer egészsége

Idegrendszer egészsége

Az idegrendszer egy olyan sejthálózat, mely információkkal lát el mind a környezetedről, mind a saját testi működésedről. Szerepet játszik az izmok mozgatásában, az idegsejtek közötti kommunikációban, gyakorlatilag az emberi szervezet minden működési folyamatában,...

Túladagolhatóak a vitaminok?

Túladagolhatóak a vitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek testünk tökéletes működéséhez. Sokan azonban tévesen úgy gondolják, nem okozhat gondot, ha a kelleténél többet veszünk be, hisz a szervezetünk egyszerűen kiválasztja azt, amire nincs szüksége. A fejlett országok...

Alvási tippek a kánikula idejére!

Alvási tippek a kánikula idejére!

Már 10 óra is elmúlt, de mintha még mindig tűzne a nap, az éjszaka semmilyen enyhülést nem hoz. Bekapcsolnád a ventilátort, de akkor meg az állandó zaj mellett nem tudnál aludni. Érzed, hogy leragad a szemed az álmosságtól, de a tested nem engedelmeskedik, a meleg miatt szinte minden kényelmetlen. Letusolsz még egyszer, hátha abban az öt percben majd sikerül elaludnod, amíg a hideg víz hűsítő hatása tart… Ismerős? Összeszedtünk néhány hasznos tippek, hogy nyáron is könnyebben menjen az elalvás.

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stresszesnek érzed magad mostanában? Nem vagy egyedül. Életünk nem a legnyugodtabb a XXI. században. Folyton rohanunk, és nem, vagy nehezen érjük utol magunkat. Kinek a munka, kinek a család, vagy a párkapcsolat, kinek a pénz, kinek az egészsége okoz szorongást. Az...

Így legyen több energiád

Így legyen több energiád

Gyakran hallod ahogy az ismerősök panaszkodnak, hogy le vannak szívva, nincs elég energiájuk? Esetleg Te érzed magadat így időről-időre? Nem csoda. Világunk arra van berendezkedve, hogy csinálj többet, gyorsabban, és minél rövidebb idő alatt. Ez egy ideig működhet is,...

Ne félj a kékfénytől

Ne félj a kékfénytől

Manapság egyre nagyobb figyelem fordul a kékfény hatásaira, a monitorok, kijelzők és lámpák által kibocsájtott és károsnak titulált fényspektrum egy részére. Valóban igaz, egyre nagyobb mennyiségben vagyunk kitéve kijelzők és mesterséges fényforrások fényének,...

Mire jó a melatonin?

Mire jó a melatonin?

Azt már bizonyára tudod, hogy a jó alváshoz kiegyensúlyozottan működő cirkadián ritmusra és melatoninra van szükséged. Ez az a hormon, ami a fény hiányára kezd el termelődni a szervezetben és egészen addig bocsájt ki melatonin hormont a tobozmirigy, amíg a fény nem...

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

A vitaminok és ásványianyagok elsősorban a bevitt táplálékkal kellene, hogy bekerüljenek szervezetünkbe, de manapság ez egyre nehézkesebben valósul meg. Egyes kutatások szerint a zöldségek és gyümölcsök jelentősen veszítettek tápanyagtartalmukból az elmúlt 50 évben....

Miért álmodunk?

Miért álmodunk?

Az ősidők óta foglalkoztatja az embereket az álmok rejtélye, mégis csupán teóriák tucatjai léteznek arról, miért álmodunk. Tudd meg Te is!