Oldal kiválasztása

Hasznos tippek a stressz csökkentéséhez

stressz csökkentése

Gondolhatjuk, hogy a stressz a modern ember életében kialakult új fogalom, pedig maga a stressz egy idős az emberiséggel, bár való igaz, hogy az utóbbi évtizedek felgyorsult világában, – amikor nem csupán fizikai környezetünkben felmerülő helyzetekre kell reagálnunk, hanem a tágabb világból, híreken keresztül érkező szituációkra is – jóval nagyobb dózisban ér minket. Jó hír viszont, hogy a stressz kezelése épp olyan régi tudomány, mint maga a stressz.

Mi is valójában a stressz?

A klasszikus értelemben véve, a stressz nem más, mint az emberi szervezet válasza a külvilág ingereire. Manapság a stressz inkább állandó idegeskedést és hosszan tartó feszültséget jelent. Az ilyen jellegű akut stressz, idővel komoly testi tüneteket is okozhat, szív és érrendszeri betegségek hátterében állhat. A stresszre elfogadott definíciót a magyar származású Sellye Jánosnak köszönhetjük, kutatásaival az előző század hajnalán segítette, hogy jobban értsük a jelenséget és a stressz csökkentés mikéntjét. 

Alapvetően kétfajta stresszt különböztetünk meg: pozitív és negatív stresszt.

A pozitív stressz segíti szervezetünket, serkentőleg hat ránk. Például amikor megijedsz valamitől, ereidben szétárad az adrenalin és ugrásra készen állsz. A stresszhelyzet elmúlásával jobban érzed magad, erősebbnek, energikusabbnak, mint amilyen előtte voltál. Meglepő lehet, de a testedzés is pozitív stressz, ahol az izmok és a keringés rövid, de rendszeres stresszelése hosszú távon megerősít. Minden sport, és olyan tevékenység, ami kitartást kíván, olyan stresszor, amit legyűrve erősebb lesz a szervezet.

A rossz stressz viszont kifejezetten veszélyes. Lelki folyamatokon nyugszik és gyakran feszült élethelyzetekkel jár együtt. Félelmet, szorongást kelt, tehetetlenség érzetét hordozza magával. A kiváltó ok legtöbbször munkahelyi feszültség, de a családi életünkben is történhetnek olyan változások, melyeket stresszes eseményként élünk meg. Ha a feszült állapot hosszabb ideig fennáll, az akut stresszhez vezet, aminek testi és lelki következményei is kialakulnak.

A stressz tüneteinek felismerése

Felgyorsult életünkben szinte percenként érnek minket hírek, információk, élmények, a stresszreakció már-már a normális élet részévé vált. A stressz csökkentése érdekében a legtöbbet azzal teheted, ha lassítasz és elkezdesz belülre figyelni. Nyugodtan tedd fel magadnak a kérdést, jól vagy-e és igyekezz őszintén válaszolni. A stressz első tünetei között lehet a szorongás, a félelem, de korán jelentkezhetnek testi tünetek is, mint a görcsösség, vagy az izomfájdalom. Ilyenkor a szervezetünk immunrendszere is alacsonyabb fokozatra kapcsol és meglehet, hogy döntési képességeink is csorbát szenvednek. Jó hír és rossz egyszerre, hogy az emberi test remekül alkalmazkodik. A kezdeti stressz megszokottá válik, egy darabig tűri a kialakult helyzetet, de hosszabb fennállás esetén kimerültség jelentkezhet és megjelennek a stresszel összefüggésbe hozható tipikus betegségek.

Fontos, hogy rátalálj a saját stressz csökkentő módszeredre, mellyel akár minden nap levezetheted a nap során felhalmozódott feszültséget. Szánj időt magadra, kikapcsolódásra, zenére, művészetre, a lélek táplálékaira. Ha időpocsékolásnak gondolod is, a magadra fordított idő és energia a hatékonyságod és általános hangulatod javítja már rövidtávon. Ha viszont túl elfoglalt vagy, hogy kiengedd a gőzt, komolyabb következményekkel is számolnod kell. Az akut stressz a magas vérnyomás, gyenge immunrendszer, valamint keringési, érrendszeri problémák katalizátora.

Cselekedj most! A stressz csökkentése

Ha ki nem védhetjük, hisz lépten nyomon stressz ér minket, mit tehetünk? Tanulj meg együtt élni vele! A stressz nem feltétlenül rossz, ha megtanulod kezelni, és így megfelelően reagálsz rá. Még a negatív stresszből is előnyt kovácsolhatsz! 

A stressz csökkentése két megközelítést ajánl: problémaközpontú, valamint érzelem központú. Míg előbbinél a stresszor megkeresése a lényeg, tárgyilagos megközelítést használunk és próbáljuk elkerülni a megismétlődését; utóbbinál az elfogadás, szemléletváltás, és hozzáállásunk megváltoztatása a cél. Láthatod, hogy mindkét módszer más eset megoldására irányul, az elsőnél van ráhatásunk az eseményre, míg a másodiknál nincs. Első lépésként ezt a kérdést érdemes tisztázni, azon semmiképp nem érdemes stresszelni, amit úgysem tudunk befolyásolni. Az aggódás tipikus példa erre, hisz nem segít se az aggódón, se azon akiért aggódik, a stressz mégis jelen van, minden káros hatásával.

Új szokásokkal a nyugodtabb életért

A stressz csökkentése csak hosszútávon lehetséges, éppen azért, mert megléte nem kiiktatható az életből. Tudatosan beiktatott napi programokkal azonban jelentősen csökkenthetjük a stresszt. Mi több a stressz csökkentése már tudományos kutatási téma. Számtalan meditációs technika, vizualizálási módszer és autogén tréning áll a rendelkezésünkre a stressz csökkentésére. Természetesen ezek nem hoznak azonnali változást, éppen úgy ahogy egyszeri stressznek sincs negatív hatása. Kitartó gyakorlással, hetek, hónapok alatt jelentős változást érhetünk el. A belülről meginduló változás hatására észreveheted, hogy nem bosszantanak már ugyanazok a szituációk, válaszaid nyugodtabbak és ami talán a legfontosabb, általános hangulatod is pozitív irányba változik.

Stressz csökkentése az elme szintjén

Az igazi stresszoldás nézőpontunk megváltoztatásával kezdődik. Az ilyen pozitív hozzáállás nagyban csökkenti a stressz hatásokat, és a testi tüneteket is. Mit tehetünk belső hangunk lenyugtatására? 

 • 15 perc laza relaxáció reggel és este 
 • Figyelj többet belülre, önmagadra, ülj csendben pár percig
 • A stressz csökkentése lágy, nyugtató zenével is elérhető
 • Lélegezz! A légzés figyelése önmagában is megnyugtató 
 • Írd ki magadból a napi történéseket, engedd el, amin már nem tudsz változtatni
 • Hallgass irányított meditációt

A hipnózis és annak fajtái, mint az önhipnózis, vagy az agykontroll mind remek segítség elménk ilyen irányú tornáztatására. Minél többet gyakoroljuk, annál jobbak leszünk benne, és annál jobban érezzük majd pozitív hatásait. Találd meg a saját belső gyakorlatod, amivel újra nyugodnak érzed magad. A stressz csökkentése legyen a napod egy előre tervezett része!

Stressz csökkentése a test szintjén

A mozgás is egyfajta stressz, mégis a megfelelő mennyiségben, rendszeresen végezve igen hasznos. A felgyülemlett stressz egyfajta energia. Ezért is oly népszerűek a sportok, ahol ösztönösen és egészségesen adjuk le ezt a felgyülemlett energia többletet.

A napi rendszeres séta, vagy aktív mozgás, mint futás vagy úszás remek stresszoldó. A sportolás ideje alatt az elme kikapcsol, elenged, megnyugszik. Az izmok nyújtása és a jóga gyakorlatok is remek stresszoldók. A stressz csökkentése természetben töltött idővel, egy jó könyv nyugodt befejezésével, rajzolással, és bármilyen kreatív dologgal elérhető. Összegyűjtöttünk néhány tippet: 

 • Laza reggeli séta
 • Napi edzés, futás, aktív életmód
 • Nyújtó gyakorlatok
 • Festés, éneklés, tánc
 • Jóga, thai-chi, keleti mozgáskultúrák

Ezek a módszerek sokszor alapulnak ősi tudáson – nem véletlenül – hisz a stresszel már nagyon korán találkozott az emberiség, és a stressz kezelése rengeteg, jól működő gyakorlatot alakított ki. A jó hír, hogy ezek a technikák a mai napig érvényesek. Találd meg a neked tetszőt és tedd a napi rutinod részévé!

Stressz kezelése további egyszerű módszerekkel 

Sokaknak talán megfoghatatlanak a fent felsorolt meditációs, vagy vizualizációs technikák, ami teljesen érthető. Számukra rengeteg más megoldás maradt, ennek ellenére azt tanácsoljuk, hogy próbálkozz, legyél nyitott, pozitív, és kitartó egy-egy új technika kapcsán, és a jó hatásait hamarosan érezni fogod. Érdemes szakemberhez fordulni, ha úgy érzed nem tudod, hogy hol kezdd. 

Íme néhány legalább olyan jól működő, mégis egyszerűbb módszer: 

 • Figyelj arra, hogy mit eszel, ha szükséges táplálékkiegészítőkkel pótold a vitaminokat
 • Gyújtsd gyertyát este. A gyertya lángja bizonyítottan nyugtató hatással van az emberre
 • Rágózz! A stressz csökkentése gyorsan, egyszerűen
 • Nevess többet – ez talán a legjobb stresszoldó!
 • Természet és állatok – legyünk olyan sokat a természetben, amilyen sokat csak lehet
 • A házikedvencek bizonyítottan fantasztikus stresszoldók!

Láthatjuk, hogy a stressz ugyan nem kikerülhető, mégis igen jól kezelhető, és megfelelő rutinnal még a javunkra is fordítható! A stressz csökkentése gyerekjáték a már tapasztaltabbaknak. A hozzáállás a kulcs, megfelelő stressz kezeléssel életünk legnagyobb kihívásai is ugródeszkává alakíthatóak! Vegyük fel a kesztyűt, és nézzünk szembe ezzel az akadállyal. Kis gyakorlással a stressz csökkentése könnyű napi rutinná válhat. 

Hasonló bejegyzések

Idegrendszer egészsége

Idegrendszer egészsége

Az idegrendszer egy olyan sejthálózat, mely információkkal lát el mind a környezetedről, mind a saját testi működésedről. Szerepet játszik az izmok mozgatásában, az idegsejtek közötti kommunikációban, gyakorlatilag az emberi szervezet minden működési folyamatában,...

Túladagolhatóak a vitaminok?

Túladagolhatóak a vitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek testünk tökéletes működéséhez. Sokan azonban tévesen úgy gondolják, nem okozhat gondot, ha a kelleténél többet veszünk be, hisz a szervezetünk egyszerűen kiválasztja azt, amire nincs szüksége. A fejlett országok...

Alvási tippek a kánikula idejére!

Alvási tippek a kánikula idejére!

Már 10 óra is elmúlt, de mintha még mindig tűzne a nap, az éjszaka semmilyen enyhülést nem hoz. Bekapcsolnád a ventilátort, de akkor meg az állandó zaj mellett nem tudnál aludni. Érzed, hogy leragad a szemed az álmosságtól, de a tested nem engedelmeskedik, a meleg miatt szinte minden kényelmetlen. Letusolsz még egyszer, hátha abban az öt percben majd sikerül elaludnod, amíg a hideg víz hűsítő hatása tart… Ismerős? Összeszedtünk néhány hasznos tippek, hogy nyáron is könnyebben menjen az elalvás.

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stresszesnek érzed magad mostanában? Nem vagy egyedül. Életünk nem a legnyugodtabb a XXI. században. Folyton rohanunk, és nem, vagy nehezen érjük utol magunkat. Kinek a munka, kinek a család, vagy a párkapcsolat, kinek a pénz, kinek az egészsége okoz szorongást. Az...

Így legyen több energiád

Így legyen több energiád

Gyakran hallod ahogy az ismerősök panaszkodnak, hogy le vannak szívva, nincs elég energiájuk? Esetleg Te érzed magadat így időről-időre? Nem csoda. Világunk arra van berendezkedve, hogy csinálj többet, gyorsabban, és minél rövidebb idő alatt. Ez egy ideig működhet is,...

Ne félj a kékfénytől

Ne félj a kékfénytől

Manapság egyre nagyobb figyelem fordul a kékfény hatásaira, a monitorok, kijelzők és lámpák által kibocsájtott és károsnak titulált fényspektrum egy részére. Valóban igaz, egyre nagyobb mennyiségben vagyunk kitéve kijelzők és mesterséges fényforrások fényének,...

Mire jó a melatonin?

Mire jó a melatonin?

Azt már bizonyára tudod, hogy a jó alváshoz kiegyensúlyozottan működő cirkadián ritmusra és melatoninra van szükséged. Ez az a hormon, ami a fény hiányára kezd el termelődni a szervezetben és egészen addig bocsájt ki melatonin hormont a tobozmirigy, amíg a fény nem...

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

A vitaminok és ásványianyagok elsősorban a bevitt táplálékkal kellene, hogy bekerüljenek szervezetünkbe, de manapság ez egyre nehézkesebben valósul meg. Egyes kutatások szerint a zöldségek és gyümölcsök jelentősen veszítettek tápanyagtartalmukból az elmúlt 50 évben....

Miért álmodunk?

Miért álmodunk?

Az ősidők óta foglalkoztatja az embereket az álmok rejtélye, mégis csupán teóriák tucatjai léteznek arról, miért álmodunk. Tudd meg Te is!