Oldal kiválasztása

Fényterápia – így minimalizálhatod az éjszakai műszak hatásait

fényterápia, éjszakai műszak

A fény, és annak színe pozitív hatással van az emberi szervezetre. Ezt már az ókori népek is megfigyelték, mi több, használták is! Az egyiptomiak például színes posztókkal takarták el a betegek ablakait, megszínezve ezzel a benti fényeket, egyfajta pozitív színterápiát kreálva a betegnek.

Ha pedig az ókoriaknak bevált a fényterápia, talán mi is tehetünk egy próbát!

Fényterápia – már Te is próbáltad!

Emlékszel a nyugalomra, amit akkor érzel amikor a friss tavaszi erdőben sétálsz? A zöld sokféle árnyalata, az élénk napsütés kreálta meleg színárnyalatok mind jó hatással vannak idegeidre, ezért is érzed magad jól, feltöltődve egy-egy kirándulás után.

Emlékszel mit érzel egy tó vagy a tenger partján? A víz, a színe, a mélykék és a zöldes árnyalatok, annak nyugodt mozgása (a hangok is nagy hatással vannak ránk hisz azok is rezgések) azt sugallja, hazaértél.
Gondolj csak bele, mit tesz veled és a hangulatoddal két hét szürke esős idő, napsütés nélkül, korai sötétedéssel? Ellenpontként pedig, gondolj arra mit tesz velünk a tavaszi virágok színözöne, a hosszabb nappalok, és az egyre erősödő napsütés. A fény életünk szerves része és nagy hatással van ránk. Használjuk hát ki a fényterápia előnyeit.

Hogyan működik?

A Harvard Egyetem egyik dermatológus professzora, Dr. Michael Hamblin úgy véli, hogy az emberi sejtek kémiai reakcióba lépnek a fénnyel. Röviden, a sejtek reagálnak a fényre és valamiféle választ bocsátanak ki, ez a hatás pedig változik többek között a fény színétől.

A vörös fényterápia arra ösztönzi a sejteket, hogy energiát termeljenek. Amikor a fény eléri a szemünket, az hatással van a hangulatunkra is. A kékfény negatív hatásairól már biztosan hallottál. Valójában a kék fénynek csupán az esti órában van negatív hatása, ugyanis gátolja a melatonintermelést Ha tehát ébren szeretnénk maradni, vagy reggel nehezebben kelünk ki az ágyból, kék fénnyel segíthetjük magunkat.

Fényterápia a színek erejével

A fényterápia nem más, mint ezeknek a színeknek és az általuk hozott hullámhosszoknak a kihasználása. A színek érzéseket, hangulatokat keltenek, hatással vannak ránk, ezt pedig a javunkra fordíthatjuk.

Vegyük sorra néhány főbb szín jellemző hatásait:

Vörös


Pezsdítőleg hat az egész szervezetre. A vörös a vér színe, a vérkeringésre is kifejezetten élénkítő hatása van. Melegebbnek érezzük a szoba hőmérséketét, ha a vörös vagy annak valamilyen élénk árnyalata dominál.

Narancssárga

A boldogság, életvidámság színe. Pozitívan hat a vesékre, fokozza az energiát, és az étvágyat.

Sárga

A jóság, jókedv és az intuíció színe. Nyugtatja és segíti az idegrendszer regenerálódását.

Zöld

A megújulás színe. Ahogy azt az erdős példa is mutatja, erősen és pozitívan hat az idegekre, rendkívül nyugtató hatású.

Világoskék

A végtelenség szimbólumát hordozza, olyan, akár a tenger maga. Megnyugtató, harmonizáló szín, lazító hatással bír.

Fehér

Univerzális szín (hisz minden szín megtalálható benn), enyhülést ad szinte bármilyen problémára.

Lila

A nyugalom, elengedés színe. Kiváló stresszoldó, tökéletes álmatlanságra, hormon problémákra vagy fejfájásra.

Fényterápia a gyakorlatban

A lista alapján egészen jól kirajzolódik, hogy egy kis kreativitással hogyan alakíthatjuk saját javunkra a fényterápia előnyeit a mindennapokban. 

Ha megfelelő esti fényt választunk a hálószobánkba, azzal az alvásunk minőségét javítjuk. Meleg, narancssárga vagy lilás fénnyel a melatonin termelés serkentése mellett (ez az a hormon, amitől álmosak leszünk) támogatjuk nyugalmat és ellazulást a fényterápiával. 

Váltott műszakban dolgozóként, korán reggel hazaérve ezt a módszert kiválóan a hasznunkra tudjuk fordítani. Később, amikor nap közben (sőt akár később, tél folyamán akár már sötétben is) felébredünk, vagy egyszerűen, ha éjszaka kell ébren maradnunk, tegyünk róla, hogy ilyenkor már hidegebb fényt használjunk, aminek a hatására éberséget és frissességet érzünk majd.

A módszerrel az amúgy kibillent melatonin termelést és bioritmusunkat tudjuk kedvezően befolyásolni, tompítva a fényterápiával a munkarendünk hatásait.

A piros ruhás nő

Érdekes, hogy az öltözékünk színe is befolyásolja a hangulatunkat, így ruházatunk is a fényterápia eszköze lehet. A vörös szín régóta a tüzesség és a csábítás színe, nem véletlen, hogy ez a tudás már szokássá, sztereotípiává változott világunkban.

Ha egy komorabb napot – legyen az az időjárás vagy személyes dolgok okán – szeretnénk egy kicsit feljavítani, kerüljük a sötétebb, vagy fakó színeket. Legyen rajtunk sárga, vagy narancssárga, esetleg piros színű ruha. Tegyünk az asztalra élénk színű „vidám” virágot! Ezek hatással lesznek ránk, ha szeretnénk, ha nem. Használjuk hát ki! 

Kizökkent bioritmusunkon a fényterápia segítségével tudatosan javíthatunk. Éjszakai vagy váltott műszakban dolgozóként különösen fontos aktív szerepet vállalnunk egészségünk megőrzésében, hisz ennek a munkarendnek számos egészségügyi kockázata ismert.

Hasonló bejegyzések

Idegrendszer egészsége

Idegrendszer egészsége

Az idegrendszer egy olyan sejthálózat, mely információkkal lát el mind a környezetedről, mind a saját testi működésedről. Szerepet játszik az izmok mozgatásában, az idegsejtek közötti kommunikációban, gyakorlatilag az emberi szervezet minden működési folyamatában,...

Túladagolhatóak a vitaminok?

Túladagolhatóak a vitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek testünk tökéletes működéséhez. Sokan azonban tévesen úgy gondolják, nem okozhat gondot, ha a kelleténél többet veszünk be, hisz a szervezetünk egyszerűen kiválasztja azt, amire nincs szüksége. A fejlett országok...

Alvási tippek a kánikula idejére!

Alvási tippek a kánikula idejére!

Már 10 óra is elmúlt, de mintha még mindig tűzne a nap, az éjszaka semmilyen enyhülést nem hoz. Bekapcsolnád a ventilátort, de akkor meg az állandó zaj mellett nem tudnál aludni. Érzed, hogy leragad a szemed az álmosságtól, de a tested nem engedelmeskedik, a meleg miatt szinte minden kényelmetlen. Letusolsz még egyszer, hátha abban az öt percben majd sikerül elaludnod, amíg a hideg víz hűsítő hatása tart… Ismerős? Összeszedtünk néhány hasznos tippek, hogy nyáron is könnyebben menjen az elalvás.

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stresszesnek érzed magad mostanában? Nem vagy egyedül. Életünk nem a legnyugodtabb a XXI. században. Folyton rohanunk, és nem, vagy nehezen érjük utol magunkat. Kinek a munka, kinek a család, vagy a párkapcsolat, kinek a pénz, kinek az egészsége okoz szorongást. Az...

Így legyen több energiád

Így legyen több energiád

Gyakran hallod ahogy az ismerősök panaszkodnak, hogy le vannak szívva, nincs elég energiájuk? Esetleg Te érzed magadat így időről-időre? Nem csoda. Világunk arra van berendezkedve, hogy csinálj többet, gyorsabban, és minél rövidebb idő alatt. Ez egy ideig működhet is,...

Ne félj a kékfénytől

Ne félj a kékfénytől

Manapság egyre nagyobb figyelem fordul a kékfény hatásaira, a monitorok, kijelzők és lámpák által kibocsájtott és károsnak titulált fényspektrum egy részére. Valóban igaz, egyre nagyobb mennyiségben vagyunk kitéve kijelzők és mesterséges fényforrások fényének,...

Mire jó a melatonin?

Mire jó a melatonin?

Azt már bizonyára tudod, hogy a jó alváshoz kiegyensúlyozottan működő cirkadián ritmusra és melatoninra van szükséged. Ez az a hormon, ami a fény hiányára kezd el termelődni a szervezetben és egészen addig bocsájt ki melatonin hormont a tobozmirigy, amíg a fény nem...

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

A vitaminok és ásványianyagok elsősorban a bevitt táplálékkal kellene, hogy bekerüljenek szervezetünkbe, de manapság ez egyre nehézkesebben valósul meg. Egyes kutatások szerint a zöldségek és gyümölcsök jelentősen veszítettek tápanyagtartalmukból az elmúlt 50 évben....

Miért álmodunk?

Miért álmodunk?

Az ősidők óta foglalkoztatja az embereket az álmok rejtélye, mégis csupán teóriák tucatjai léteznek arról, miért álmodunk. Tudd meg Te is!