Oldal kiválasztása

Lehetsz olyan sikeres, mint Elon Musk?

Elon Musk, siker, sikeres

Vajon különcnek kell lenni ahhoz, hogy sikeresek legyünk, vagy elég, ha megdolgozunk érte? Mennyi munkát kell beletennünk a sikerhez? Elon Musk egyike azoknak a különleges képességű embereknek, akik már gyerekkorukban kiemelkedő sikert értek el. Vajon a Paypal, Tesla és SpaceX alapítója mit ajánlana a siker eléréséhez?

A siker ára a bukás

Ahogy sok más sikeres embernek, Elon Musk mögött is több bukás áll, mint siker. A PayPal 1999-ben elnyerte a legrosszabb üzleti modell „díját”, a SpaceX rakétái sorra felrobbantak, valamint a Tesla, és a SpaceX is közel került a csődhöz, mielőtt sikeressé vált volna. ha Elon Musknak csak a kudarcait hallanád, aligha gondolhatnánk őt a világ egyik legsikeresebb emberének. Hogyan lehet valaki mégis ennyi negatív élmény mellett sikeres? Nos, Elon Musk egyik sokat idézett mondása szerint a kudarc egy lehetséges kimenet. Ha még nem vallottál kudarcot, az csakis azért van, mert nem vagy elég innovatív.

Az iskola elég korán megtanítja minden gyereknek, hogy elbukni szégyenletes dolog, nemcsoda hát, hogy felnőttként is inkább a biztonságos vonalon belül szeretünk mozogni. Azzal, ha megengeded magadnak (és másoknak) a kudarc lehetőségét, határtalan szabadságot adsz arra, hogy újszerű megközelítést keress. Elon Musk életútja arra tanít minket, halandó embereket, hogy tévedni, hibázni, elbukni igenis szabad. Ha túlságosan félünk a bukástól, a siker is csupán egy távoli álomként lebeg majd a szemünk előtt.

A kudarcokat persze nem csupán elviselni kell, ahhoz, hogy valóban sikerré alakítsd fontos kielemezni, hogy az adott helyzetben mi okozta a bukást, hogyan lehet az a következő próbálkozás során kiküszöbölni. A SpaceX több éven át tartó sikertelen rakétatesztjeiről maga Elon Musk közölt egy rövid videót, melyben olykor humoros kommentárokkal vegyítve igyekezett fényt deríteni a hibák okára. Ilyen hozzáállással a siker nem marad el.

A sikeres szokások különlegesek?

Az emberiség kevesebb mint 5%-ában jelen van egy ritka gén, melynek köszönhetően 3-5 órát alszanak naponta. Ugyan Trump elnök vallja, hogy sikerének kulcsa a kevés alvás, nem kizárólag azok lehetnek sikeresek, akik rövid idő alatt képesek kipihenni magukat. Elon Musk kifejezetten ügyel rá, hogy minden nap eleget aludjon. Még a legsűrűbb napokon is 6 – 6.5 órát alszik, valamint néhány bögre kávét is elfogyaszt a nap folyamán. Erre az alvási rutinra könnyen rászokhat bárki, aki valóban komolyan veszi a céljait.

Elon Musk nem hisz az üzleti tervekben sem, úgy gondolja, hogy felesleges időt pazarolni elméleti lehetőségek kidolgozására, amikor azt az időt valódi munkára is használhatjuk. Nem jelenti ez azonban azt, hogy vállalkozásai céltalanul haladnának valami felé. Elon Musk megrögzötten hisz a központi célok meghatározásában és mindent annak alárendelve irányítja a folyamatokat. A hozzá hasonló vezetők úgy érnek el kiemelkedő sikereket, hogy a szervezet és az embercsoportok működését mind, egy célként meghatározott jövőképhez igazít és nem foglalkozik azokkal az esetlegesen nyereséges ötletekkel sem, melyek nem e cél felé vezetnék.

Öt perc. Egy kifejezetten sikeres hatékonysági szabály szerint, ha valaminek az elvégzése csupán öt percet vesz igénybe, a legjobb azonnal megcsinálni. Talán ez a gondolat járhatott Elon Musk fejében is, amikor elhatározta, hogy napirendjét öt perces etapokra bontja. Persze, ha nem tervezed a közeljövőben benépesíteni a Marsot, nem kell ilyen szigorúnak lenned, de tégy, hogy ez a módszer nagymértékben növeli a hatékonyságot. Ha szeretnél egy hasonló technikát bevezetni a siker érdekében, próbáld ki a „pomodoro módszert”, mely 25+5 perces etapokra bontja a munkád.

Elon Musk egy napja

A reggelt általában 7 óra körül kezdi – ez nem nevezhető kifejezetten extrémnek, hisz sok sikeres ember a reggel 5 órai ébredést tartja kulcsfontosságúnak, hisz ilyenkor zavartalanul lehet dolgozni.

Az evési szokásait sokan bírálják, Elon Musk nem az a reggelizős típus, leggyakrabban csak egy kávét iszik, de egyvalamire mégis minden reggel fordít időt, ez pedig a zuhanyzás. Mind tapasztaltuk már, hogy a zuhanyzás során jönnek a legjobb ötletek, igaz? Talán ez Elon Musk sikerének is a titka?

Mit tehet az, aki olyan sikeres, hogy két munkahelye van? Musk hétfőn és pénteken a SpaceX-ben tölti az idejét, míg kedden, szerdán és csütörtökön a Teslában. Ez a fajta felosztás jól jöhet azoknak is, akik szabadúszóként több cégnek is dolgoznak. Ha egy nap kifejezetten csak egy vagy maximum kettő ügyfeleddel foglalkozol, biztos, hogy mindenkire jut elég idő és jobban ráláthatsz saját kapacitásaidra is. Nem kell, Elon Muskhoz hasonlóan 80 órát dolgozni ahhoz, hogy megtaláld a számodra sikeres munkabeosztást, de érdemes kutatni olyan példákat, melyeket mások már sikerrel alkalmaznak.

Ahogy korábban írtuk, a feladatait 5 perces blokkokra osztja. Ehhez hasonló időbeosztást Te is kipróbálhatsz, úgy, hogy egy nagyobb feladatot apró részekre bontasz. Elon Musk a timeboxing technikát alkalmazza, mely egy kifejezetten célorientált időbeosztási stratégia, mely lehetővé teszi, hogy ténylegesen csakis annyi időt és energiát fordíts egy feladatra, amennyit valóban igényel. 

Az ebédet általában egy megbeszélésen gyűri magába – ahogy írtuk, az étkezési szokásai nem tartoznak a sikeres szokások közé, habár ezzel valószínűleg ő maga is tisztában van. Érdekesség, hogy egy számára nem érdekes megbeszélést képes gond nélkül otthagyni és erre bátorítja minden a kollégáját is. Fontosnak tartja azt is, hogy limitálja a megbeszélésen részt vevők számát, hogy valóban csakis olyanok vegyenek részt rajta, akik sikeresen hozzá tudnak tenni az adott projekthez.

A telefonálás helyett az e-mailt részesíti előnyben, ha teheti kizárólag ezt a kommunikációs formát választja. Ezt számos sikeres embertől hallhattuk már. Az írásos kommunikáció nem csupán időt spórol, hanem arra is garanciát ad, hogy minden információnak nyoma maradjon. Ha eddig gyakran telefonon intézted a fontos dolgokat is, érdemes átgondolni ezt a szokást, hisz az írásos visszajelzés minden résztvevő számára fontos adatokat tartalmazhat.

Elon Musk számára a hétköznapok ritkán telnek családi körben, hisz valahogy be kell sűríteni 80-100 órányi munkát öt munkanapba. Általában hajnali 1 körül kerül ágyba és minden nap olvas legalább egy pár oldalt. Kifejezetten szereti például a sikeres emberek életrajzát bemutató könyveket.

Legyen meg a miért

A legtöbb ember nem azért sikertelen, mert nem tudja, hogy mit kellene tennie, hanem azért, mert nem ismeri a miértre a választ. Az alulmotiváltság legtöbbször abból fakad, hogy nem tudjuk elképzelni az életünket abban a stádiumban, amikor elértük a vágyott sikert. Mi fog akkor történni, hogyan fogok élni? Ezek alapvető kérdések, melyeket tisztáznunk kell magunkban ahhoz, hogy valóban elérjük a céljainkat. A miért megértése kulcsfontosságú Elon Musk életében is, legyen szó új ötletről, új lehetőségről, vagy új célokról.

Musk egyik legismertebb célja, hogy benépesítse a Marsot. Ez persze számtalan kérdést és megoldandó problémát vet fel, de köztük az első megoldandó feladat az, hogy jelenleg az űrutazás nagyon drága. A SpaceX első megoldandó problémája tehát egy költséghatékony űrutazási technológia kialakítása. Nem elég tehát egy jó célt megfogalmazni, jó kérdéseket is kell feltennünk és talán minden kérdés közül az egyik legfontosabb a miértek megválaszolása.

Ennek a kérdésnek a gyakori alkalmazása bárkit sikeressé tehet. Ha egy ötletet el szeretnél adni valakinek, az első kérdésed az kell legyen, miért érdekes ez a hallgatód számára, hogyan profitálhat belőle, milyen előnye származhat neki. Ha erre a kérdésre jól válaszolsz, garantáltan sikert érhetsz el. 

Hasonló bejegyzések

Idegrendszer egészsége

Idegrendszer egészsége

Az idegrendszer egy olyan sejthálózat, mely információkkal lát el mind a környezetedről, mind a saját testi működésedről. Szerepet játszik az izmok mozgatásában, az idegsejtek közötti kommunikációban, gyakorlatilag az emberi szervezet minden működési folyamatában,...

Túladagolhatóak a vitaminok?

Túladagolhatóak a vitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek testünk tökéletes működéséhez. Sokan azonban tévesen úgy gondolják, nem okozhat gondot, ha a kelleténél többet veszünk be, hisz a szervezetünk egyszerűen kiválasztja azt, amire nincs szüksége. A fejlett országok...

Alvási tippek a kánikula idejére!

Alvási tippek a kánikula idejére!

Már 10 óra is elmúlt, de mintha még mindig tűzne a nap, az éjszaka semmilyen enyhülést nem hoz. Bekapcsolnád a ventilátort, de akkor meg az állandó zaj mellett nem tudnál aludni. Érzed, hogy leragad a szemed az álmosságtól, de a tested nem engedelmeskedik, a meleg miatt szinte minden kényelmetlen. Letusolsz még egyszer, hátha abban az öt percben majd sikerül elaludnod, amíg a hideg víz hűsítő hatása tart… Ismerős? Összeszedtünk néhány hasznos tippek, hogy nyáron is könnyebben menjen az elalvás.

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stresszesnek érzed magad mostanában? Nem vagy egyedül. Életünk nem a legnyugodtabb a XXI. században. Folyton rohanunk, és nem, vagy nehezen érjük utol magunkat. Kinek a munka, kinek a család, vagy a párkapcsolat, kinek a pénz, kinek az egészsége okoz szorongást. Az...

Így legyen több energiád

Így legyen több energiád

Gyakran hallod ahogy az ismerősök panaszkodnak, hogy le vannak szívva, nincs elég energiájuk? Esetleg Te érzed magadat így időről-időre? Nem csoda. Világunk arra van berendezkedve, hogy csinálj többet, gyorsabban, és minél rövidebb idő alatt. Ez egy ideig működhet is,...

Ne félj a kékfénytől

Ne félj a kékfénytől

Manapság egyre nagyobb figyelem fordul a kékfény hatásaira, a monitorok, kijelzők és lámpák által kibocsájtott és károsnak titulált fényspektrum egy részére. Valóban igaz, egyre nagyobb mennyiségben vagyunk kitéve kijelzők és mesterséges fényforrások fényének,...

Mire jó a melatonin?

Mire jó a melatonin?

Azt már bizonyára tudod, hogy a jó alváshoz kiegyensúlyozottan működő cirkadián ritmusra és melatoninra van szükséged. Ez az a hormon, ami a fény hiányára kezd el termelődni a szervezetben és egészen addig bocsájt ki melatonin hormont a tobozmirigy, amíg a fény nem...

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

A vitaminok és ásványianyagok elsősorban a bevitt táplálékkal kellene, hogy bekerüljenek szervezetünkbe, de manapság ez egyre nehézkesebben valósul meg. Egyes kutatások szerint a zöldségek és gyümölcsök jelentősen veszítettek tápanyagtartalmukból az elmúlt 50 évben....

Miért álmodunk?

Miért álmodunk?

Az ősidők óta foglalkoztatja az embereket az álmok rejtélye, mégis csupán teóriák tucatjai léteznek arról, miért álmodunk. Tudd meg Te is!