Oldal kiválasztása

Alvási tippek a kánikula idejére!

Már 10 óra is elmúlt, de mintha még mindig tűzne a nap, az éjszaka semmilyen enyhülést nem hoz. Bekapcsolnád a ventilátort, de akkor meg az állandó zaj mellett nem tudnál aludni. Érzed, hogy leragad a szemed az álmosságtól, de a tested nem engedelmeskedik, a meleg miatt szinte minden kényelmetlen. Letusolsz még egyszer, hátha abban az öt percben majd sikerül elaludnod, amíg a hideg víz hűsítő hatása tart… Ismerős? Összeszedtünk néhány hasznos tippek, hogy nyáron is könnyebben menjen az elalvás.

Válogasd meg mit iszol!

Nem kizárólag kánikula idején hasznos tipp, de ha nehezebben megy az elalvás a meleg időben, akkor nyáron fokozottan érdemes figyelned az élénkítő, koffein tartalmú italok fogyasztására. Míg télen délután 4 a határ, nyáron akár már 2 után érdemes lemondani a kávéről. Ha úgy érzed, szükséged van egy kis élénkítésre, inkább mozogj egy keveset. Ugyanígy érdemes lemondani az alkoholról is, hisz nem csupán fűt, de átmeneti lazító hatása hamar szertefoszlik és kényelmetlenné teheti az esti elalvást.

A tökéletes hálószoba

Az elalvás legnagyobb ellenségei a nem megfelelő hőmérséklet, a fények, valamint a zajok. Hogy kinek melyikben hol van a tűréshatára, egyénfüggő. Van, aki kizárólag teljes sötétségben tud csak elaludni, míg más szereti, ha látja a holdat vagy a csillagokat. Előfordulhat, hogy valaki egy kellemes relaxációs zenével alszik el a legjobban, míg másnak csakis tökéletes csendben sikerül álomba merülnie. Abban azonban egyet érthetünk, hogy az ideális alvási hőmérséklet távol esik a 30 foktól. A legfontosabb tehát, hogy nyáron is megtaláljuk a módját, hogy hűvös maradjon a hálószoba.

Engedj friss levegőt a szobába

Szellőztess mielőtt feljön a nap, illetve késő este, amikor kellemesebb a kinti hőmérséklet és valóban friss levegő érkezik a szobába. Érdemes ilyenkor kereszthuzatot csinálni, hogy irányítsuk a légmozgást.

Ókori trükkök

A nappali felmelegedés ellen hatékony megoldást jelentenek az árnyékolók, de ha erre nincs lehetőséged, érdemes bevetni ókori elődjeink trükkjeit. Az egyiptomiak vizes nádat akasztottak az ablakba, hogy a párolgó víz valamelyest hűsítse a szobát. Ha nekik bevált, egy próbát nekünk is megérhet. Nád helyett megteszi egy vastag törölköző.

Szintetikus helyett pamut

Habár a szatén érintése hűsítőnek tűnhet elsőre, ne hagyd magad megtéveszteni. Válaszd meg ágyneműd és hálóruhád tudatosan és csakis olyan anyagokat engedj az ágyba, melyek lélegeznek. A természetes pamutból készült vékony póló, lepedő felveszi az éjszakai izzadtságot és engedi bőröd lélegezni. Így az elalvás is könnyebben megy majd a kánikulában és nagy eséllyel ébredéskor sem találkozol átizzadt lepedővel.

Hűts le magad

Csábítónak tűnhet a lehető leghidegebb vízzel letusolni, ha kánikulában szeretnél elaludni, ez sajnos kontraproduktív lehet. Egyrészt a hideg víz arra ösztönzi a testet, hogy melegítse fel magát, vagyis hőt kezd termelni, másrészt serkentőleg hat, vagyis felébreszt. Ha teheted, akár a nap folyamán többször is zuhanyozz le langyos vízzel, öblítsd le a hajad, de legkésőbb lefekvés előtt mindenképp hatékony, ha egy gyors tusolást beiktatsz az elalvás megsegítésére.

A vizes borogatás is hasznos trükk, ilyenkor azokra a felületekre érdemes nedves textíliát teríteni, ahol a legvékonyabb a bőr. A csuklóra, halántékra, bokára helyezett vizes borogatás nem csupán az esti melegben, elalvás előtt, de nappali hőségben is bevethető.

Elalvást segítő szokások

Az esti rutint igyekszünk következetesen betartatni a gyerekekkel, de felnőttként könnyen félvállról vesszük. Pedig a saját életünket is megkönnyítjük, ha tartjuk magunkat egy megszokott rendben. Alakíts ki esti szertartásokat, hangolódj rá a pihenésre, teremts csendet magad körül.

Különösen nyáron hajlamosak vagyunk rá, hogy még késő estig is a barátokkal lógjunk, majd hazaérve fáradtan az ágyba rogyjunk, amit néhány óra álmatlan forgolódás követ. Nincs is azzal semmi baj, ha éled az életed, hisz a nyár erről is szól. Viszont akármennyire fáradt vagy, a szervezetednek szüksége van egy kis átmeneti időre. Ha hosszú olvasásra nincs is lehetőséged, szentelj magadra legalább 10-15 percet. Készíts egy nyugtató kamilla, levendula vagy citromfű teát, esetleg gondold át napodat. Teremts csendet önmagadban, hogy elengedhesd a napi történéseket.

Vess be egy kis melatonint

A melatonin a szervezetünk természetes, elalvást segítő hormonja. Eddig jól hangzik? A probléma ott kezdődik, hogy melatonint csak akkor kezd el termelni a szervezeted, amikor sötét lesz. Mivel ez nyáron viszonylag későn következik be, érdemes egy kicsit segíteni. Az N2 esti vitaminjában 1 mg melatonin van, mely hozzájárul a nyugodtabb alváshoz, akár a legnagyobb kánikula idején is. Fontos azonban tudni, hogy a melatonin nem altató, csupán a mély és kiegyensúlyozott alvás hormonja. A legjobban akkor válik a hasznodra, ha lefekvés előtt 2-3 órával beveszel egy tablettát.

Próbáld ki!

Ha úgy érzed, nem a meleg akadályozza az esti elalvásod, érdemes elolvasnod korábbi cikkünket is, melyből megtudhatod a pihentető alvás titkait.

Hasonló bejegyzések

Idegrendszer egészsége

Idegrendszer egészsége

Az idegrendszer egy olyan sejthálózat, mely információkkal lát el mind a környezetedről, mind a saját testi működésedről. Szerepet játszik az izmok mozgatásában, az idegsejtek közötti kommunikációban, gyakorlatilag az emberi szervezet minden működési folyamatában,...

Túladagolhatóak a vitaminok?

Túladagolhatóak a vitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek testünk tökéletes működéséhez. Sokan azonban tévesen úgy gondolják, nem okozhat gondot, ha a kelleténél többet veszünk be, hisz a szervezetünk egyszerűen kiválasztja azt, amire nincs szüksége. A fejlett országok...

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stresszesnek érzed magad mostanában? Nem vagy egyedül. Életünk nem a legnyugodtabb a XXI. században. Folyton rohanunk, és nem, vagy nehezen érjük utol magunkat. Kinek a munka, kinek a család, vagy a párkapcsolat, kinek a pénz, kinek az egészsége okoz szorongást. Az...

Így legyen több energiád

Így legyen több energiád

Gyakran hallod ahogy az ismerősök panaszkodnak, hogy le vannak szívva, nincs elég energiájuk? Esetleg Te érzed magadat így időről-időre? Nem csoda. Világunk arra van berendezkedve, hogy csinálj többet, gyorsabban, és minél rövidebb idő alatt. Ez egy ideig működhet is,...

Ne félj a kékfénytől

Ne félj a kékfénytől

Manapság egyre nagyobb figyelem fordul a kékfény hatásaira, a monitorok, kijelzők és lámpák által kibocsájtott és károsnak titulált fényspektrum egy részére. Valóban igaz, egyre nagyobb mennyiségben vagyunk kitéve kijelzők és mesterséges fényforrások fényének,...

Mire jó a melatonin?

Mire jó a melatonin?

Azt már bizonyára tudod, hogy a jó alváshoz kiegyensúlyozottan működő cirkadián ritmusra és melatoninra van szükséged. Ez az a hormon, ami a fény hiányára kezd el termelődni a szervezetben és egészen addig bocsájt ki melatonin hormont a tobozmirigy, amíg a fény nem...

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

A vitaminok és ásványianyagok elsősorban a bevitt táplálékkal kellene, hogy bekerüljenek szervezetünkbe, de manapság ez egyre nehézkesebben valósul meg. Egyes kutatások szerint a zöldségek és gyümölcsök jelentősen veszítettek tápanyagtartalmukból az elmúlt 50 évben....

Miért álmodunk?

Miért álmodunk?

Az ősidők óta foglalkoztatja az embereket az álmok rejtélye, mégis csupán teóriák tucatjai léteznek arról, miért álmodunk. Tudd meg Te is!