Oldal kiválasztása

A kialvatlanság 11 meglepő hatása a szervezetre

Kialvatlanság

Olykor-olykor belefér a kevés alvás – gondolhatjuk, pedig számos kutatás szerint akár már egyetlen alváshiányos éjszaka is növeli a megbetegedések kockázatát. Sok esetben pedig ennél súlyosabb a helyzet, hisz egy jó film vagy más szórakozás miatt, esetleg csupán azért, mert a későbbi órákban van lehetőségünk önmagunkkal foglalkozni, túl gyakran csípünk le az alvásidőből. A kialvatlanság hatásait eleinte gyakran észre sem vesszük, ezért összeszedtünk néhány figyelmeztető jelet, valamint a kevés alvás hosszú távon jelentkező hatásait.

Forrás: https://www.hazipatika.com/psziche/alvas/cikkek/ez_tortenik_a_testunkkel_alvas_nelkul/20160811135309

Mennyi a kevés alvás?

Szakértők szerint egy átlagos embernek 7-9 óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy teljességgel kipihenhesse magát. Nem éri meg versenyezni, vagy serkentőkkel csökkenteni ezt az időszakot, mert nyerni biztosan nem tudunk vele. Egy nyolc országban végzett átfogó kutatás szerint, azok, akik hat óránál kevesebbet alszanak, 48%-kal növelik a szívbetegségek kockázatát.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110208091426.htm

A kialvatlanság hatásai rövidtávon

 1. Fáradtság

Az egyik legegyértelműbb jele a kevés alvásnak a fáradtság, melynek kísérője többek között a produktivitás csökkenése, az ingerültség és a lelassult cselekvés. Az ásítozás, álmosság azonban csak a jéghegy csúcsa, a kialvatlan ember mindezek miatt nagyobb eséllyel okoz közlekedési balesetet – áll egy, az Egyesült Államokban végzett felmérésben, és nem is meglepő, hisz a fent felsorolt tünetek nagyon hasonlóak az ittas állapothoz is.

 1. Gyengülő immunrendszer

Az alvás csupán látszólagos tétlenséget jelent, a test ilyenkor regenerálódik. Az agyunk szelektál a nap során felhalmozódott impulzusokból, a szövetek, sejtek méregtelenítő folyamatokon mennek keresztül. Ha valaki öt óránál kevesebbet alszik, annak csökken a stressztűrő képessége, hajlamosabbá válik tehát, hogy apró dolgokra stresszreakciót adjon. Ez a folyamat megnöveli a kortizol hormon termelését a szervezetben, ami ideiglenesen blokkolja az immunrendszert. Ha ez az állapot állandósul, könnyebben és gyakrabban betegszünk meg, mindemellett pedig egy egyszerű nátha is elhúzódhat, de akár súlyos tüneteket is okozhat.

 1. Bőrproblémák

A kortizol hormonnak egy másik nem kívánt hatása, a bőr idő előtti öregedése. Hosszú távon a ráncok korai megjelenését vehetjük észre, de már rövid távon is megfigyelhető, a bőr fakó színe, illetve a sérülések lassult regenerálódása.

 1. Döntésképtelenség

A kialvatlanság hatása lehet az is, ha valaki hétköznapi dolgokban nehezen hoz döntést. Ilyen egyszerű kérdés lehet az is, hogy melyik kenyeret vegye meg a boltban, vagy, ha egyszerűen úgy érzi, hogy nem találja a helyét.

Kevés alvás hosszú távon

A huzamosabb ideig tartó kialvatlanság krónikus betegségekhez is vezethet. A rövid távon ismertetett hatások, mint például a bőr regenerálódásának lassulása felgyorsítja az öregedés külső jeleit, de ez nem csupán bőrünkre, hanem minden sejtünkre hatással van.

 1. Csontritkulás

A csontok lelassult regenerálódása megnöveli a csontritkulás kialakulásának kockázatát, de az izmok és szövetek lassabb épülése is ennek az eredménye.

 1. Agykárosodás, agyi infarktus

A kevés alvás már kis mértékben is visszafordíthatatlan károsodást okoz, felgyorsítva az agysejtek pusztulását, hosszú távon pedig növeli a stroke kockázatát, különösen azoknál, akik egyéb tekintetben egészségesek – áll a házipatika cikkjében.

 1. Magas vérnyomás, szívelégtelenség

A kevés alvás egyik legsúlyosabb hatása a stresszhormonok termelődése, mely szervezetünk egészére kihat. A kialvatlanság így közvetlenül hozzájárul a véredények károsodásához, melynek elsőként megjelenő tünete a magas vérnyomás, de súlyosbodása esetén összefügg a szívbetegségekkel és szívinfarktus kialakulásához is vezethet.

 1. Elhízás, 2-es típusú cukorbetegség

A késői lefekvés több nassolásra is lehetőséget biztosít, de nem csupán ezért okoz plusz kilókat a kevés alvás. A kialvatlanság hatására hajlamosak vagyunk szénhidrátban és zsírban gazdag ételeket választani, ráadásul kevesebb kalóriát is égetünk el, így duplán rosszat tesz súlyunknak, ha naponta kevesebb, mint 6 órát alszunk. Az elhízás esztétikai tünetén túl pedig számos további betegség kockázatát hozza magával, ideértve a 2-es típusú cukorbetegséget is. Ha tehát plusz kilóktól szeretnénk megszabadulni, érdemes elsőként az alvási szokásainkat rendbe tenni.

 1. Daganatos betegségek

Az Egyesült Államokban végzett kutatás szerint összefüggés áll a daganatos betegségek megjelenése, valamint az alváshiány között is, különös tekintettel az emésztőszervi daganatok tekintetében.

Forrás: https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/cncr.25507

 1. Csökkent libidó

Talán nem meglepő, hogy a kialvatlan ember előnyben részesíti az alvást a szexszel szemben. Kevés alvás hatására azonban nem csupán fáradtabbak leszünk, de a tesztoszteron szint is csökkenni kezd, így a kialvatlanság még pihentebb időszakokban is hatással lehet szexuális életünkre.

 1. Szorongás, depresszió

A rövidtávon jelentkező tünetek is hatással vannak általános hangulatunkra, mely hosszútávon növeli a szorongásra való hajlamot és a depresszió kockázatát is. 

A siker titka a kevés alvás?

Számos sikeres ember vallja, hogy eredményeinek hátterében a kevés alvás áll. Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke – saját állítása szerint csupán 3-5 órát alszik, de mi nem ajánljuk, hogy az Ő rutinját kövessék. 

A titok nem az elszántságban keresendő, hanem egy ritka génben, mely az emberiség kevesebb, mint 5%-ában van jelen. Ők azok, akik természetükből fakadóan rövidalvók, vagyis kevés alvást követően is képesek hatékonyan teljesíteni.

Lehet, hogy nem is tud róla?

Ritkán ugyan, de előfordul, hogy megfelelő mennyiségű alvás mellett is jelentkeznek a kialvatlanság tünetei. Ilyen hatása lehet az alvási apnoének, mely következtében az ember akár több 100 alkalommal is felébred az éjszaka során anélkül, hogy ennek tudatában lenne. Manapság pedig már önszántunkból is ronthatunk alvásunk minőségén a szundi gomb használatával, de szerepet játszik a rossz alvásban a későig tartó filmnézés, számítógéphasználat is. A rossz alvás tünetei megegyeznek a kevés alvás hatásaival, hiába töltünk ilyenkor hosszabb időt a pihenéssel. Alvásunk minőségén nagy mértékben javíthatunk, ha kialakítunk egy lefekvési rutint, mely során testünket és elménket megszokott módon, fokozatosan lassítjuk le.

Segíthet egy bögre tea – figyeljünk rá, hogy ne legyen vízhajtó hatású -, vagy ha lekapcsoljuk a nagyobb fényeket, a gyertyagyújtás, egy forró zuhany vagy egy könnyed olvasmány is. A lényeg, hogy megtanítsunk egy olyan ismétlődő ritmust az agyunknak, mely a lefekvéshez és a pihenéshez vezet.

Hasonló bejegyzések

Idegrendszer egészsége

Idegrendszer egészsége

Az idegrendszer egy olyan sejthálózat, mely információkkal lát el mind a környezetedről, mind a saját testi működésedről. Szerepet játszik az izmok mozgatásában, az idegsejtek közötti kommunikációban, gyakorlatilag az emberi szervezet minden működési folyamatában,...

Túladagolhatóak a vitaminok?

Túladagolhatóak a vitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek testünk tökéletes működéséhez. Sokan azonban tévesen úgy gondolják, nem okozhat gondot, ha a kelleténél többet veszünk be, hisz a szervezetünk egyszerűen kiválasztja azt, amire nincs szüksége. A fejlett országok...

Alvási tippek a kánikula idejére!

Alvási tippek a kánikula idejére!

Már 10 óra is elmúlt, de mintha még mindig tűzne a nap, az éjszaka semmilyen enyhülést nem hoz. Bekapcsolnád a ventilátort, de akkor meg az állandó zaj mellett nem tudnál aludni. Érzed, hogy leragad a szemed az álmosságtól, de a tested nem engedelmeskedik, a meleg miatt szinte minden kényelmetlen. Letusolsz még egyszer, hátha abban az öt percben majd sikerül elaludnod, amíg a hideg víz hűsítő hatása tart… Ismerős? Összeszedtünk néhány hasznos tippek, hogy nyáron is könnyebben menjen az elalvás.

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stresszesnek érzed magad mostanában? Nem vagy egyedül. Életünk nem a legnyugodtabb a XXI. században. Folyton rohanunk, és nem, vagy nehezen érjük utol magunkat. Kinek a munka, kinek a család, vagy a párkapcsolat, kinek a pénz, kinek az egészsége okoz szorongást. Az...

Így legyen több energiád

Így legyen több energiád

Gyakran hallod ahogy az ismerősök panaszkodnak, hogy le vannak szívva, nincs elég energiájuk? Esetleg Te érzed magadat így időről-időre? Nem csoda. Világunk arra van berendezkedve, hogy csinálj többet, gyorsabban, és minél rövidebb idő alatt. Ez egy ideig működhet is,...

Ne félj a kékfénytől

Ne félj a kékfénytől

Manapság egyre nagyobb figyelem fordul a kékfény hatásaira, a monitorok, kijelzők és lámpák által kibocsájtott és károsnak titulált fényspektrum egy részére. Valóban igaz, egyre nagyobb mennyiségben vagyunk kitéve kijelzők és mesterséges fényforrások fényének,...

Mire jó a melatonin?

Mire jó a melatonin?

Azt már bizonyára tudod, hogy a jó alváshoz kiegyensúlyozottan működő cirkadián ritmusra és melatoninra van szükséged. Ez az a hormon, ami a fény hiányára kezd el termelődni a szervezetben és egészen addig bocsájt ki melatonin hormont a tobozmirigy, amíg a fény nem...

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

A vitaminok és ásványianyagok elsősorban a bevitt táplálékkal kellene, hogy bekerüljenek szervezetünkbe, de manapság ez egyre nehézkesebben valósul meg. Egyes kutatások szerint a zöldségek és gyümölcsök jelentősen veszítettek tápanyagtartalmukból az elmúlt 50 évben....

Miért álmodunk?

Miért álmodunk?

Az ősidők óta foglalkoztatja az embereket az álmok rejtélye, mégis csupán teóriák tucatjai léteznek arról, miért álmodunk. Tudd meg Te is!