Oldal kiválasztása

Ne félj a kékfénytől

A kekfeny pozitiv hatasai

Manapság egyre nagyobb figyelem fordul a kékfény hatásaira, a monitorok, kijelzők és lámpák által kibocsájtott és károsnak titulált fényspektrum egy részére. Valóban igaz, egyre nagyobb mennyiségben vagyunk kitéve kijelzők és mesterséges fényforrások fényének, világunk digitalizálódik és ez a tendencia elkerülhetetlen. Életünk elképzelhetetlen az internet által nyújtott állandó információ nélkül, és ehhez kizárólag fényes kijelzőkön át jutunk hozzá. Kijelző van a zsebünkben, az asztalunkon, a nappalinkban, az autónkban, lassan már a kávéfőzőn is. Ezek nélkül élni közel lehetetlen. Gondoltad volna, hogy beszélhetünk a kékfény pozitív hatásairól is? 

Monitorok és a kékfény

Tíz-tizenöt éve, mikor még az LCD kijelzők nem voltak így elterjedve, legtöbbünknél jó nagy, képcsöves monitorok foglaltak helyet az asztalon, vagy tévé formájában a nappaliban. Ezek a monitorok erős fényt sugároztak a néző felé, ami közelről nézve, hosszútávon fejfájást és egyéb tüneteket okozott. A jelenség nem a kékfény miatt volt, hanem a monitorok által kibocsájtott sugárzás miatt. Talán emlékszünk rá, hogy egy idő után népszerűvé váltak a monitor elé helyezhető szűrők, később pedig a sugárzást lecsökkentő sárga lencséjű szemüvegek. Természetesen ezekben a monitorokban is volt kékfény, de nem ettől fájt a fejünk. Próbáljuk csak ki, meredjünk egy viszonylag fényes fényforrásra órákig, a lehető legkevesebb pislogással. Fejfájás, szédülés és álmatlanság lesz a tünetünk. Később elterjedtek a modernebb, lapos, folyadék kristályos és LED monitorok, amik már nem, vagy sokkal kevesebb ilyen fénysugárzást vetítettek az azt néző felé. A monitorok fényesek maradtak, de kevesebb direkt fény áradt a nézők felé. 

Néhány év multán, az új kijelzők rendszeres használata mellett, a használók érezték ezeknek a negatív hatásait is. A készülékek élethű fényspektrumából nem hiányozhatott a kékfény. Legtöbbször ugyanis, amikor a monitort fehérnek látjuk, abban sok kékfény van. A károsnak titulált kékfény kivédésére kékfény blokkoló szemüvegek jelentek meg a piacon. Ezek remek termékek arra, hogy kivédjük ezt a fényspektrumot.  Pedig a kék fénynek van pozitív hatásai is.

A kékfény pozitív hatásai

A látható fény valójában elektromágneses sugárzás, amely 400-700 nm hullámhossz közé esik. A tartomány alja a kék fény, a teteje pedig a vörös. Az elektromágneses sugárzás spektruma hatalmas, szemünk mindössze ezt a kis részét képes látni, viszont ez is elég ahhoz, hogy a világunkat gyönyörű színekben pompázónak lássuk. Kékfény megtalálható a természetben is. Reggel, mikor hajnalodik, az ég erős kék fénye nagyon hasonló a monitor által kibocsájtott hullámhosszhoz, és távol áll attól, hogy káros legyen. Valójában a reggeli kékfény segít pontosan beállítani a belső óránkat, és frissen, éberen kezdeni a napot. Legalábbis így volt ez valaha, amikor még sokkal közelebb állt az ember a természethez. Lehet, hogy ma már nem a kelő nappal kelünk, de a hormonjaink még ugyanúgy működnek, mint egykor. A reggeli kékfény pozitív hatással van a szervezetünkre, hormonháztartásunkra.
Így a délelőtti órákban kékfény blokkoló program, vagy szemüveg használata, teljesen értelmetlen, mi több a szervezetünk ellen dolgozunk vele. Ne zárjuk ki a kék fényt a délelőtti órákban, sőt éjjel se, ha éppen éjszakai műszakban dolgozunk. Amikor éberségre van szükségünk, óriási segítség lehet.

Belső óránk és a fény

A belső óránk és az ehhez kötött hormonok felelősek azért, hogy reggel éberek legyünk, hogy megfelelő időben éhezzünk meg, és hogy a nap végén elálmosodjunk. Ha a belső óránk jól működik, mindent időben, úgymond jókor érzünk, szinkronban a természet rendjével. Ha mi viszont éjjel nem vagyunk álmosak, éhesek viszont igen, reggel pedig rettentően nehezünkre esik felkelni, akkor ez a belső óra és az általa vezérelt hormonkiválasztás elállítódott. Ennek az egyik oka lehet az a kékfény, ami rossz időben ér minket.

Az esti kékfény

Amikor késő estig a monitort nézzük, agyunknak a fényspektrum által egy üzenetet küldünk: legyél éber, reggel van, alvásról szó sem lehet. Ezért van az, hogy egy-egy ilyen hosszabb nap után képtelenek vagyunk normálisan elaludni, elménk aktív tele van gondolatokkal, és ha mégis sikerül elaludni, akkor alvásunk nem mély, és gyakran felébredünk. Ezért esti használatra egy kék fény blokkoló szemüveg remek szolgálatot tesz, hiszen épp ilyenkor kell kizárnunk a kékfény spektrumát.
A jó alvást, az este nyugodtságát, a vörös fényspektrum támogatja. A naplemente gyönyörű narancssárgás vöröses fényei ezek. Ez a színspektrum az, ami a melatonin hormon kiválasztását segíti.  Ettől leszünk álmosak és vágyunk aludni. Használjuk ezt a tudást otthonunkban és hálószobánkban a javunkra. Este felé egyre kevesebb fény, akár csak egy gyertya, vagy egy melegebb színű izzó megteszi a kellő hatást, álmunk nyugodt, és mély lesz. 

Megoldás az esti kékfény ellen

Ha nincs módunk kékfény blokkoló szemüveget szerezni, semmi gond, a legtöbb modern készülékben már beépítve található olyan applikáció, ami segíti eltolni a monitor vagy a telefonunk fényspektrumát a vörös felé az esti órákban.
A Windowsban ezt „esti fény” funkciókén, Apple rendszerekben pedig „Éjjeli műszak” néven, az Android készülékekben pedig „Digitális jólét” néven a beállítások fül alatt találhatjuk. A legjobb, hogy ez a funkció ütemezhető az esti órákra, így nem kell vele bajlódni nap mint nap. Érdemes bekapcsolni főleg, ha hajlamosak vagyunk elalvás előtti időszakot a monitor nézésével tölteni.

Ne féljünk tehát a kékfény hatásától! Reggel igen is támogató hatással van az emberi szervezetre. Használjuk hát javunkra ezt a tudást. Napnyugtával, pedig váltsunk tudatosan vöröses spektrumra, úgy digitális készülékeinken mint a lakásunk világításán is.

Hasonló bejegyzések

Idegrendszer egészsége

Idegrendszer egészsége

Az idegrendszer egy olyan sejthálózat, mely információkkal lát el mind a környezetedről, mind a saját testi működésedről. Szerepet játszik az izmok mozgatásában, az idegsejtek közötti kommunikációban, gyakorlatilag az emberi szervezet minden működési folyamatában,...

Túladagolhatóak a vitaminok?

Túladagolhatóak a vitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek testünk tökéletes működéséhez. Sokan azonban tévesen úgy gondolják, nem okozhat gondot, ha a kelleténél többet veszünk be, hisz a szervezetünk egyszerűen kiválasztja azt, amire nincs szüksége. A fejlett országok...

Alvási tippek a kánikula idejére!

Alvási tippek a kánikula idejére!

Már 10 óra is elmúlt, de mintha még mindig tűzne a nap, az éjszaka semmilyen enyhülést nem hoz. Bekapcsolnád a ventilátort, de akkor meg az állandó zaj mellett nem tudnál aludni. Érzed, hogy leragad a szemed az álmosságtól, de a tested nem engedelmeskedik, a meleg miatt szinte minden kényelmetlen. Letusolsz még egyszer, hátha abban az öt percben majd sikerül elaludnod, amíg a hideg víz hűsítő hatása tart… Ismerős? Összeszedtünk néhány hasznos tippek, hogy nyáron is könnyebben menjen az elalvás.

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stresszesnek érzed magad mostanában? Nem vagy egyedül. Életünk nem a legnyugodtabb a XXI. században. Folyton rohanunk, és nem, vagy nehezen érjük utol magunkat. Kinek a munka, kinek a család, vagy a párkapcsolat, kinek a pénz, kinek az egészsége okoz szorongást. Az...

Így legyen több energiád

Így legyen több energiád

Gyakran hallod ahogy az ismerősök panaszkodnak, hogy le vannak szívva, nincs elég energiájuk? Esetleg Te érzed magadat így időről-időre? Nem csoda. Világunk arra van berendezkedve, hogy csinálj többet, gyorsabban, és minél rövidebb idő alatt. Ez egy ideig működhet is,...

Mire jó a melatonin?

Mire jó a melatonin?

Azt már bizonyára tudod, hogy a jó alváshoz kiegyensúlyozottan működő cirkadián ritmusra és melatoninra van szükséged. Ez az a hormon, ami a fény hiányára kezd el termelődni a szervezetben és egészen addig bocsájt ki melatonin hormont a tobozmirigy, amíg a fény nem...

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

A vitaminok és ásványianyagok elsősorban a bevitt táplálékkal kellene, hogy bekerüljenek szervezetünkbe, de manapság ez egyre nehézkesebben valósul meg. Egyes kutatások szerint a zöldségek és gyümölcsök jelentősen veszítettek tápanyagtartalmukból az elmúlt 50 évben....

Miért álmodunk?

Miért álmodunk?

Az ősidők óta foglalkoztatja az embereket az álmok rejtélye, mégis csupán teóriák tucatjai léteznek arról, miért álmodunk. Tudd meg Te is!