Oldal kiválasztása

Nehezen megy az ébredés télen? 11 tipp, hogy könnyebb legyen sötétben ébredni!

ébredni, ébredés télen

Miért nehezebb sötétben ébredni?

A tél egyik kellemetlensége, hogy hosszabbra nyúlik a sötétség, így akár még a felkelés időpontjában is fekete még az ég. Nem csupán azért nehezebb az ébredés télen, mert a jó meleg ágyból kell kikászálódni. Az egyszerű ok a hormontermelésben keresendő: a mélyebb alvást segítő melatonin a fény hiányában termelődik szervezetünkben, vagyis ha sötétben kell kelned, a szervezeted nem kapta még meg azt az információt, hogy ideje felébredni. 

Hasonló tapasztalatokat szereznek azok, akik éjszakai vagy váltott műszakban dolgoznak, hisz nekik az év bármely időszakában alkalmazkodniuk kell akár ahhoz, hogy egész éjszaka ébren maradjanak, akár ahhoz, hogy világosban aludjanak. Ez utóbbi pedig élettani okokból szintén nehézségekbe botlik, ugyanis fény hatására a melatonin termelődés nem indul be. De vajon könnyebb nappal aludni, mint sötétben ébredni?

A váltott vagy éjszakai műszakhoz való alkalmazkodásról már korábban beszéltünk, a nappali alvásban óriási segítséget nyújthat többek között valamilyen melatonin tartalmú vitaminkészítmény, illetve az, ha a lehetőségekhez képest besötétítünk a hálószobában.

Így lehet könnyebben felébredni!

Van, akit öt óra után kidob az ágy, és van, akinek hét óra is kevésnek tűnik. Ha már megtaláltad a számodra ideális alvásmennyiséget, de mégis nehezen ébredsz, érdemes új taktikákat is bevetned.

Ne sokkold magad!
Fontos, hogy ne egy hangos zajra, zenére ébredj, de ne is egy halk madárcsicsergést állíts be ébresztőnek. Az ideális ébresztő hang fokozatosan erősödik, így szervezeted nyugodtan tud áttérni az éberség fázisába.

Az ébredés alapjai
A felkelés minőségét már előző este megalapozhatod, ha rákészülsz a lefekvésre egy forró fürdővel, nyugtató teával vagy halk fényekkel. Könnyebb sötétben ébredni, ha elegendő, minőségi alvásban volt részed.

Vizualizálj!
Apróságnak tűnik, de egy próbát mindenképp megér. Elalvás előtt tudatosítsd magadban a reggeli ébredés időpontját, képzeld el, hogy a megfelelő időben könnyedén ébredsz majd. Ezzel az apró üzenettel jelzést adsz az agynak és egy konkrét elvárást fogalmazol meg magaddal szemben.

Ne szundizz!
Talán unásig hallottad már, hogy a szundigomb sokkal többet árt, mint használ, hisz a folytonos riasztással teljesen tönkreteszi az alvási ciklusod. 

Ha nem megy az elalvás
Az elalvási nehézségeknek számtalan oka lehet. A modern élet két legjellemzőbb oka a mozgáshiány és az állandó stressz. Jó hír, hogy mindkettőt orvosolhatod egy rövid edzéssel vagy egy lefekvés előtti jógázással. 

Ne feledd, a korán kelés nagy mértékben elhatározás kérdése. Azoknak sem könnyű, akiknek úgy tűnik, hogy könnyebben megy sötétben ébredni. Határozd meg magadnak, hogy miért éri meg, legyen az a nyugodt készülődés vagy tartalmas énidő – ha jutalmat társítassz a korán kelés mellé, garantáltan könnyebben sikerül majd.

Extra tippek télire

A téli reggelek nehézségeiről számos kutatást végeztek már. Tudd, hogy nem vagy egyedül a problémával, szinte mindenkinek nehezebben megy sötétben ébredni. Ennek legkönnyebben orvosolható oka, hogy túl sötét a szobád.

Kapcsolj villanyt!
Egy időzítős kapcsolóval rengeteg támogatást adhatsz magadnak abban, hogy könnyebben tudj sötétben ébredni. Ha a tervezett felkelés előtt fél órával felkapcsolódik a hálószobádban valamilyen fényforrás (vagy Te magad kapcsolod fel), a szervezeted is veszi majd a jelet és szép lassan eljuttat az ébredés fázisába.

Egy kis frissesség
Ha az ágyad melletti kislámpa már segített kikelni a paplan alól, lépj ki az ajtón túlra. Habár visszafogottabbak a fények, a téli friss levegő és a kültéri fényviszonyok erősebben hatnak, mint egy bögre kávé.

Napkelte a szobában
A telefonodra is letölthetsz egy olyan alkalmazást, mely az ébredési idő előtt fokozatosan növeli a fényerőt, így télen sem kell teljesen sötétben ébredni.

Túl hideg van
A téli reggeleket a hőmérséklet sem teszi vonzóvá, kapcsold be a fűtést 15 perccel ébredés előtt és máris könnyebb lesz elviselni, hogy ki kell bújnod a paplan alól.

Vitaminpótlás a téli napokon

Télen nem csupán a gyümölcsök és zöldségek hiánya miatt jutunk kevesebb vitaminhoz, de a napfény is jelentősen kevesebb D-vitamint termel. Az egészséges, könnyed reggelekért egy jól összeválogatott multivitaminnal is sokat tehetsz.

A-vitamin
Az A-vitamin támogatja a melatonin működését, így nem csupán szemed egészségét véded, de a sötétben ébredést is támogatod, ha A-vitamint vagy béta karotint (az A-vitamin elővitaminja) fogyasztasz.

D-vitamin
D-vitamin hiányában könnyebben alakul ki fáradtság, ingerlékenység. Az alacsony D-vitaminszint befolyásolja a szerotonintermelést is, ami a hangulat mellett hatást gyakorol az alvás-ébrenlét ciklusra is. Ha tehát nehezen indulnak a téli reggelek, D-vitaminnal is tehetsz azért, hogy könnyebb legyen sötétben ébredni.

Ha a kapkodós, nyúzott reggelek miatt már számtalanszor megfogadtad, hogy másnap időben kelsz, mégsem alakul könnyebben az ébredés, ne hibáztasd magad. Inkább próbáld megváltoztatni a körülményeket és adj időt magadnak az átállásra. Meglátod, tippjeinkkel napról napra könnyebb lesz majd.

Hasonló bejegyzések

Idegrendszer egészsége

Idegrendszer egészsége

Az idegrendszer egy olyan sejthálózat, mely információkkal lát el mind a környezetedről, mind a saját testi működésedről. Szerepet játszik az izmok mozgatásában, az idegsejtek közötti kommunikációban, gyakorlatilag az emberi szervezet minden működési folyamatában,...

Túladagolhatóak a vitaminok?

Túladagolhatóak a vitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek testünk tökéletes működéséhez. Sokan azonban tévesen úgy gondolják, nem okozhat gondot, ha a kelleténél többet veszünk be, hisz a szervezetünk egyszerűen kiválasztja azt, amire nincs szüksége. A fejlett országok...

Alvási tippek a kánikula idejére!

Alvási tippek a kánikula idejére!

Már 10 óra is elmúlt, de mintha még mindig tűzne a nap, az éjszaka semmilyen enyhülést nem hoz. Bekapcsolnád a ventilátort, de akkor meg az állandó zaj mellett nem tudnál aludni. Érzed, hogy leragad a szemed az álmosságtól, de a tested nem engedelmeskedik, a meleg miatt szinte minden kényelmetlen. Letusolsz még egyszer, hátha abban az öt percben majd sikerül elaludnod, amíg a hideg víz hűsítő hatása tart… Ismerős? Összeszedtünk néhány hasznos tippek, hogy nyáron is könnyebben menjen az elalvás.

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stressz csökkentése vitaminokkal. Tényleg?

Stresszesnek érzed magad mostanában? Nem vagy egyedül. Életünk nem a legnyugodtabb a XXI. században. Folyton rohanunk, és nem, vagy nehezen érjük utol magunkat. Kinek a munka, kinek a család, vagy a párkapcsolat, kinek a pénz, kinek az egészsége okoz szorongást. Az...

Így legyen több energiád

Így legyen több energiád

Gyakran hallod ahogy az ismerősök panaszkodnak, hogy le vannak szívva, nincs elég energiájuk? Esetleg Te érzed magadat így időről-időre? Nem csoda. Világunk arra van berendezkedve, hogy csinálj többet, gyorsabban, és minél rövidebb idő alatt. Ez egy ideig működhet is,...

Ne félj a kékfénytől

Ne félj a kékfénytől

Manapság egyre nagyobb figyelem fordul a kékfény hatásaira, a monitorok, kijelzők és lámpák által kibocsájtott és károsnak titulált fényspektrum egy részére. Valóban igaz, egyre nagyobb mennyiségben vagyunk kitéve kijelzők és mesterséges fényforrások fényének,...

Mire jó a melatonin?

Mire jó a melatonin?

Azt már bizonyára tudod, hogy a jó alváshoz kiegyensúlyozottan működő cirkadián ritmusra és melatoninra van szükséged. Ez az a hormon, ami a fény hiányára kezd el termelődni a szervezetben és egészen addig bocsájt ki melatonin hormont a tobozmirigy, amíg a fény nem...

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

Mi mindenben segítenek az N2 vitaminok?

A vitaminok és ásványianyagok elsősorban a bevitt táplálékkal kellene, hogy bekerüljenek szervezetünkbe, de manapság ez egyre nehézkesebben valósul meg. Egyes kutatások szerint a zöldségek és gyümölcsök jelentősen veszítettek tápanyagtartalmukból az elmúlt 50 évben....

Miért álmodunk?

Miért álmodunk?

Az ősidők óta foglalkoztatja az embereket az álmok rejtélye, mégis csupán teóriák tucatjai léteznek arról, miért álmodunk. Tudd meg Te is!